Rusia raspunde dur la incriminarea lui Putin in cazul Litvinenko

Joi, 21 Ianuarie 2016, ora 15:54
6400 citiri
Rusia raspunde dur la incriminarea lui Putin in cazul Litvinenko
Foto: Kremlin (Arhiva)

Moscova a criticat joi raportul oficial al Inaltei Curti din Londra - care sustine ca Vladimir Putin s-ar afla in spatele asasinarii fostului spion rus Alexander Litvinenko - acuzand ca acesta este "partinitor" si "motivat politic".

Afirmatiile ii apartin purtatorului de cuvant al Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, care a adaugat ca ancheta britanica nu a fost transparenta si a stricat relatiile dintre Londra si Moscova, scrie Sky News.

"Regretam faptul ca un caz pur penal a fost politizat si a cauzat tensiuni in ceea ce priveste relatiile noastre bilaterale. Este evident ca decizia de a opri investigatia procurorilor si demararea audierilor a fost motivata politic.

Motivul este clar - procesul, in ciuda numelui sau, nu este transparent nici pentru partea rusa, nici pentru public, avand in vedere ca unele dintre documente nu au fost facute publice pentru ca ar fi 'confidentiale'. Asadar, nu aveam niciun motiv sa ne asteptam ca rezultatele acestei anchete politizate si opace - care de la inceput a incercat sa duca la un rezultat 'dorit' - sa devina dintr-odata obiective si impartiale", a explicat oficialul rus.

Comentariile de la Moscova vin dupa ce concluziile anchetei unui judecator britanic de la Inalta Curte din Londra au fost prezentate joi opiniei publice si au aratat ca asasinarea fostului spion rus Alexander Litvinenko, in 2006, a fost "probabil" aprobata de catre presedintele Vladimir Putin.

Putin "probabil" a aprobat asasinatul lui Litvinenko - raport oficial de la Londra

Fostul agent KGB a murit la varsta de 43 de ani, la Londra, dupa ce a fost otravit cu poloniu. Se crede ca substanta radioactiva i-a fost pusa intr-o cana de ceai, in timpul unei inatlniri cu alti spioni rusi, intr-un hotel din capitala britanica.

Procesul legat de moartea lui Litvinenko, la final: Rusia, acuzata de implicare in crima

Magistratul Rober Owen a aratat ca Putin "probabil" a aprobat uciderea lui Litvinenko, un adversar de temut al liderului de la Kremlin de-a lungul anilor, care s-a instalat in 1999 in Marea Britanie, transmite BBC.

Vaduva fostului spion rus, Marina, s-a aratat foarte multumita de rezultatele prezentate joi, avand in vedere ca femeia l-a invinovatit de la inceput pe Putin pentru moartea sotului ei.

Putin, acuzat ca a ordonat "personal" arestarea lui Litvinenko

Doi fosti agenti rusi, Andrei Lugovoi si Dmitri Kovtun, sunt acuzati de otravirea lui Litvinenko. Cu ei s-a intalnit fostul spion in barul hotelului, in seara in care a baut ceaiul contaminat. Barbatii neaga ca ar fi implicati.

Pe de alta parte, judecatorul britanic sustine ca cei doi suspecti au actionat probabil la ordinele serviciului secret de la Moscova, FSB (fostul KGB).

"Tinand cont de toate probele si analizele disponibile, am descoperit ca operatiunea FSB de asasinare a lui Litvinenko a fost probabil aprobata de Patrusev (seful de atunci al serviciului - n.red.) si, de asemenea, de catre presedintele Putin", a scris magistratul in raportul sau de 300 de pagini.

Moartea spionului rus Alexander Litvinenko: Cine readuce in prim plan "sinuciderea prin neglijenta"

Totodata, judecatorul a precizat ca este "sigur" ca Lugovoi si Kovtun au fost cei care l-au otravit pe Litvinenko. Ambii ar fi trebuit sa fie audiati in Marea Britanie, insa Rusia a refuzat extradarea lor.

In raport mai exista dovezi ca Litvinenko a fost condamnat la o moarte lenta pentru a "transmite un semnal" opozantilor lui Vladimir Putin.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#reactie Moscova Litvinenko, #reactie Rusia Litvinenko , #Rusia