S-a aflat identitatea unui kamikaze de la Paris: Familia lui a primit bani si oi de la Statul Islamic

Joi, 19 Ianuarie 2017, ora 10:30
6021 citiri
S-a aflat identitatea unui kamikaze de la Paris: Familia lui a primit bani si oi de la Statul Islamic
Foto: Arhiva Ziare.com

Anchetatorii francezi cred ca l-au identificat pe unul dintre atacatorii care s-au detonat in apropiere de Stade de France - marcand inceputul atentatelor de la 13 noiembrie 2015 din Paris, cunoscut pana acum sub o falsa identitate, dupa ce langa cadavrul sau a fost gasit un pasaport sirian fals.

Dintre cei trei atacatori ai comandoului, unul singur era cunoscut pana in prezent, si anume Bilal Hadfi, de 20 de ani, un francez care locuia in Belgia, relateaza AFP.

Agenti din cadrul Directiei Generale pentru Securitate Externa (DGSE) considera ca al doilea kamikaze este Ammar Ramadan Mansour Mohamad al Sabaawi - un irakian care s-ar fi nascut in 1993, potrivit unei surse apropiate anchetei, care confirma astfel o informatie dezvaluita de ziarul Le Parisien.

Dupa atac, "cadre din gruparea Statul Islamic au predat familiei (acestuia) echivalentul in dinari irakieni al sumei de 5.000 de dolari (4.670 de euro) " si "oi", se arata in doua note DGSE, datate in ianuarie si februarie 2016, declasificate la inceputul lui decembrie.

Potrivit acestor note, cadrele Statului Islamic nu i-ar fi spus despre atentatele de la Paris si Saint-Denis familiei acestuia, ci au evocat in mod fals un atac la Bagdad.

Familiile victimelor "saluta progresul inregistrat in ancheta", dar "sunt socate si consternate in fata metodelor barbare utilizate de Daesh (acronimul arab al Statului Islamic) care a redus viata unei fiinte umane la cateva mii de dolari sau la o turma de oi", a reactionat, intr-un comunicat, Samia Maktouf, care reprezinta peste 20 de parti civile.

Doi frati membri ISIL

Atacatorul sinucigas, originar dintr-un sat din districtul Gayara (nord), locuia impreuna cu familia sa la Mosul, al doilea cel mai important oras din Irak si un bastion al Statului Islamic din iunie 2014.

El era cel mai mic dintre cei cinci frati ai familiei. Dintre ceilalti patru frati ai sai, doi au intrat in Statul Islamic. Unul dintre ei, Ahmad, nascut in 1990, ingrijoreaza in mod particular serviciile de informatii, care se intreaba "daca n-a venit in Europa cu obiectivul de a comite atacuri", se arata in aceste note.

Al treilea terorist nu a fost inca identificat

Al treilea si ultimul membru al comandoului de la Stade de France, gasit de asemenea in posesia unui fals pasaport sirian, nu a fost inca identificat, potrivit sursei apropiate anchetei.

In inregistrarea video prin care a revendicat atentatele, Statul Islamic a spus ca este vorba tot despre un cetatea irakian.

Contactat miercuri seara de AFP, Ministerul francez al Apararii nu a vrut sa comenteze.

Singurul terorist de la Paris ramas in viata, Salah Abdeslam, este incarcerat in Franta. El a reusit initial sa fuga insa a fost prins cateva luni mai tarziu.

Prima fotografie din inchisoare cu Salah Abdeslam: Prizonier model si "baiat foarte bun"

Salah Abdeslam a mancat cartofi prajiti si a fumat jointuri cu niste liceeni, la cateva ore dupa atacurile teroriste din Paris

Atentate teroriste la Paris: Salah Abdeslam a fost sprijinit de prieteni si rude, nu de jihadistii ISIL

De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
De ce a durat atât de mult retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei
Fostul președinte Traian Băsescu a declarat duminică seara, 28 aprilie, că a avut o discuție privată cu medicul Cătălin Cîrstoiu privind cursa pentru Primăria Capitalei. Traian...
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Traian Băsescu dezvăluie care e singura situație în care Gabriela Firea ar putea câștiga Primăria Capitalei. „Pentru Ciolacu nu va fi bine”
Fostul președinte Traian Băsescu a comentat duminică seara, 28 aprilie, într-o emisiune la Digi24, șansele Gabrielei Firea de a câștiga alegerile locale. Fostul șef al statului este de...
#identificat kamikaze Paris, #atentate Paris atacator identificat , #atentat Paris