Romania pregateste anexarea Bucovinei de Nord - oficial ucrainean

Sambata, 08 Septembrie 2012, ora 21:1012190 citiri
Romania pregateste anexarea Bucovinei de Nord - oficial ucrainean
Foto:basarabeni.ro

Romania ar face pregatiri pentru anexarea Bucovinei de Nord, sub pretextul reintregirii Sudului si a Nordului Bucovinei, sustine Sergey Deev, Secretarul Congresului Civil-Constitutional Ucrainean si presedintele Comisiei pentru relatii ucraineano-romane.

"Acest lucru se va intampla in timpul urmatoarei crize politice din Ucraina, va fi un proces foarte rapid si putin dureros ", a mai declarat acesta, citat de portalul de stiri MIGnews.com.ua si preluat de Adevarul.

"In regiunea Cernauti, mai mult de 100.000 de oameni au cetatenie romana. La frontierele tarii a crescut numarul posturilor de control, iar politia de frontiera este inlocuita cu civili care detin cate doua pasapoarte, unul ucrainean si unul romanesc" - mai adauga Deev.

Conform acestuia, in saptamana urmatoare anexarii ar urma ca romanii din regiune sa organizeze un referendum, "in care marea majoritate a cetatenilor, avand si pasaport ucrainean, si romanesc, vor sustine unirea cu Bucovina, astfel incat aceasta sa revina in granitele sale de pana in anul 1940".

Deev sustine ca detine informatii potrivit carora acest scenariu se afla intr-un stadiu foarte activ de pregatire, iar Ucraina nu se va putea opune.

"Romania este stat membru al NATO si, in consecinta, orice actiune de raspuns impotriva Romaniei va atinge intreaga Alianta Nord-Atlantica. Aceasta problema a fost discutata si in cadrul summitului NATO de la Chicago, impreuna cu situatia din Transnistria. La acel summit, Bucovina a fost trecuta pe lista cu posibile zone de conflict militar" - a concluzionat expertul.