Romania da mai multi bani pentru combaterea migratiei - ce a semnat Iohannis in Malta

Vineri, 13 Noiembrie 2015, ora 10:08
2430 citiri
Romania da mai multi bani pentru combaterea migratiei - ce a semnat Iohannis in Malta
Foto: Administratia Prezidentiala

Romania va avea o contributie suplimentara de 100.000 de euro la Fondul Fiduciar pentru combaterea migratiei din Africa, documentul constitutiv, prin care vor fi alocate acestui scop 1,8 miliarde de euro, finantate majoritar din bugetul UE, fiind semnat la Summitul UE-Africa, desfasurat in Malta.

Presedintele Klaus Iohannis a participat, in perioada 11-12 noiembrie, la Summitul Uniunea Europeana (UE) - Africa privind migratia, precum si la Reuniunea informala a Consiliului European, ambele evenimente desfasurandu-se la Valletta (Malta).

Potrivit unui comunicat al Admistratiei Prezidentiale, in cadrul Summitului UE - Africa au fost adoptate doua documente cadru - Declaratia politica si Planul de actiune - "menite sa genereze un parteneriat real pentru solutionarea cauzelor profunde ale migratiei".

De asemenea, a fost semnat documentul constitutiv al Fondului Fiduciar pentru combaterea migratiei din Africa, prin care vor fi alocate acestui scop 1,8 miliarde de euro, finantate majoritar din bugetul UE, la care se vor adauga si contributii suplimentare ale statelor membre ale Uniunii.

Romania va avea o contributie suplimentara de 100.000 de euro, precizeaza sursa citata.

"In cadrul dezbaterilor, presedintele Romaniei a subliniat necesitatea unui parteneriat puternic UE - Africa, in care statele membre ale Uniunii si tarile africane sa actioneze impreuna pentru a identifica solutii comune in ceea ce priveste combaterea migratiei ilegale. Presedintele Klaus Iohannis a aratat ca este nevoie, totodata, de o reformare a asistentei pentru dezvoltare", se mai arata in comunicat.

Ce au stabilit liderii UE, printre care si Iohannis, la summit-ul de la Malta

Iohannis l-a nominalizat pe Ciolos premier si pleaca la un summit in Malta (Video)

Reuniunea informala a Consiliului European a fost dedicata evaluarii stadiului implementarii masurilor deja decise la nivel european in domeniul migratiei, cu referire la consolidarea cooperarii cu statele terte, indeosebi cu Turcia, si intarirea controlului la frontierele externe ale UE.

Potrivit sursei citate, referitor la cooperarea cu Turcia, s-a reiterat faptul ca implementarea Planului de Actiune in domeniul migratiei UE-Turcia este prioritara pentru asigurarea controlului fluxurilor migratorii si pentru reducerea presiunii asupra statelor aflate pe ruta de migratie din regiunea Balcanilor de Vest.

In ceea ce priveste securizarea frontierelor externe ale Uniunii Europene, presedintele Iohannis a subliniat necesitatea unor eforturi suplimentare si a unei mai bune cooperari intre statele membre in directia unui control mult mai eficient la frontierele externe ale Uniunii, mentioneaza Administratia Prezidentiala.

Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
Liderul AUR George Simion a devenit tată. Ce mesaj i-a transmis soției
La mai puțin de un an de la căsătorie, liderul Partidului AUR, George Simion, și soția sa, Ilinca, au devenit părinți. Primul copil al cuplului este un băiat, iar tatăl a ținut să-i...
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
#Romania contributie migratie Africa, #Romania bani Africa , #Africa