Ce va face NATO dacă Rusia invadează coasta țărilor baltice. Vulnerabilitatea celor trei state

Sambata, 11 Septembrie 2021, ora 00:16
5904 citiri
Ce va face NATO dacă Rusia invadează coasta țărilor baltice. Vulnerabilitatea celor trei state
Nave NATO în Marea Baltică, efectuând exerciții militare FOTO: Defence Matters

Rusia continuă să provoace tensiune pe continentul european și chiar în aceste zile ea desfășoară exerciții de mare intensitate lângă granițele țărilor baltice, creând multă neliniște. Ce se va întâmpla în cazul în care scenariul invadării coastelor statelor nordice de către Moscova ar putea deveni realitate? O analiză realizată de National Interest dezvăluie faptul că Estonia, Letonia și Lituania dispun de forțe navale de mică amploare și se bazează pe alianța NATO, în cazul unui asemenea conflict.

Statele baltice nu au nave majore de război și ele își pun speranțele de apărare în Statele Unite și NATO, care ar putea interveni la o agresiune a Rusiei, în baza articolului 5 din Tratatul alianție nord-atlantice, care spune că ”un atac armat împotriva uneia sau a mai multora dintre ele, în Europa, va fi considerat un atac împotriva tuturor” și ”fiecare dintre ele va sprijini Partea sau Părțile atacate”, potrivit National Interest.

Evaluarea lui Thomas Durell Young, manager al Europe Center for Civil Military Relations, arată că ”mulți dintre cei mai noi membri NATO (țările baltice-n.a.) nu au forțe navale semnificative și aceasta în ciuda faptului că ele sunt suficient de apropiate pe hartă de Rusia, pentru a fi ținte potențiale ale unei invazii rusești pe mare”.

Cele trei țări baltice, Estonia, Letonia și Lituania au aderat la NATO în 2004. Ele, ca foste state sovietice, duc lipsa unei tradiții navale puternice, a culturii și doctrinei din acest domeniu militar”, a spus Young.

Statele Unite vor amplasa sisteme de rachete la granița cu Rusia: Putin nu are soluții

Așadar, aceste țări baltice trebuie să-și modernizeze Marina militară dacă vor să descurajeze și să învingă, ceea ce expertul caracterizează drept ”Rusia revigorată”. Estonia nu dispune de nave puternice, având și un conflict intern între autoritățile civile și ministerul Apărării.

Letonia și Lituania au nave de localizare și distrugere a navelor marine, precum și vase de patrulare. Paza de coastă a Letoniei este în subordinea Marinei, însă recent a cumpărat nave de patrulare Skrunda, care dispun doar de arme ușoare.

Marina Lituaniei posedă doar patru nave de patrulare din clasa Flyvefisken, fiind cele mai capabile vase de război ale țărilor baltice.

Rusia lansează noul tanc T-90M, ”colosul” de 46 de tone. Comparația cu blindatul M1 Abrams al Statelor Unite VIDEO

Însă, în general, iese în evidență incapacitatea acestor trei guverne baltice de a dezvolta un program naval de dezvoltare pentru a putea face față unei eventuale invazii a Rusiei. Pentru asta, cele trei țări trebuie să-și dezvolte puterea navală, susține expertul american.

Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Conspirația „George Soroș”, din nou în România, în plin an electoral. Reacția nervoasă a lui Cioloș, întrebat dacă miliardarul se află în spatele partidului său
Europarlamentarul REPER Dacian Cioloş a declarat la Iaşi, după ce a fost întrebat de un bărbat dacă în spatele partidului din care face parte se află George Soros, că nu s-a întâlnit...
#tari baltice amenintare Rusia, #state baltice agresiune Rusia, #Rusia tari baltice NATO, #NATO articolul 5, #tari baltice NATO , #Rusia