Rusia acuză Statele Unite: Vor să distrugă unitatea lumii creștin ortodoxe

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 05:004583 citiri
Rusia acuză Statele Unite: Vor să distrugă unitatea lumii creștin ortodoxe
Catedrala ortodoxă de la Moscova FOTO: Wikipedia

Noi tensiuni au apărut în relațiile dintre Washington și Moscova, după ce Serghei Lavrov, ministrul de Externe al Rusiei, a declarat că ”Biserica Ortodoxă rusă se află sub o presiune extraordinară din partea Statelor Unite”, care și-au propus ”să distrugă unitatea creștinismului ortodox mondial”, la Volgograd.

Diplomatul a menționat că ministerul rus de Externe a colaborat îndeaproape cu Biserica Ortodoxă de la Moscova, care are parohii în multe țări, potrivit Catholic Blogs.

”În prezent, Biserica Ortodoxă rusă se află sub o presiune extraordinară din partea mai multor țări occidentale, în primul rând a Statelor Unite, care și-au propus să distrugă unitatea creștinismului ortodox mondial.

Un rol extrem de distructiv este ”jucat de Patriarhul Ecumenic Bartolomeu al Constantinopolului, care a încercat să despartă Biserica Ortodoxă ucraineană de Bierica rusă”, a spus Lavrov la o întâlnire cu publicul de la Volgograd.

Putin îi dă o lovitură lui Biden, în Europa: Gazprom, vești proaste pentru țările non-sovietice

Trebuie menționat faptul că, după anexarea Peninsulei Crimeea de către Rusia și a războiului din estul Ucrainei, care a produs ”ruperea” a două regiuni separatiste pro-ruse de Kiev, Patriarhul Ecumenic Bartoloemu, conducătorul onorific al ortodoxiei mondiale, i-a acordat Bisericii Ortodoxe a Ucrainei atestatul de autocefalie, prin care aceasta devine independentă și nu se mai subordonează Bisericii Ortodoxe ruse, scrie DW.

Lavrov a spus că astfel de încercări sunt observate ”împotriva Belarusului și a țărilor mediteraneene, în special, Siria, Liban și în Balcani, unde Biserica Ortodoxă a Serbiei este supusă unor atacuri puternice”.

Mișcare bruscă neașteptată a Rusiei: Moscova investește masiv în Statele Unite

Să menționăm faptul că Biserica Ortodoxă rusă este una dintre bisericile autocefale din estul Europei, iar ca importanță ea este considerată a cincea, după alte patru patriarhate străvechi: Constantinopole, Alexandria, Antiohia și Ierusalim.