Rusia a fost declarată oficial vinovată pentru asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko. Sentința publicată de CEDO

Marti, 21 Septembrie 2021, ora 13:391959 citiri
Rusia a fost declarată oficial vinovată pentru asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko. Sentința publicată de CEDO
Fostul spion sovietic Aleksandr Litvinenko a deranjat prin dezvăluirile făcute în Anglia FOTO Hepta

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a stabilit marţi, 21 septembrie, că Rusia este ”responsabilă” de asasinarea fostului spion sovietic Aleksandr Litvinenko, otrăvit cu poloniu 210, în 2006, în Regatul Unit, relatează AFP.

Curtea stabileşte că ”există o prezumţie puternică” a faptului că autorii otrăvirii, desemnaţi de către o anchetă britanică, ”au acţionat în calitate de agenţi ai statului rus”.

Ea subliniază de asemenea faptul că Moscova nu a prezentat explicaţii alternative ”satisfăcătoare şi convingătoare” şi ”nici nu a respins concluziile anchetei publice britanice”.

Magstraţii europeni arată totodată cu degetul faptul că autorităţile ruse ”nu au efectuat o anchetă internă efectivă”, care să permită identificarea şi judecarea persoanelor ”vinovate de crimă”.

Ei stabilesc astfel faptul că Rusia se face vinovată de încălcarea articolului 2 al Convenţiei europene a drepturilor omului, care garantează dreptul la viaţă, şi articolului 38, care obligă statele să furnizeze CEDO toate piesele necesare în vederea examinării unui dosar.

Rusia este condamnată la plata unor despăgubiri morale în valoare de 10.000 de euro văduvei lui Aleksandr Litvinenko, o sumă mare din perspectiva jurisprudenţei CEDO.

Judecătorul rus şi-a exprimat însă o ”opinie disidentă” cu privire la încălcarea dreptului la viaţă.