Rusia raspunde sanctiunilor impuse de Washington si expulzeaza zece diplomati americani

Vineri, 16 Aprilie 2021, ora 20:06
3004 citiri
Rusia raspunde sanctiunilor impuse de Washington si expulzeaza zece diplomati americani
Vladimir Putin, presedintele Rusiei/Foto: Heptaphoto

Rusia a anuntat vineri ca va expulza zece diplomati americani, drept raspuns la sanctiunile adoptate de SUA impotriva sa in ziua precedenta, adaugand ca a ''recomandat'' ambasadorului american la Moscova sa revina la Washington, informeaza AFP, DPA si Reuters.

"Zece diplomati au fost inclusi pe lista care ne-a fost transmisa impreuna cu cererea ca ei sa paraseasca SUA. Noi vom raspunde acestei masuri in maniera reciproca si cerem unui numar de zece diplomati americani sa paraseasca tara noastra", a declarat la o conferinta de presa ministrul de externe rus Serghei Lavrov.

El a adaugat ca Moscova examineaza in plus posibile masuri ''dureroase'' impotriva unor afaceri americane in Rusia.

De asemenea, Moscova urmeaza sa puna capat activitatii pe care o desfasoara in Rusia fonduri americane si ONG-uri care se amesteca in afacerile interne ale Rusiei, a mai precizat Lavrov.

El a anuntat si expulzarea a trei diplomati polonezi, tot ca masura reciproca de raspuns.

Guvernul american a anuntat joi, 15 aprilie, o serie de sanctiuni financiare impotriva Rusiei si expulzarea a zece diplomati rusi, drept raspuns la o serie de atacuri cibernetice si la ingerinte in alegerile prezidentiale din 2020, actiuni atribuite Moscovei, relateaza AFP si dpa.

Presedintele SUA a semnat un decret care va permite pedepsirea din nou a Rusiei, de maniera sa produca "consecinte strategice si economice (...) daca ea continua sau favorizeaza o escaladare a actiunilor sale de destabilizare internationala", a avertizat Casa Alba intr-un comunicat.

In cadrul acestui decret, Trezoreria americana le-a interzis institutiilor financiare americane sa cumpere direct datorie emisa de Rusia dupa data de 14 iunie. De asemenea, sunt sanctionate sase societati tehnologice ruse acuzate de sustinerea activitatilor cibernetice ale serviciilor de informatii de la Moscova.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
Londra vrea ca finanţarea apărării Ucrainei să se facă folosind ”creativ” activele ruse îngheţate: ”Va trebui să fim flexibili”
David Cameron, șeful diplomaţiei britanice, a îndemnat joi, 18 aprilie, în marja summitului G7, desfăşurat pe insula italiană Capri, la căutarea unor moduri "creative" de a utiliza activele...
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Ambițiile Evgheniei Guțul și strategiile Moscovei
Agentul cel mai activ al Rusiei din ultimele săptămâni în Republica Moldova a devenit Evghenia Guțul, bașcana Autonomiei Găgăuze. Dacă compari agitația ei cu marile drame și...
#Rusia, #sanctiuni Rusia, #Statele Unite ale Americii, #stiri internationale , #stiri internationale