Rusia face o mutare strategică importantă în Orientul Mijlociu. Moscova va coopera militar cu un aliat al Statelor Unite

Joi, 26 August 2021, ora 00:304242 citiri
Rusia face o mutare strategică importantă în Orientul Mijlociu. Moscova va coopera militar cu un aliat al Statelor Unite
Miniștrii adjuncți ai Apărării Rusiei și Arabiei Saudite FOTO: Twitter

Rusia își continuă politica expansionistă din Orientul Mijlociu, dincolo de prezența sa din teatrul de operațiuni din Siria.

În această perioadă se desfășoară la Moscova Forumul Militar Tehnic (ARMY 2021), unde ministrul adjunct al Apărării Alexander Fomin a semnat marți, 24 august, un acord de colaborare militară cu Arabia Saudită, parafat cu omologul său, Khalid bin Salman.

Înțelegerea dintre Rusia și Arabia Saudită ”vizează dezvoltarea unei cooperări militare comune între cele două țări”. Salman s-a întâlnit, de asemenea, cu ministrul rus al Apărării, Sergei Shoigu, în timpul vizitei sale de la expoziția de armament ARMY 2021, potrivit RFERL.

Nu au fost date detalii imediate ale acordului militar dintre Arabia Saudită, cel mai mare importator mondial de arme și Rusia, al doilea mare exportator de armament după Statele Unite.

Putin îi dă o lovitură lui Biden, în Europa: Gazprom, vești proaste pentru țările non-sovietice

Statele Unite au fost în mod tradițional cel mai mare furnizor de arme către Arabia Saudită. Potrivit Institutului internațional de cercetare a păcii (SIPRI) de la Stockholm, Arabia Saudită a fost principalul beneficiar al vânzărilor de arme din SUA, între 2016 și 2020, reprezentând 24% din exporturile de armament ale Washingtonului.

”Ne propunem o dezvoltare progresivă a cooperării în domeniul militar, pe întreg spectrul de probleme, care prezintă un interes reciproc”, a declarat Shoigu, în timpul întâlnirii cu Salman.

Mișcare bruscă neașteptată a Rusiei: Moscova investește masiv în Statele Unite

Această mișcare a Arabiei Saudite pare că marchează o schimbare majoră în politica sa de apărare, deoarece Riad-ul a cumpărat aproape toate armele sale din Statele Unite și alte țări aliate occidentale, precum Franța și Marea Britanie, în ultimii 50 de ani, scrie Al Araby.