Perfect pentru Putin: De ce ii suna dulce la ureche galceava dintre Germania si America

Vineri, 11 Iulie 2014, ora 20:34
7519 citiri
Perfect pentru Putin: De ce ii suna dulce la ureche galceava dintre Germania si America
Foto: Ria Novosti

Fisura aparuta in relatiile dintre aliatii occidentali nu ar fi putut veni intr-un moment mai bun pentru presedintele Rusiei. Obiceiul american de a-si spiona aliatii europeni a fost unul dintre cele mai gustate subiecte in aprilie, cand Vladimir Putin si-a tinut traditionala discutie televizata cu spectatorii rusi.

Spre sfarsitul maratonului de 4 ore de intrebari venite de la spectatori, Putin a fost intrebat ce ton au discutiile cu liderii europeni. El a oferit un raspuns ironic: "E greu sa vorbesti cu oameni care discuta in soapta unii cu altii cand sunt la ei acasa, pentru ca se tem ca americanii ii asculta. Vorbesc serios, nu glumesc", a continuat Putin, cand publicul din platou a inceput sa rada, arata o analiza Time.

Dar e greu ca presedintele rus sa nu zambeasca la ultimul scandal de spionaj. Germania a cerut joi sefului biroului local al CIA sa paraseasca tara dupa ce autoritatile germane au descoperit doi spioni intr-o singura saptamana, amandoi fiind banuiti ca au vandut SUA secrete ale serviciilor de informatii germane.

Scandalul spionajului NSA: Germania expulzeaza un inalt oficial CIA

Profunzimea indignarii face insa ca nimeni sa nu rada in capitala germana, desi nu este nicio indoiala ca exista ceva comic in toata afacerea. Asa cum a spus intr-o declaratie de joi Thomas de Maiziere, ministrul de Interne al Germaniei, "informatia divulgata de persoana suspectata de spionaj este rizibila".

El nu a precizat despre ce fel de informatii era vorba, dar presa germana a dezvaluit ca aveau legatura cu o investigatie derulata de Parlamentul german in privinta activitatilor americane de spionaj in Berlin.

"Este ceva atat de prostesc incat nu poti decat sa plangi de atata tampenie", a declarat ministrul german de Finante, Wolfgang Schaeuble, adaugand insa ca Angela Merkel "nu e amuzata " de acest scandal.

Ministrul german de Externe, despre spionajul SUA: E atat de prostesc! Te face sa plangi

Nici corpul diplomatic din Washington nu e amuzat. In timp ce Occidentul este prins in cea mai puternica disputa cu Rusia de la Razboiul Rece, SUA si Europa au nevoie sa formeze un front comun impotriva Kremlinului mai mult decat oricand in aceasta generatie.

Germania: Nou caz de spionaj al americanilor

Atat de mult incat a fost clar miercuri, cand Victoria Nuland, adjunctul secretarului de Stat pentru Afaceri Europene si Euroasiatice, s-a dus in fata Comisiei pentru Relatii Externe a Senatului american pentru a discuta tensiunile cu Rusia.

Senatorii au cerut sa stie daca SUA nu au avansat in directia unei alte runde de sanctiuni menite pedepsirii Rusiei pentru incursiunile ei militare in Ucraina, in loc sa faca doar ceea ce Rob Corker, seful Comisiei, a numit niste "amenintari goale".

Uitandu-se la Nuland de sus, Corker a adaugat ca "trebuie sa fie frustrant sa te trezesti dimineata, sa te uiti in oglinda si sa repeti un discurs dur, dar sa stii ca nimic nu se va intampla efectiv". Diplomatul a replicat ca administratia americana nu a dorit sa se implice impotriva Rusiei de una singura si ca a asteptat ca europenii sa se alature.

Scandalul spionajului NSA: Germania cere SUA sa clarifice cazul agentului dublu

"Asa cum a zis si presedintele, aceste sanctiuni vor avea mult mai mult efect, vor fi mult mai puternice, daca SUA si Europa lucreaza impreuna", a spus Nuland. Dar, fix in ziua urmatoare, a devenit mult mai greu ca aceasta cooperare cu Germania sa se realizeze, cand aliatul european a cerut unui inalt sef al servicilor secrete americane sa paraseasca Berlinul.

Pentru ca o noua runda de sanctiuni sa existe e nevoie de un inalt grad de cooperare informativa intre SUA si aliatii sai europeni. Serviciile lor secrete trebuie sa isi ofere unele altora dovezile pe care le au in legatura cu amestecul rusilor in estul Ucrainei, dovezi care sunt adesea obtinute tot prin activitati de spionaj.

Asa incat, oricat de penibila ar fi pentru oficialii din Berlin substanta spionajului SUA, reactia lor a taiat un canal important, necesar fix pentru acest tip de comunicare confidentiala cu Washingtonul.

Pentru Rusia, noutatile reprezinta niste vesti fantastice. Presa de stat din Moscova a imprastiat vestea ruperii relatiilor dintre Germania si SUA prin titluri mari in cursul serii de joi, iar Putin a declarat ca i-ar placea ca europenii sa isi reconsidere alianta lor transatlantica. "Lumea moderna, si mai ales lumea occidentala, este foarte monopolizata", mai spusese Putin in luna aprilie.

"Multe tari occidentale, oricat de neplacut ar fi pentru ele sa auda asta, au renuntat de buna voie la o parte semnificativa din suveranitatea lor. In parte, asta e chiar rezultatul politicii de formare a blocurilor de aliante", a spus Putin.

Blocurile la care se refera Putin sunt Uniunea Europeana si NATO, alianta militara pe care Rusia o vede ca pe o amenintare strategica la adresa securitatii sale.

De-a lungul anilor, Putin nu a facut niciun secret din dorinta sa de a vedea NATO micsorandu-se, daca nu chiar dezmembrandu-se, si, in timpul recentei sale dispute cu Occidentul pentru Ucraina, el a incercat sa semene discordie in blocul natiunilor occidentale, cel mai recent episod fiind in timpul aparitiei sale televizate.

Imediat dupa gluma despre liderii europeni care vorbesc incet in bucatariile lor, prezentatorul emisiunii a preluat un apel din Berlin, unde un comentator politic maghiar pe nume Gabor Stier l-a intrebat pe Putin: "Nu va este frica de faptul ca SUA vor impiedica relatiile Rusiei cu Europa o lunga perioada de acum incolo?".

Raspunsul lui Putin a fost invaluitor, dar s-a terminat cu o anecdota menita sa-l puna in dificultate pe actualul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen. Cu ani in urma, cand Rasmussen era premier al Danemarcei, el a cerut o intalnire privata cu Putin, pe care acesta i-a oferit-o cu bucurie.

"S-a dovedit ca a avut un aparat de inregistrare cu el si a inregistrat discutia si apoi a publicat-o in presa. Ce fel de incredere poti sa mai ai dupa astfel de intamplari?", s-a intrebat Putin.

NATO a respins acuzatiile, spunand ca sunt "un nonsens total" si a pretins ca Putin incearca pur si simplu "sa indeparteze atentia" de la amestecul Rusiei in Ucraina.

Dar probabil ca nu acesta era sensul anecdotei. Cel mai probabil, scopul lui Putin a fost sa ii faca pe membrii aliantei sa se uite cu suspiciune unii la altii si, in cele din urma, sa slabeasca increderea pe care alianta este bazata.

Putin intra in jocul spionajului: Vrea sistem impotriva interceptarilor telefonice

Deja ultimele episoade ale scandalului de spionaj dintre Germania si SUA par sa fi dus situatia in acea directie, si, daca asta va duce la o rupere a relatiilor, Putin isi va permite cu siguranta un zambet rautacios.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Putin scandal sionaj Germania, #Putin discordie scandal Germania, #Putin spionaj SUA neintelegeri Occident , #Rusia