Scandal in SUA: FBI a infuriat Associated Press

Marti, 11 Noiembrie 2014, ora 12:56
3246 citiri
Scandal in SUA: FBI a infuriat Associated Press
Foto: Press TV

Agentia de stiri Associated Press a cerut luni asigurari din partea Departamentului de Justitie al SUA ca FBI nu va mai trimite niciodata pe teren angajati ai Biroului care sa-si asume identitatea unui jurnalist, in urma dezvaluirii ca un agent din Seattle s-a dat drept ziarist AP in timpul unei investigatii.

Intr-o scrisoare catre procurorul general al SUA si directorul FBI, presedintele si directorul executiv al AP, Gary Pruitt, a facut o solicitare pentru a afla cine a autorizat operatiunea din 2007, ce protocol a fost urmat, daca regulamentele au fost schimbate de atunci si daca alte operatiuni asemanatoare sunt in curs de desfasurare in acest moment, scrie ABC News.

"Si, cel mai mult, ne dorim asigurari ca asa ceva nu se va mai intampla vreodata", a scris Pruitt.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Justitie, Brian Fallon, a confirmat luni ca scrisoarea a fost primita, dar a refuzat sa comenteze.

Directorul FBI a dezvaluit intr-o scrisoare catre New York Times, saptamana trecuta, ca un agent FBI s-a dat drept jurnalist AP pentru a prinde o persoana care era suspectata de 15 ani ca trimitea amenintari cu bomba impotriva unui liceu din Washington.

Agentul i-a cerut suspectului sa se uite peste un fals articol al AP despre amenintarile si atacurile informatice indreptate catre liceu, pentru a se asigura "ca suspectul anonim era descris cu acuratete".

Documentul respectiv continea un program informatic care putea verifica adresele de Internet. Suspectul a accesat un link, dezvaluindu-si astfel adresa computerului, ceea ce i-a ajutat pe agenti sa-i confirme identitatea.

Directorul FBI a aparat "tehnica neobisnuita" si a caracterizat-o drept conform legislatiei de la acel moment, desi, a admis el, in prezent ar fi nevoie de aprobari obtinute de la alte autoritati.

Pruitt spune ca "aceasta informatie nu aduce liniste in randul mass-media. Mostenirea AP, constand in obiectivitate, adevar, acuratete si integritate" a fost afectata, a scris el.

"Furandu-ne identitatea, FBI distruge reputatia, minimalizeaza valoarea dreptului la o presa libera asa cum e inscris in Constitutia noastra si pune in pericol jurnalistii AP si din intreaga lume", a scris el.

Pruitt a calificat cazul din 2007 drept "un alt exemplu de supraextindere a atributiilor Departamentului de Justitie", vorbind si de obtinerea, in secret, a unor inregistrari telefonice apartinand unor jurnalisti AP in timpul unei anchete privind slabiciunile sistemului national de securitate.

"Aceasta operatiune erodeaza capacitatea noastra de a culege stiri prin intimidarea surselor care ar putea altfel sa vorbeasca liber cu jurnalistii nostri", a mai scris Pruitt.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#Associated Press FBI furt identitate, #AP FBI identitate jurnalist, #agent FBI furt identitate , #FBI