Putin flutură armele la granița cu Ucraina pentru a-i alunga pe americani din Marea Neagră Analiză

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 23:10
7245 citiri
Putin flutură armele la granița cu Ucraina pentru a-i alunga pe americani din Marea Neagră Analiză
Tancuri la gara din satul Pokrovskoie, raionul Neklinovski din regiunea rusă Rostov de la granița cu Ucraina/ FOTO:informnapalm.org

UE și NATO și-au exprimat luni, 15 noiembrie, îngrijorarea cu privire la prezența militară sporită a Rusiei în și în jurul Ucrainei, deoarece escaladarea crizei migrației de la granițele UE cu Belarus determină NATO să ia în serios avertismentele Kievului.

În cadrul întâlnirii dintre miniștrii de externe ai țărilor Parteneriatului Estic UE și reprezentanții de la Bruxelles, ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba a avertizat cu privire la o prezență militară sporită a Rusiei în Crimeea anexată și în părți din Donețk și Lugansk din estul Ucrainei, încă sfâșiate de război.

Săptămâna trecută, Ministerul Apărării al Ucrainei a declarat că aproximativ 90.000 de militari ruși se aflau „în apropierea graniței și în teritoriile ocupate temporar”, precum și în Marea Neagră, potrivit Reuters.

Diplomatul ucrainean a spus că „această întărire militară nu trebuie privită izolat de alte crize și tensiuni care apar în Europa”.

Pe lângă criza cu Belarus, Kuleba a subliniat că creșterea prețurilor la energie și campaniile de dezinformare „fac parte din strategia mai largă a Rusiei de a rupe Europa“.

Guvernul ucrainean vede o paralelă cu situația din 2014, când Rusia a invadat estul Ucrainei și a anexat Crimeea. „Ceea ce vedem de-a lungul graniței noastre este o infrastructură militară sofisticată creată în timpul escaladării de primăvară, care este gata să fie folosită pentru operațiuni ofensive împotriva Ucrainei”, a pledat Kuleba.

Ca o completare, vorbind cu BBC, vice-ministrul de externe al Lituaniei, Mantas Adomenas, a spus la rândul său că atunci când Putin are probleme acasă, el organizează tensiuni internaționale, pentru a deturna atenția cetățenilor. Or, problemele Rusiei sunt nenumărate, de la criza economică, până la cea sanitară, care nu se mai sfârșește, mai ales, a spus Mantas Adomenas, cu „miile de soldați” care mor de Covid, deoarece guvernul refuză să recunoască gravitatea problemei și să introducă măsurile necesare de carantină, care pe fundal de criză economică s-ar dovedi foarte nepopulare.

Ministrul lituanian nu a exclus ca în Ucraina să aibă loc un Anschluss, prin anexarea de către Rusia a altor teritorii, Anschluss fiind numele anexării Austriei de către Germania lui Hitler.

Vladimir Putin, mai preocupat de Marea Neagră

Dar liderul de la Kremlin pare mai preocupat de ce se întâmplă în Marea Negră. Într-o convorbire telefonică cu omologul său francez Emmanuel Macron, luni, liderul de la Kremlin a calificat drept o „provocare” exerciţiile militare efectuate de SUA şi NATO în Marea Neagră.

Preşedintele rus se referă la participarea mai multor nave militare americane la exerciţii în Marea Neagră. Moscova a afirmat săptămâna trecută că „monitorizează” aceste activităţi, pe care Putin le-a calificat drept o ''provocare serioasă''.

SUA pregătesc o strategie pentru apărarea regiunii

Administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii, a declarat la Digi24 ministrul de externe Bogdan Aurescu. Între altele, România ar vrea ca Statele Unite ale Americii să trimită mai mulți militari în regiune, dar pentru aceasta este nevoie de o infrastructură adecvată.

SUA ar putea sprijini financiar construirea unei căi ferate care să lege portul Gdansk din Polonia de portul Constanța, precum și o conexiune rutieră care să lege nordul de sudul regiunii, pentru ca trupele și echipamentele să poată fi transportate, la nevoie, mai ușor, a arătat Bogdan Aurescu.

„Am discutat, de fapt, situația de securitate de la Marea Neagră și cu ocazia vizitei pe care am efectuat-o săptămâna trecută la Washington, am discutat și cu secretarul de stat Blinken aceste chestiuni, inclusiv în contextul în care administrația americană pregătește în prezent o strategie de securitate la Marea Neagră, iar România dorește să participe la elaborarea acestei strategii.

De altfel, cu acea ocazie am și discutat un set de propuneri preliminare din partea României pentru o abordare cuprinzătoare a ceea ce se poate construi în cadrul acestei strategii, care însă trebuie să aibă în vedere și acordarea de resurse concrete, pentru a nu rămâne doar un exercițiu de tip teoretic”, a subliniat ministrul Bogdan Aurescu într-un interviu acordat Digi24.

„În ceea ce privește NATO și flancul estic este clar că este necesară în perioada următoare, în pregătirea summitului NATO de anul viitor, o întărire, o consolidare a posturii de descurajare și apărare pe flancul estic”, a mai spus șeful diplomației române.

Dilema SUA în fața Rusiei: cum combini fermitatea cu nevoia de a coopera?

Observatori politici americani privesc cu îngrijorare către noile masări de forțe ruse la frontiera cu Ucraina, în timp ce oficialități de la Washington îl avertizează pe Vladimir Putin să nu încerce un nou atac.

Analiști cred însă că liderul de la Kremlin încearcă să speculeze confruntarea dintre Belarus și vecinii europeni și să creeze și mai mult haos în regiune pentru a da impresia că alianța NATO este slăbită.

Nu este prima dată că Rusia face astfel de manevre la frontiera cu Ucraină, cel mai recent s-a întâmplat în primăvară, forțele fiind ulterior retrase, notează europa liberă.

Aceste evoluții atrag uneori critici în anumite cercuri care privesc abordarea lui Biden față de Rusia ca fiind prea slabă și ezitantă.

Atât președintele cât și consilieri importanți – cum sunt secretarul de stat Antony Blinken și Victoria Nuland - privesc cu mare neîncredere către Putin și nu de azi de ieri, pronunțându-se pentru riposte mai dure. Conform surselor de presă, consilierul principal pentru securitate națională Jake Sullivan, adjunctul său Jon Finer și trimisul special american pentru combaterea modificărilor de climă, John Kerry recomandă mai multă prudență în relația cu Rusia.

Poziția lor este legată de idea că Washingtonul trebuie să coopereze cu Moscova în anumite chestiuni, între care modificările de climă și controlul înarmărilor.

Alte surse susțin că divergențele din administrație nu ar fi atât de mari cum se crede și că ele s-ar risipi dacă Putin încearcă o intervenție în Ucraina.

Unele voci susțin că acțiunile președintelui Rusiei necesită o ripostă mai hotărâtă, între opțiuni numărându-se sancțiuni care să afecteze mai mult cercurile apropiate lui Putin și pe el însuși și sprijin militar suplimentar pentru Ucraina.

E recomandată și o demonstrație de solidaritate cu membrii NATO care au de suferit de pe urma provocărilor lui Lukashenko.

Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
Cum poate amenința Rusia din Niger flancul sudic al NATO
În noua eră a rivalității între marile puteri, Africa este unul dintre locurile în care Statele Unite pierd. Rusia câștigă rapid teren în Niger, iar consecințele acestui fapt s-ar putea...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Rusia, #Vladimir Putin, #Ucraina, #trupe, #Marea Neagra, #SUA, #NATO , #Rusia