Rusia nu mai este singura mare amenintare pentru SUA. Americanii iau in calcul optiunea militara pentru Coreea de Nord

Duminica, 23 Iulie 2017, ora 21:44
13834 citiri
Rusia nu mai este singura mare amenintare pentru SUA. Americanii iau in calcul optiunea militara pentru Coreea de Nord
Foto: Hepta.ro

O optiune militara in ce priveste situatia din Coreea de Nord nu este "de neimaginat", tara alaturandu-se celorlalte noi mari amenintari pentru America. Asta spune generalul Joseph Dunford, presedintele comitetului sefilor de stat major din Statele Unite ale Americii.

Dunford crede ca Rusia nu mai poate fi considerata drept singura mare amenintare pentru America, asa cum este perceputa la Washington. Pe langa vechea mare rivala, generalul american a trecut pe lista Coreea de Nord, Iranul, dar si China, toate fiind provocari de top.

In timpul audierilor pentru confirmarea pozitiei sale, presedintele comitetului sefilor de stat major a descris Rusia ca fiind "cea mai mare amenintare pentru securitatea noastra nationala", spunand despre comportamentul Moscovei ca este "alarmant", scrie Russia Today.

Doi ani mai tarziu, in prezent, Dunford si-a reafirmat analiza initiala privind amenintarea reprezentata de Rusia, pretinzand ca exista si alte amenintari pentru siguranta nationala a Statelor Unite, iar Coreea de Nord reprezinta "provocarea numarul unu".

"Am spus la acea vreme (...) ca este Rusia. Si am spus asta din cauza capacitatii lor nucleare si a capacitatilor cibernetice", a declarat Dunford, recent, in cadrul unui forum de securitate de la Aspen, Colorado. Insa, a subliniat generalul, armata americana "nu are de fapt astazi luxul de a alege o singura provocare".

"Daca ar fi sa spun ca Rusia este cea mai mare amenintare - este una dintre amenintarile cu care ne confruntam acum si cea care este cea mai capabila militar", a subliniat Dunford, insa a aratat ca Washingtonul se confrunta zilnic cu amenintarea iraniana, iar Coreea de Nord este cea mai mare provocare a Americii.

Lupta impotriva "extremismului violent" si "anumite provocari de securitate in Pacific cu o China in crestere" se afla de asemenea in varful listei amenintarilor de securitate la adresa Statelor Unite.

Pentru a contracara Rusia, generalul a propus dezvoltarea de metode nucleare si conventionale de intimidare: "Cand ma uit la Rusia, in primul rand trebuie sa putem sa impiedicam un razboi nuclear. In al doilea rand, trebuie sa putem sa impiedicam un razboi conventional".

SUA vor face tot posibilul ca o racheta nucleara sa nu aterizeze pe teritoriul lor

Dunford nu a exclus insa deloc o optiune militara in ce priveste Coreea de Nord, spunand ca aceasta ipoteza nu este "de neimaginat". In plus, a avertizat ca americanii trebuie sa fie pregatiti pentru posibilitatea unei confruntari militare cu Coreea de Nord, subliniind amploarea amenintarii reprezentate de programul nuclear al acesteia.

"Multi oameni au vorbit despre optiuni militare in cuvinte precum 'de neconceput'. As spune ca ar fi oribil si ar fi o pierdere de vieti nemaintalnita de noi, si ma refer aici ca oricine a trait dupa Al Doilea Razboi Mondial nu a vazut pierderea de vieti care s-ar putea produce daca ar fi un conflict in Peninsula Coreeana.

Insa, asa cum am spus omologilor mei, atat prieteni cat si dusmani, nu este de neimaginat sa avem optiuni militare pentru a raspunde capacitatilor nucleare ale Coreei de Nord. Ce este ne neconceput pentru mine este sa permitem (sa existe - n.red.) o capacitate nucleara care ar permite unei arme nucleare sa aterizeze in Denver, Colorado.

Asta este de neimaginat pentru mine. Asa ca treaba mea este sa dezvoltam optiuni militare pentru a ne asigura ca acest lucru nu se va intampla", a explicat sambata presedintele comitetului sefilor de stat major din Statele Unite ale Americii, citat si de Politico.

Iata si alte articole pe tema aceasta:

James Dunford detine functia din luna octombrie 2015.

Avertizarile sale vin in contextul in care oficialii din statul american Hawaii, al doilea cel mai apropiat de Coreea de Nord, se pregatesc pentru eventualitatea unui atac cu racheta din partea regimului de la Phenian.

Dupa ce Coreea de Nord a lansat prima sa racheta balistica intercontinentala, expertii au estimat ca o astfel de racheta ar putea avea o raza de actiune de 8.000 de km si ar putea atinge statele americane Hawaii si Alaska.

In insulele americane din Pacific este insa instalat un sistem antiracheta THAAD, care va fi testat si in Alaska, cel mai apropiat stat american de Coreea de Nord.

Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Răspunsul lui Piedone pentru Ciolacu: ”Mă duc pe cuvântul meu în prăpastie”. Primarul Sectorului 5 acuză un blat la București
Cristian Popescu Piedone a exclus o retragere din cursa pentru Primăria Capitalei, după o solicitare făcută în acest sens de președintele PSD. Marcel Ciolacu i-a sugerat lui Piedone să își...
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Gabriela Firea, acuzată că joacă ”la două capete”. Candidat AUR: ”Nu se decide dacă îşi doreşte să fie primar sau europarlamentar”
Mihai Enache, candidatul AUR la Primăria Capitalei, îi cere Gabrielei Firea să oprească jocul politic "la două capete" şi să se retragă de pe lista PSD - PNL pentru alegerile...
#amenintari America Rusia Coreea de Nord, #optiune militara Coreea de Nord, #America razboi Coreea de Nord, #rachete Coreea de Nord America , #Coreea de Nord