Cum funcționează unitatea secretă a GRU care se ocupă de asasinate și sabotaje în străinătate

Luni, 01 Noiembrie 2021, ora 19:09
5260 citiri
Cum funcționează unitatea secretă a GRU care se ocupă de asasinate și sabotaje în străinătate
Vladimir Putin la sediul GRU/ FOTO Twitter

Pe fondul tensiunilor crescânde cu Rusia, guvernul britanic a acuzat un alt ofițer rus de informații pentru implicarea în asasinarea eșuată a unui fost spion rus, în Marea Britanie.

În 2018, Serghei Skripal, un fost spion rus care a dezertat în Occident și fiica sa s-au îmbolnăvit grav după ce au fost expuși la un agent neurotoxic din era sovietică, Noviciok, pe care ofițerii ruși ai GRU se crede că l-au aplicat pe clanța ușii reședinței lui Skripal, pentru a-l ucide.

Deși Skripal și fiica lui au supraviețuit, un ofițer de poliție s-a îmbolnăvit grav, iar o femeie britanică a murit câteva luni mai târziu, după ce a folosit sticla de parfum în care ofițerii GRU au depozitat Noviciok și apoi au aruncat-o. Sticla a ajuns într-un coș de caritate.

Investigațiile ulterioare asupra incidentului au constatat că doi - acum trei - ofițeri GRU au călătorit la Salisbury pentru a efectua atacul.

Cei trei membri GRU (serviciul de informații al armatei ruse) au fost acuzați de conspirație la omor, tentativă de omor, vătămare corporală gravă și deținere și folosire a unei arme chimice interzise. Dar Moscova a negat orice implicare, ba chiar cei doi suspecți au dat și un interviu la televiziunea de casa a Kremlinului, aceștia susținând că au mers la Salisbury pentru a vizita catedrala micului oraș.

Este a doua oară când ofițerii de informații ruși au vizat un dezertor rus în Marea Britanie.

În 2006, Aleksander Litvinenko, fost ofițer FSB și critic al lui Putin, a murit în chinuri după ce a băut ceai otrăvit cu poloniu-210, un material radioactiv. Investigațiile ulterioare au făcut Rusia responsabilă.

Aparatul rusesc de informații

Președintele rus Vladimir Putin este un fost ofițer KGB, așa că pune mare preț pe serviciile agențiilor sale de informații. Când s-a încheiat Războiul Rece, puternicul KGB, care se ocupa atât colectarea de informații externe, cât și naționale, a fost spart în agenții mai mici și mai concentrate.

Acum, SVR se concentrează pe colectarea informațiilor din străinătate, fiind aproximativ echivalent cu CIA, iar FSB de colectarea informațiilor și contrainformațiile interne, fiind similar cu FBI.

FSO este un amestec de forțe federale de aplicare a legii, strângere de informații, paza frontierelor și pază prezidențială și nu are cu adevărat un echivalent în SUA. În cele din urmă, GRU se concentrează pe informațiile militare, comparabilă cu Agenția de Informații pentru Apărare a Statelor Unite.

Rivalitatea dintre GRU și SVR

Dintre cele patru, doar GRU nu este o agenție civilă, ci intră în subordinea Statului Major al armatei ruse. A face parte din armată are avantajele sale, deoarece GRU poate desfășura mult mai mulți ofițeri de informații în străinătate decât SVR.

Există o rivalitate intensă în cadrul aparatului de informații rusesc, toți concurând pentru atenția și favoarea țarului Putin. Acest lucru împinge aceste agenții dincolo de rivalitatea normală între servicii, în special GRU și SVR.

Din punct de vedere istoric, operațiunile serviciilor de informații rusești s-au concentrat mai mult pe subversiune decât pe colectarea informațiilor. Prin „măsuri active”, Kremlinul a căutat să destabilizeze țări și să elimine persoanele pe care le consideră amenințări. Ceea ce caută Rusia lui Putin este respectul din partea comunității internaționale și dominația în sfera sa de influență.

Când GRU dă greș

Acțiunea sub acoperire oferă liderilor politici și guvernelor să poată nega plauzibil o acțiune atribuită serviciilor secrete străine. De exemplu, când CIA a înarmat mujahedinii cu rachete Stinger pentru a doborî elicoptere și avioane sovietice în Afganistan în anii 1980, a făcut acest lucru în cadrul unui program de acțiune secret. Drept urmare, Uniunea Sovietică nu a putut acuza în mod direct SUA că ajută gherilele.

În timp ce tentativa de asasinare a lui Skripal și a fiicei sale s-ar încadra în categoria acțiunilor ascunse, gafele agenților GRU în acest caz a pus sub semnul întrebării profesionalismul oamenilor din agenție.

O explicație pentru acest lucru este că ofițerii GRU pur și simplu nu erau suficient de buni, permițând serviciilor de informații occidentale și chiar site-ului de jurnalism independent Bellingcat să le urmărească mișcările și identitățile.

O altă explicație mai sinistră este aceea că Putin și apropiații săi, dintre care mulți au experiență în spionaj, îi detestă pe cei care au spionat împotriva Rusiei și mai târziu au dezertat și vor să transmită un mesaj atacându-i în țări în care se simt în siguranță: dacă mă trădezi, te vom vâna și te vom ucide.

Brutalitatea acestei abordări s-ar putea întoarce regimului, deoarece ar putea crea și mai multă consternare în rândul oficialilor ruși, stimulându-i să dezerteze.

Unitatea 29155: Sabotaj și asasinate

Potrivit rapoartelor, cei trei ofițeri GRU fac parte din Unitatea 29155, o unitate din cadrul GRU care desfășoară misiuni extrem de sensibile. În ultimii câțiva ani, Unitatea 29155 a desfășurat mai multe operațiuni ascunse în Europa în încercarea de a submina guverne sau de a ucide dezertori.

Pe lângă atacul de la Salisbury, membri ai Unității 29155 au fost implicați în operațiuni în Republica Moldova, unde au încercat să destabilizeze țara și să o împiedice să se apropie de Europa, în Bulgaria, unde au încercat să omoare un traficant de arme care furnizează arme Ucrainei, și în Muntenegru, unde au plănuit o lovitură de stat eșuată, în Cehia unde au provocat explozii la o fabrică de muniție.

După un asasinat reușit și unul eșuat pe teritoriul său, Marea Britanie și-a limitat răspunsul la expulzarea a 24 de diplomați, un răspuns standard, dar care a deteriorat relațiile și mai mult. Nu au fost întreprinse alte acțiuni, cel puțin nu în mod deschis.

Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Contraspionajul german lansează „vânătoarea“ de spioni chinezi și ruși
Recentele arestări ale spionilor chinezi și ruși reprezintă doar vârful aisbergului, deoarece se crede că alte sute de agenți "mișună" în Germania. După o serie de arestări de profil...
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Germania a arestat trei persoane bănuite că ar fi spionat pentru China în domeniul tehnologiei militare
Oficialii germani au declarat luni, 22 aprilie, că trei cetățeni germani au fost arestaţi sub suspiciunea că au colaborat cu serviciile secrete chineze pentru a le facilita accesul la...
#Rusia, #GRU, #servicii secrete, #spioni, #Marea Britanie , #Marea Britanie