Preşedintele Rusiei l-a recompensat pe șeful diplomației ungare cu Ordinul Prieteniei

Vineri, 19 Noiembrie 2021, ora 13:05
2164 citiri
Preşedintele Rusiei l-a recompensat pe șeful diplomației ungare cu Ordinul Prieteniei
Președintele Rusiei, Vladimir Putin și ministrul ungar de externe, Péter Szijjártó FOTO: Twitter

Preşedintele rus Vladimir Putin i-a conferit ministrului ungar de externe, Péter Szijjártó, Ordinul Prieteniei pentru contribuţia sa majoră la dezvoltarea relaţiilor bilaterale. Decretul în acest sens a fost publicat joi pe portalul oficial de informaţii juridice al Rusiei.

„Ministrului Afacerilor Externe şi al Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, i se acordă distincţia pentru contribuţia sa majoră la dezvoltarea relaţiilor ruso-ungare şi a cooperării în domeniul industriei şi al investiţiilor”, precizează decretul prezidenţial.

În vară, Péter Szijjártó afirma că ţara sa a câştigat mult în ultima perioadă din buna cooperare ungaro-rusă, iar părţile intenţionează să continue aceste “poveşti de succes” şi în viitor.

El a identificat cinci domenii de cooperare cu Rusia. Înainte de toate, ministrul de Externe maghiar a menționat cooperarea în domeniul vaccinurilor împotriva coronavirusului, deoarece fără vaccinul Sputnik, Ungaria nu ar fi fost în măsură să desfăşoare campania de imunizare cea mai reuşită din Europa.

În al doilea rând, ministrul a menţionat investiţiile reciproce, citând ca exemplu înfiinţarea de către compania Mol a unei uzine de bitum de cauciuc în Tatarstan, în timp ce firma rusească de produse cosmetice Arnest prevede crearea unei baze de producţie la Alsózsolca.

Al treilea domeniu menționat de Péter Szijjártó este industria transporturilor, mai precis producţia vagoanelor de cale ferată, dat fiind că Ungaria livrează Egiptului, în colaborare cu Rusia, vagoane de cale ferată în valoare de un miliard de euro, iar în prezent se negociază şi o comandă pentru 200 de vagoane de dormit.

Apoi, Péter Szijjártó a vorbit de tema extrem de importantă a siguranţei energetice, arătând că acordul privind gazoductul Nord Stream 2 “pune între paranteze toate dezbaterile ipocrite de până acum” şi “arată clar rolul determinant pe care Rusia îl va avea şi în viitor în aprovizionarea cu gaze a Europei”.

De aceea, ministrul ungar a considerat o decizie corectă investiţia în construcţia conductei care va permite, din luna octombrie, transportul a 8,5 miliarde de mc de gaze naturale în Ungaria, de la frontiera sârbo-ungară.

De asemenea, Péter Szijjártó a vorbit şi despre cooperarea în transporturile aeriene, subliniind că WizzAir va înfiinţa o bază la Sankt Petersburg, că numărul de zboruri între Budapesta şi Moscova va creşte de la 4 la 7 curse pe săptămână şi că va fi creată o legătură directă între capitala Ungariei şi Ekaterinburg.

Dar perla coroane o reprezintă acordul încheia de Ungaria cu Rusia de aprovizionare cu gaze pe termen lung, care a intrat în vigoare de la 1 octombrie 2021. Acordul cu grupul rus Gazprom este unul pe o perioadă de 15 ani, cu opţiunea modificării cantităţii de gaze achiziţionate după primii zece ani.

„Am convenit asupra preţului, care este mult mai favorabil decât cel prevăzut în acordul semnat de Ungaria în 1995 şi care expiră acum”, scria Peter Szijjarto, pe pagina sa de Facebook.

Gazprom va livra anual Ungariei o cantitate de 4,5 miliarde metri cubi de gaze naturale prin două rute: 3,5 miliarde metri cubi via Serbia şi un miliard de metri cubi via Austria.

Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Ce avantaje are Coreea de Nord prin sprijinirea Rusiei în războiul împotriva Ucrainei: ”Kim ar putea crede că lesa lui este mai lungă decât în realitate”
Sprijinul deplin al Rusiei pentru Coreea de Nord ar putea „crește apetitul lui Kim Jong-un pentru risc“ atunci când vine vorba de amenințarea Coreei de Sud și de exportul de arme în...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#Rusia, #Vladimir Putin, #Ungaria, #ministru de externe, #Peter Szijjarto, #ordinul prieteniei , #Rusia