Rusia ar putea folosi conducta Nord Stream 2 ”ca o armă”. Merkel a anunțat cum îl poate contracara pe Putin

Marti, 24 August 2021, ora 00:303396 citiri
Rusia ar putea folosi conducta Nord Stream 2 ”ca o armă”. Merkel a anunțat cum îl poate contracara pe Putin
Merkel s-a întâlnit cu Putin, la Moscova FOTO: DW

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a avertizat Europa că Rusia ar putea utiliza gazoductul Nord Stream 2 ”ca pe o armă stratetigă periculoasă”, cu ocazia vizitei Angelei Merkel.

Cancelarul german și-a întărit angajamentul de a promova sanțiuni suplimentare împotriva Rusiei, la nivelul Uniunii Europene, dacă va fi cazul.

Aceste declarații vin la doar două zile, după ce Vladimir Putin a alimentat tensiunile despre energie cu UE, spunând că ”noi suntem gata să asigurăm tranzitul prin Ucraina și după 2024 (când expiră actualul acord -n.a.), dar trebuie să știm ce volume vor fi”, potrivit Macon.

”Am clarificat faptul că vom lua măsuri într-un cadru european pentru aplicarea unor sanțiuni suplimentare împotriva Rusiei, în cazul în care această suspiciune va câștiga teren, astfel încât conducta să fie folosită ca o armă”, a declarat Merkel, la conferința de presă de la Kiev, după întâlnirea cu Volodimir Zelenski.

Cancelarul Germaniei a afirmat că ”acordul de tranzit de gaze între Rusia și Ucraina, trebuie prelungit dincolo de 2024, cât mai repede posibil”. În schimb, Zelenski a spus că angajamentele legate de prelungirea contractului cu Moscova ”sunt prea vagi” și dorește garanții mai solide.

Biden și Merkel îl înfruntă pe imperialistul Putin: Miza crucială este Ucraina

”Dintre toate țările, Ucraina se confruntă cu cele mai mari riscuri cauzate de Nord Stream 2”, a adăugat liderul de la Kiev.

Complotul lui Putin împotriva Statelor Unite: Amestecul perfid al Kremlinului în afacerile americanilor

Nord Stream 2 se află în centrul unor turbulențe geopolitice mari, Statele Unite și mai multe țări din UE au denunțat proiectul gazoductului, ce leagă Rusia de Germania și conferă Moscovei o pârghie prea mare privind dependența Europei de gazele rusești.

Într-un efort de a ajuta Ucraina să devine mai independentă de fluxurile de gaze din Rusia, compania energetică ucraineană Naftogaz și RWE din Germania au convenit să dezvolte împreună producția, stocarea și transportul de hidrogen verde.