Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Victoria Nuland, tratată cu răceală la Moscova. Oficialii ruși spun că există riscul unor noi tensiuni cu SUA

Marti, 12 Octombrie 2021, ora 18:44
3391 citiri
Victoria Nuland, tratată cu răceală la Moscova. Oficialii ruși spun că există riscul unor noi tensiuni cu SUA
Viktoria Nuland, subsecretar de stat american pentru afaceri politice FOTO Captură/ Youtube/ RT

Moscova a anunţat marţi, 12 octombrie, absenţa unui progres major în negocierile cu SUA asupra funcţionării ambasadelor celor două ţări şi nu a exclus posibilitatea agravării relaţiilor dintre Moscova şi Washington în viitor, relatează RIA Novosti.

"Nu pot spune că am realizat un progres major", a declarat ministrul adjunct de externe rus Serghei Riabkov, după întâlnirea cu subsecretarul de stat american pentru afaceri politice, Victoria Nuland.

"Nu un progres major, ci de fapt niciun fel de progres nu există. Există în schimb potenţialul unei posibile agravări a relaţiilor în continuare, dacă nu vom depune suplimentar eforturi semnificative pentru normalizarea lor", a afirmat Riabkov, citat de RIA Novosti.

În acest sens, ministrul rus a indicat că problema condiţiilor de funcţionare a misiunilor diplomatice, rotaţia personalului acreditat şi normalizarea activităţilor instituţiilor diplomatice din ambele ţări "menţin un considerabil potenţial de criză".

"Posibilitatea unei viitoare agravări în această privinţă nu poate fi exclusă. Îi avertizăm în mod clar pe colegii noştri americani în acest sens", a insistat el.

„Americanii nu țin cont de logica noastră sau de cererile noastre”, a spus Riabkov, citat de RIA Novosti și TASS. „În același timp, discuțiile au fost utile”. „Există foarte puține progrese în ceea ce privește partea de fond a problemelor existente”, l-a citat Interfax. „Există riscul unor noi tensiuni”.

Ambasada americană nu a avut nici un comentariu cu privire la discuții.

Nuland, subsecretar de stat pentru afaceri politice, este cel mai înalt oficial american care vizitează Moscova în ultimii ani. El a declarat că scopul vizitei sale este căutarea unor relaţii "stabile şi predictibile" între Rusia şi SUA.

Vizita ei vine pe fondul unui efort al administrației președintelui Joe Biden de a scoate relațiile dintre Washington și Moscova din impasul în care se află cel puțin din 2014, când Rusia a anexat peninsula ucraineană Crimeea și a început conflictul din estul Ucrainei între forțele ucrainene și separatiști susținuți de Rusia.

În aprilie, ministrul de externe rus, Serghei Lavrov, a declarat că relațiile bilaterale sunt acum chiar mai rele decât în timpul Războiului Rece.

Biden l-a întâlnit pe președintele Vladimir Putin la Geneva în iunie, ca parte a efortului de a opri declinul din relații, dar au existat puține indicii de progres atunci.

Cele două țări au recurs la expulzări de personal diplomatic și închiderea consulatelor, iar Rusia, la începutul acestui an, a interzis ambasadei americane de la Moscova să angajeze cetățeni străini, desemnând Statele Unite ca „stat neprietenos”.

Ambasadorul SUA în Rusia a avertizat că serviciile de vize pentru ruși vor fi afectate de lipsa de personal la ambasadă.

Riabkov a fost citat spunând că el și Nuland nu au reușit să facă progrese în ceea ce privește personalul misiunilor diplomatice.

În cadrul vizitei sale de trei zile, Nuland urmează să se întâlnească cu principalul consilier de politică externă al lui Putin, Iuri Ușakov, la 13 octombrie, și cu cu şeful adjunct al administraţiei prezidenţiale ruse, Dmitri Kozak, responsabil ca şi ea pentru dosarul ucrainean, şi cu consilierul pentru afaceri internaţionale al Kremlinului, Iuri Uşakov, fost ambasador al Rusiei în SUA.

Această vizită a subsecretarului de stat american a fost posibilă după ce Rusia a exclus-o pe Victoria Nuland de pe lista sa cu sancţiuni, iar SUA au procedat într-un mod similar în privinţa unui oficial rus, în virtutea principiului de paritate. Astfel, Statele Unite l-au eliminat de pe lista sa cu sancţiuni pe directorului adjunct al Departamentului de neproliferare şi control al armelor din Ministerul rus de Externe, Konstantin Voronţov, potrivit EFE.

Săptămâna trecută, Ministerul rus de Externe a declarat, într-o reacţia la o propunere a Congresului SUA de a expulza 300 de diplomaţi ruşi de pe teritoriul Statelor Unite, că aceasta ar duce la închiderea misiunilor diplomatice din Federaţia Rusă dacă va fi pusă în practică, conform Reuters.

Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
Planul pregătit de Moscova ca să recupereze banii oligarhilor ruși. Acordul care ar debloca peste 500 de milioane de dolari
O firmă de brokeraj din Rusia care organizează o schemă de schimb de active care ar putea elibera fonduri îngheţate pentru investitorii ruşi şi străini ar considera că deblocarea unor...
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
#SUA, #Rusia, #Moscova, #vizita, #Victoria Nuland , #Rusia