Satul in care nu calca niciun picior de barbat: "Femeile nu mai traiesc cu teama, agresorii nu le mai pot rani"

Duminica, 16 August 2015, ora 14:59
8517 citiri
Satul in care nu calca niciun picior de barbat: "Femeile nu mai traiesc cu teama, agresorii nu le mai pot rani"
Foto: Hepta.ro

In Africa, exista un sat locuit doar de femei, dupa ce barbatilor le-a fost interzis accesul. Intial, satul Umoja, din Kenya, era un centru pentru femeile care au supravietuit violentelor sexuale. S-a dezvoltat insa si acum traieste aici o adevarata comunitate.

Jane povesteste ca a fost violata de trei barbati care purtau uniforme Gurkha. Ea pazea turma de oi si capre a sotului sau si cauta lemne pentru foc atunci cand a fost atacata, potrivit The Guardian.

"Imi era atat de rusine, incat nu puteam vorbi cu nimeni despre asta, nu puteam povesti altcuiva. Mi-au facut niste lucruri cumplite", povesteste femeia, cu ochii in lacrimi.

Are doar 38 de ani, dar pare mult mai in varsta. I-a aratat jurnalistei britanice o cicatrice la picior, a fost ranita cu o piatra atunci cand violatorii sai au trantit-o la pamant. Cu o voce calma, Jena isi continua tematoare povestea:

"In cele din urma i-am spus mamei sotului meu, pentru ca trebuia sa explic ranile si depresia cu care ma confruntam. Mi s-au dat leacuri traditionale, dar nu au ajutat. Cand ea i-a spus sotului meu despre viol, el m-a batut cu un baston. Asa ca am disparut si venit aici cu copiii mei".

Mutilarea genitala, o tehnica barbara inimaginabila: De ce milioane de fete se tem sa vina vara

Jane este un rezident al Umoja, un sat din nordul Kenyei, inconjurat de un gard de spini. Gainile si caprele se plimba, evitand rogojinile de bambus pe care femeile stau si fac bijuterii pentru a le vinde turistilor. Degetele femeilor se misca cu repeziciune, in timp ce ele discuta si rad fericite. Hainele stau la uscat pe acoperisurile colibelor facute din balegar, bambus si nuiele. Linistea este intrerupta doar de ciripitul strident pasarilor. Este un sat tipic regiunii Samburu, cu exceptia unui singur lucru: niciun barbat nu locuieste aici.

Sosirea jurnalistei a fost intampinata cu dansuri si cantece. Femeile poarta costume traditionale Samburu, tricouri viu colorate si o Kanga (o folie colorata) legata pe umeri. Coliere din siruri de margele viu colorate fac modele circulare uimitoare in jurul gatului. Hainele colorate contrasteaza cu aerul uscat si terenul arid.

Satul a fost fondat in anul 1990 de un grup de 15 de femei care au supravietuit agresiunii sexuale: ele au fost violate si batute de catre soldati britanici. Populatia Umoja s-a extins acum pentru a include orice femeie sau fata care fuge de FGM (mutilarea genitala a femeilor), violenta domestica ori viol - toate aceste atrocitati sunt norme culturale in Samburu.

Rebecca Lolosoli este fondatorul Umoja. O lunga perioada a fost spitalizata, dupa ce a fost batuta de un grup de barbati care au auzit de ideea sa de a crea o comunitate bazata pe matriarhat. Bataia a fost o incercare de a-i da o lectie pentru ca a indraznit sa vorbeasca cu femeile din satul ei cu privire la drepturile lor. Primele membre Umoja au venit din satele izolate de pe valea Rift. De atunci, femeile si fetele care aud de refugiu vin sa invete sa faca comert, sa-si creasca copiii si sa traiasca fara teama de violenta si discriminare. "Aici, femeile nu mai traiesc cu teama, agresorii nu le pot rani", spune Lolosoli.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#sat femei Africa, #surpavietuitoare violente sexuale , #Africa