Sa spunem lucrurilor pe nume: Sapte motive pentru care razboiul din Ucraina este, de fapt, invazie rusa

Miercuri, 29 Aprilie 2015, ora 15:30
13673 citiri
Sa spunem lucrurilor pe nume: Sapte motive pentru care razboiul din Ucraina este, de fapt, invazie rusa
Foto: Hepta.ro

De cand a inceput razboiul din Ucraina, presa de la Kremlin a incercat sa il contureze ca pe un conflict intern, in care Rusia nu joaca niciun rol.

In timp ce mass-media occidentala recunoaste implicarea Moscovei in zona separatista, jurnalistii inca folosesc termeni precum "rebeli" sau "trupe guvernamentale", fara sa spuna lucrurilor pe nume.

Astfel, jurnalistii contribuie fara sa vrea la povestea Kremlinului despre razboiul civil din Ucraina, se arata intr-o analiza publicata pe Euromaidan Press.

Este de inteles, din moment ce Rusia a fabricat ideea de conflict intern si neaga cu vehementa implicarea sa. In schimb, Moscova sustine ca voluntari aflati in vacanta au ales pur si simplu sa lupte alaturi de separatistii din Donbas.

Totusi, exista mai multe realitati care demonstreaza ca in Ucraina nu se desfasoara un conflict intern, ci vorbim despre o invazie a Rusiei in adevaratul sens al cuvantului.

1. Conflictul a inceput din cauza presei ruse

De la protestele din Euromaidan incoace, presa controlata de Kremlin a dezlantuit o avalansa cu mesaje de propaganda menite sa ii discrediteze pe manifestanti.

Jurnalistii rusi au scris ca acestia sunt sustinuti de Occident si au exagerat rolul jucat de grupurile de extrema dreapta in timpul revolutiei de la Kiev.

Masina de propaganda a Rusiei, agresiva si inselatoare ca in URSS

Povesti despre "atrocitatile fascistilor" si fiecare greseala a noului guvern au alimentat nemultumirile locuitorilor vorbitori de limba rusa din sud-estul Ucrainei.

Toata aceasta situatie a determinat voluntari sa mearga in Donbas si sa puna mana pe arme de partea secesionistilor. Poate ca, fara influenta presei ruse, conflictul nu s-ar fi aprins de la bun inceput.

2. Un fost colonel al Serviciului Federal de Securitate (FSB) al Rusiei "a apasat tragaciul razboiului"

Daca dam filele acestui episod sangeros din istoria Ucrainei inapoi, vedem ca, la inceput, niste protestatari au ocupat o cladire guvernamentala din orasul Harkov. Un incident izolat, se credea.

Apoi a urmat rebeliunea din Donetk, iar ce a facut-o diferita este faptul ca un grup numeros de barbati mascati a inceput dintr-odata sa puna stapanire pe sediile de politie, pentru a obtine arme.

Ucraina fierbe: Militantii prorusi au confiscat sute de arme si au ocupat doua cladiri

Igor Girkin, care ulterior a fost numit "ministrul Apararii al Republicii Populare Donetk", a recunoscut intr-un interviu, in luna noiembrie a anului trecut, ca el a fost cel care "a apasat tragaciul razboiului" din Donbas, prin crearea unei unitati in Crimeea, formata din rusi si voluntari localnici.

3. Parintii fondatori ai Republicii Populare Donetk (DPR) sunt rusi

Doi rusi, originari din Moscova chiar, stau la originea asa-zisei republici - fostul colonel FSB Igor Girkin si primul lider civil al DNR Alexandre Borodai. Se pare ca acesti doi "invadatori", dupa cum ii numesc jurnalistii de la Euromaidan Press, au o lunga istorie impreuna.

Au militat intotdeuna pentru expansiunea Rusiei, chiar si cand nu era "la moda". Cei doi au legaturi profesionale cu oligarhul rus Konstantin Malofev si au visat mereu la refacerea imperiului sovietic. In plus, multi dintre liderii Republicii Populare Donetk sunt cetateni rusi.

4. Rusia a furnizat arme inca din vara anului 2014

Livrarile de arme din Rusia in Ucraina au inceput in luna iunie a anului trecut, dupa ce "teroristii" au pus stapanire asupra punctelor de control ucrainene de la granita, iar frontiera a devenit practic nemonitorizata.

De asemenea, exista dovezi convingatoare ca vehicule de razboi ruse au fost vazute mai intai in Rusia, iar apoi in Donbas, potrivit articolului Euromaidan Press. Printre acestea se numara inclusiv sistemul lansator de rachete Buk, despre care se crede ca a lovit si doborat avionul Malaysia Airlines. Unele dintre vehiculele pe marginea carora s-au facut verificari sunt fabricate in Rusia si nu au fost niciodata folosite de catre fortele armate ucrainene.

Incepe razboiul in Ucraina? Coloane de tancuri rusesti avanseaza spre Mariupol

5. Rusii au tras cu artilerie peste granita in trupele ucrainene

La inceputul razboiului, in iulie 2014, rusii au deschis focul cu artilerie impotriva trupelor ucrainene care incercau sa securizeze granita. Pe Internet au aparut numeroase fotografii si clipuri din timpul atacului, care a fost ulterior demonstrat de o investigatie independenta.

Dupa acel episod, fortele ucrainene au pierdut multi oameni si echipamente si au fost nevoite sa se retraga.

6. Trupele ruse au luptat in Donbas din august

Pe langa implicarea evidenta a fortelor ruse in timpul anexarii Crimeii, au existat mai multe cazuri in care trupele de la Moscova au patruns si in estul Ucrainei. Cel mai notabil episod a fost in luna august a anului trecut, in momentul in care trupele separatiste erau zdruncinate de o ofensiva in forta a armatei ucrainene.

NATO confirma intrarea in Ucraina a convoaielor militare rusesti

Rusii au trecut atunci granita pentru a-i ajuta pe rebeli, iar actiunile lor au dus la pierderea multor vieti omenesti, informatii confirmate de surse NATO si din randul oficialilor ucraineni.

7. "Rebelii localnici" nu sunt atat de localnici pe cat par

Daca ne uitam mai atent la componente "fortelor armate din Noua Rusie", observam ca multi dintre luptatori sunt cetateni rusi antrenati de fortele de la Moscova. Aceste detalii au iesit la iveala in urma unor interogatorii sau dezvaluiri voluntare ale combatantilor.

Dezvaluirile unui luptator rus in Ucraina: Nu eram intr-o armata, ci intr-o banda criminala

De asemenea, se pare ca numarul localnicilor implicati in aceasta batalie este extrem de scazut, cu toate ca ar fi greu de stabilit cu exactitate cati dintre separatistii care lupta in est sunt cetateni ucraineni.

Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Înaintarea armatei ruse amenință oraşul-cheie Vuhledar. Șoigu anunță noi progrese, în timp ce Zelenski așteaptă rachete Storm Shadow VIDEO
Ocuparea de către Rusia a satului Novomihailovka, în estul Ucrainei, ar putea să pună în pericol oraşul-cheie Vuhledar, informează marţi, 23 aprilie, Ministerul Apărării britanic în baza...
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Rusia anunță că va ținti depozitele de arme occidentale din Ucraina. Satul pe care rușii se laudă că l-au cucerit FOTO/VIDEO
Armata rusă va intensifica loviturile asupra bazelor de depozitare ucrainene care adăpostesc arme furnizate de Occident, a declarat marţi, 23 aprilie, ministrul apărării, Serghei Şoigu, în...
#Ucraina invazie Rusia, #razboi Ucraina, #razboi ucraina rusia , #Ucraina