Stare de urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale: Momente când s-a pierdut legătura cu NASA VIDEO

Vineri, 30 Iulie 2021, ora 12:00
8736 citiri
Stare de urgență la bordul Stației Spațiale Internaționale: Momente când s-a pierdut legătura cu NASA VIDEO
Incident pe Stația Spatială Internațională cu modulul rusesc Nauka FOTO: Space News

Un serios incident s-a produs ieri la bordul Stației Spațiale Internaționale (ISS), când propulsoarele noului modul rusesc Nauka s-au aprins brusc, iar laboratorul și-a pierdut cu 45 de grade orientarea de pe orbită.

A fost stare de urgență pe ISS, între 12:34 PM ET (19:34- ora României -n.a.) și 1:30 PM ET (ora 20:30 – la București), existând momente când legătura dintre echipaj și Centrul NASA s-a pierdut, însă în final situația a revenit la normal, potrivit Digital Trends.

Noul modul Nauka al Rusiei fusese andocat în urmă cu câteva ore la ISS, când au apărut probleme tehnice majore, care au dezechilibrat stația. Astronauții de la bordul laboratorului internațional au comunicat controlorilor de zbor de la NASA, că văd ceva straniu pe fereastră.

”Numeroase particule sunt observate în afara stației, indicând scurgeri majore din combustibil sau vreun orificiu de gaz”, a scris pe Twitter jurnalistul Anatroly Zak.

Astfel, s-a constat că propulsoarele de la noul modul Nauka se aprinseseră brusc, în mod neprevăzut. Ca răspuns la eroare, controlorii de la NASA au început, împreună cu echipajul de la bordul ISS să încerce să corecteze eroarea.

Ei au început să pornească alte propulsoare din partea rusească a stației, pentru a o echilibra, în condițiile în care aceasta își pierduse orientarea de pe orbită cu 45 de grade, conform Science Alert.

Se pare că, la o primă analiză, cauza defecțiunii ar fi fost scurgerea de heliu din propulsoare. Acest fapt a determinat pentru scurt timp pierderea bruscă a controlului Stației Spațiale, iar acest lucru ”nu este un lucru obișnuit”, a comunicat NASA.

În această situație, echipajul a urmat procedurile existente în cazul unei situații de urgență.

Descoperire incredibilă a astronomilor în univers: Planetă unică, cu mai multă apă decât Pământul VIDEO

În final, echipajul a reușit să redreseze ISS, potrivit Centrului Johnson Space al NASA, iar astronauții nu au fost niciun moment în pericol. La bord sunt în prezent, cinci astronauți, doi de la NASA, Megan McArthur și Mark Vande Hei, plus Akihiko Hoshide de la Agenția Japoneză și Thomas Pesquet de la Agenția Europeană și doi cosmonauți ruși, Oleg Novitski și Pyotr Dubrov.

Pământul va fi distrus de Soare. Astronomii au anunțat cum se va produce înspăimântătorul fenomen

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Statia Spatiala Internationala, #Statia Spatiala scurgeri, #incident statia spatiala, #stare urgenta ISS , #stiri internationale
Comentarii