Rusia si China vor sa limiteze suprematia SUA in domeniul spatial. Ce vor sa construiasca cele doua superputeri

Miercuri, 07 Aprilie 2021, ora 04:45
Autor: George Titus Albulescu
Rusia si China vor sa limiteze suprematia SUA in domeniul spatial. Ce vor sa construiasca cele doua superputeriBaza lunara FOTO: Facebook

Rusia si China au cazut de acord sa construiasca o baza de cercetare internationala pe Luna, dand astfel semnalul ca acest parteneriat va deveni o alternativa la dominatia Statelor Unite in spatiul cosmic.

In luna februarie, cele doua tari au semnat un memorandum privitor la dezvoltarea unei baze lunare, care sa fie situata la polul sud al satelitului Pamantului. Acum Roscosmos, agentia spatiala de la Moscova, va purta negocieri aditionale cu China, la o conferinta din iunie, potrivit Space News.

Niciunul dintre state nu a anuntat alte detalii referitoare la acest proiect spatial special. "Noi am semnat deja un acord cu China, concentrat pe explorarea Lunii folosind o statie automata autonoma.

Acest agrement a fost realizat si lucram in prezent la detalii", a declarat Serghei Krikalev, director executiv la Roscosmos, in cadrul unei conferinte de presa desfasurate la St. Petersburg, in Rusia.

Acordul din februarie, precum si declaratiile anterioare ale sefului de la Roscosmos, Dmitry Rogozin, in care acesta respingea participarea Rusiei la proiectul lunar denumit Gateway si condus de Agentia Spatiala NASA din Statele Unite, inseamna o cotitura in legatura cu proiectele spatiale.

Aceste abordari sunt semnele ca in curand vor exista doua initiative pentru explorarea satelitului Pamantului: una sub patronajul SUA, alaturi de Canada, Europa si Japonia, si alta aflata sub conducerea Rusiei si Chinei.

Fara indoiala, Luna poate deveni un obiectiv strategic important pentru marile puteri, atat pentru cercetarea din cosmos, precum si pentru posibilele exploatari ale resurselor naturale de acolo, unde exista elemente rare, precum platina, titan, scandiu sau yttrium, conform The Diplomat.

 Articol citit de 3050 ori

  Citeste si:
  Comentarii
  Alooo
  07.04.2021, 10:17
  Alooo...Asa e, ar face bine sa se concentreze
  Pe spatiul extraterestru si sa se bubuie acolo...Sa lase in pace planeta albastra...
  ceapa_verde
  07.04.2021, 09:41
  Rusia si China fac plan sa exploreze luna
  Firme puternice din SUA, UE, Canada si Japonia planuesc sa foloseazsca luna ca trambulina pentru exploatari pe Marte. Fiecare cu ambitiile si posibilitatile lui. Niciun conflict, doar colaborare.
  Grebla
  07.04.2021, 06:52
  Visa si Ceausila ceva
  n'avem carne
  n-avem unt,
  dar avem cosmonaut " .

  Bani celtuiti aiurea . Ce numesc ei spatiu de vrajeala . Noi raminem pe Pamint pt ca alt loc nu exista . Ahhh voi ati auzit de metagalaxii, aselenizare....
  Au fost gogosi . Pamintul este flat si nu putem iesi de aici .Chiar i-am zis concubinei ca noi stam pe pamint si a facut o plapuna de-a mai mare dragul . Voi duceti-va ! Mai multa vodka pt mine !
  Te-o
  07.04.2021, 20:11
  O intrebare pt. comentator:de cand este Rusia "superputere"?
  Definitia unei superputeri se refera exclusiv la forta economica!
  Singurele superputeri contemporane sunt USA si China!
  PIB-ul Rusiei este comparabil cu al Italiei!
  Si Italia o devanseaza subtantial la tehnologie,exporturi ,nivel de trai etc Teo