Putin continuă demonstrația de forță a Rusiei. Japonia protestează: ”Sunt în apele noastre teritoriale, este inacceptabil” VIDEO

Vineri, 27 August 2021, ora 00:307160 citiri
Putin continuă demonstrația de forță a Rusiei. Japonia protestează: ”Sunt în apele noastre teritoriale, este inacceptabil” VIDEO
Katsunobu Kato, șeful de cabinet al guvernului de la Tpkyo FOTO: The Japan Times

Vladimir Putin își continuă demonstrația de forță la nivel global, Kremlinul anunțând că va începe noi manevre militare în apropierea insulelor Kurile, chiar lângă Japonia. Guvernul de la Tokyo a reacționat prompt, depunând un protest oficial în acest sens.

Acțiunea oficialilor japonezi a urmat unei informări a Moscovei, prin care autoritățile de la Tokyo erau informate că se vor desfășura exerciții militare ale Rusiei între 26-29 august, precum și între 13-17 septembrie 2021 pe insula Iturup, conform unei declarații a șefului cabinetului, Katsunobu Kato, scrie Kyodo News.

”Pe 21 august 2021 am primit o notificare din partea Rusiei, care afirmă că vor fi efectuate manevre militare în apropierea insulei Iturup, în apele noastre teritoriale. Ca răspuns, am exprimat un protest prin canalele diplomatice, prin care afirmăm că aceste exerciții contravin poziției țării noastre și sunt inacceptabile”, a spus Kato.

Rusia, avem o problemă: Un satelit militar al Chinei lovit de resturile unei rachete a Moscovei VIDEO

Oficialul de la Tokyo a subliniat faptul că guvernul japonez va ”continua discuțiile cu Rusia în conformitate cu direcția fundamentală de soluționare a problemei teritoriale și semnarea unui tratat de pace” între cele două țări.

Rusia și Japonia au negociat un tratat de pace după cel de-Al Doilea Război Mondial, dar nici până astăzi nu a fost semnat. Principalul obstacol al conflictului îl reprezintă problema proprietății asupra celor patru insule din Arhipelagul Kurile, aflate lângă Japonia.

Disputa dintre Rusia și Japonia legată de Arhipelagul Kurile, pe care Tokyo îl denumește Teritoriile de Nord, este veche de 76 de ani, de la sfârșitul războiului. Atunci, armata sovietică a ocupat sudul insulei Sahalin și restul insulelor din componența Arhipelagului Kurile. Acestea din urmă îi fuseseră promise lui Stalin de Roosevelt, la Conferința de la Yalta.

Complotul lui Putin împotriva Statelor Unite: Amestecul perfid al Kremlinului în afacerile americanilor

Kato a adăugat că disputa teritorială de lungă durată cu Rusia, privind insulele din Arhipelagul Kurile ”trebuie rezolvată fundamental”, iar Japonia va continua negocierile cu Moscova ”cu tenacitate”. Tokyo afirmă în mod oficial că acele patru insule din Arhipelagul Kurile au fost dobândite în mod ilegal de către Rusia, după cel de-Al Doilea Rzăboi Mondial.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News