Moscova pune la îndoială angajamentul SUA în Ucraina după retragerea din Afganistan

Joi, 19 August 2021, ora 18:13
3298 citiri
Moscova pune la îndoială angajamentul SUA în Ucraina după retragerea din Afganistan
Vladimir Putin, presedintele Rusiei FOTO Pixabay

Unul dintre cei mai înalţi oficiali ruşi din domeniul securităţii a pus la îndoială miercuri angajamentul Washingtonului faţă de Ucraina în lumina retragerii americane grăbite din Afganistan, şi crede că într-o zi americanii îşi vor abandona şi aliaţii ucraineni într-un mod la fel de abrupt, consemnează Reuters.

Remarcile lui Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, ar putea stârni în rândul unor politicieni occidentali temeri că state adversare precum Rusia sau China ar putea căpăta curaj să testeze în altă parte determinarea Occidentului după ce au văzut spectaculoasa înfrângere a acestuia în Afganistan.

Secretarul britanic al apărării, Ben Wallace, a admis joi că, după Afganistan, hotărârea Occidentului este acum percepută drept slabă de către adversarii acestuia.

În acest timp, ''Kievul serveşte slugarnic interesele şefilor săi din străinătate, străduindu-se să intre în NATO'', remarcă Nikolai Patruşev într-o declaraţie acordată ziarului Izvestia.

''Dar a fost regimul pro-american de la Kabul salvat de faptul că Afganistanul avea statutul de principal al aliat al SUA în afara NATO?'', întreabă oficialul rus, fiind subînţeles răspunsul negativ la întrebarea sa şi acuzând Statele Unite că şi-au abandonat aliaţii afgani ''în voia sorţii''. ''O situaţie similară îi aşteaptă pe susţinătorii opţiunii americane în Ucraina'', prezice Patruşev.

Implicarea SUA în Ucraina, care printre altele presupune livrări de armament şi instruirea trupelor, nu este comparabilă sub aspect politic, militar sau financiar cu prezenţa americană timp de 20 de ani în Afganistan împotriva insurgenţilor talibani, care au preluat luna aceasta controlul ţării după o ofensivă fulgerătoare ce a urmat retragerii trupelor americane.

Deocamdată nu există indicii care să sugereze că Rusia ar intenţiona să lanseze o nouă acţiune militară în Ucraina după anexarea Crimeei şi conflictul mocnit din estul separatist pro-rus, dar comentariile lui Patruşev alimentează o îndelungată dezbatere în Occident despre ''cum'' şi ''dacă'' Washingtonul va răspunde în care concretizării acestui scenariu.

Patruşev nu a făcut nicio referire la ideea vreunei viitoare acţiuni a Rusiei, însă el a schiţat o acţiune ipotetică în care extremiştii ucraineni de dreapta ar ajunge la putere şi Ucraina s-ar îndrepta către colaps.

Fost şef al serviciului rus de informaţii interne FSB, Nikolai Patruşev consideră că ceea ce s-a întâmplat în Afganistan este rezultatul incompetenţei serviciilor secrete ale SUA, Marii Britanii şi ale altor state din NATO, precum şi al convingerii greşite caracteristice Occidentului asupra justeţei deciziilor sale.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Cel puțin 137 de persoane au murit în urma ploilor abundente care s-au abătut asupra Afganistanului și Pakistanului FOTO/VIDEO
Bilanţul deceselor provocate de furtuni în Afganistan şi Pakistan a crescut la cel puţin 137 în ultimele zile, precipitaţii abundente fiind aşteptate în continuare în unele zone,...
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Catastrofă umanitară în Afganistan. Inundațiile au ucis zeci de persoane și au distrus peste 2.600 de case
Aproximativ 70 de persoane au murit, începând de sâmbătă, în inundaţii şi revărsări de ape în Afganistan, anunţă Departamentul gestionării catastrofelor naturale, relatează AFP....
#Rusia Ucraina, #Rusia NATO, #statele unite, #Afganistan , #Rusia-Ucraina