Romania in noua ordine mondiala: Nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii

Joi, 05 August 2021, ora 16:136348 citiri
Romania in noua ordine mondiala: Nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii
Foto: Arhiva Ziare.com

Nu mai putin de 9 reprezentanti ai 5 ambasade la Bucuresti au fost prezenti joi, la conferinta "Politica externa: Romania si schimbarea ordinii internationale. Economie si geopolitica" - pentru a afla cum se pune problema la Bucuresti in acest moment de inflexiune in istorie, care se scrie sub ochii nostri, cum isi vad analistii din Romania tara in noul context modial si care ar fi setul de masuri si de aliante la care se presupune ca se lucreaza din greu.

Din partea institutiilor romanesti cu putere de decizie in materie prezenta a fost mult mai redusa. Unul dintre posibilele raspunsuri ale acestei lipse de interes a fost transmis de mai multi vorbitori la conferinta: exista capacitate redusa de intelegere a transformarilor sistemice care se petrec. Romania pare azi un simplu spectator. Poate doar pare. Sau poate nu e simplu.

Eveimentul, organizat de Curdeguvernare.ro in parteneriat cu academia de studii economice a trasat cateva concluzii: ne comportam ca inainte de anexarea Crimeii, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca inainte de criza, desi lumea nu mai e aceeasi, ne comportam ca la aderarea in UE, desi lumea s-a schimbat de mult.

Atuurile pe care le pierdem si mitologia de politica externa in care traim ne pastreaza la distanta de activii nostri vecini si aliati - iar astea sunt lucruri care la un moment dat se platesc cumva: nu mai e de multa vreme suficient ca suntem in NATO si UE.

Citeste mai multe despre Romania in noua ordine mondiala: "Vacanta s-a terminat", nu mai putem trai din miturile politicii externe, lumea e altfel dupa anexarea Crimeii pe Curdeguvernare.ro.