UPDATE Maia Sandu devine noul presedinte al Republicii Moldova: Ne vom uni cu totii, avem nevoie de o societate unita

Autor: N.G.
Duminica, 15 Noiembrie 2020, ora 21:23
33143 citiri
UPDATE Maia Sandu devine noul presedinte al Republicii Moldova: Ne vom uni cu totii, avem nevoie de o societate unita
Maia Sandu are sanse uriase sa devina noul presedinte al Republicii Moldova FOTO Hepta

Alegatorii din Republica Moldova s-a prezentat in numar mare la urne duminica, 15 noiembrie, pentru a-si vota presedintele. In urma numararii a peste 99,5 la suta din voturi, Maia Sandu este castigator detasat al alegerilor din Republica Moldova.

UPDATE Comisia Electorala Centrala (CEC) a finalizat luni dimineata centralizarea rezultatelor preliminare ale voturilor exprimate de alegatori pentru functia de presedinte al Republicii Moldova. Potrivit CEC, in turul al doilea al alegerilor prezidentiale s-au prezentat la urne 1.650.131 alegatori, iar dintre acestia 1.633.625 au avut voturile valabil exprimate. Datele comunicate de CEC sunt preliminarii, ele urmand a fi validate dupa transmiterea catre autoritatea electorala a buletinelor de vot si a proceselor-verbale in original.

UPDATE Maia Sandu, cel mai votat politician din istoria alegerilor organizate in Republica Moldova. A batut un record vechi de 24 de ani

UPDATE: Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a felicitat-o, printr-un mesaj transmis pe Twitter, pe Maia Sandu pentru castigarea alegerilor din Republica Moldova. "O felicit pe @sandumaiamd pentru castigarea alegerilor prezidentiale din #RepublicaMoldova! Cetatenii au ales continuarea drumului european si democratic, un drum al progresului! Romania va ramane alaturi de Rep. Moldova in eforturile reale de modernizare, democratizare si apropiere de UE", a transmis Klaus Iohannis.

UPDATE: Candidatul Partidului Actiune si Solidaritate (PAS), Maia Sandu, va castiga detasat alegerile prezidentiale din Republica Moldova, ea avand un avans de aproape 15% dupa numararea a 99,53% din voturi, arata datele centralizate de Comisia Electorala Centrala (CEC).

Potrivit rezultatelor preliminare prezentate de CEC, pana luni la ora 6:00, au fost centralizate procesele verbale din 2.133 din totalul celor 2.143 sectii de votare, iar Maia Sandu a fost votata de 932.477 din totalul celor 1.622.100 voturi valabil exprimate, ceea ce reprezinta 57,49%.

Contracandidatul sau, actualul presedinte Igor Dodor, care a candidat ca independent, dar care a fost sustinut de Partidul Socialistilor din Republica Moldova, a fost votat de 689.623 dintre alegatori, respectiv 42,51%.

In turul al doilea al alegerilor prezidentiale din Republica Moldova s-au prezentat la urne 1.650.104 alegatori, ceea ce reprezinta 52,78% din totalul cetatenilor cu drept de vot. (Agerpres)

UPDATE In Republica Moldova, dupa prelucrarea a 98,69% din procesele verbale, Maia Sandu are 56,28% din voturi, iar Igor Dodon - 43,72%.

In Chisinau, unde prelucrarea proceselor verbale s-a incheiat, castigatoare este tot Maia Sandu, cu 59.70% din voturi, fata de 40,30% ale lui Dodon.

Diaspora a votat masiv cu Maia Sandu, aceasta avand pana in prezent un scor de 91,73%, pentru Igor Dodon votand 8,27%.

Maia Sandu s-a adresat multimii adunate la sediul PAS: "Le multumesc tuturor oamenilor care au iesit la vot, oamenii care au crezut in puterea votului lor. Ne vom uni cu totii, avem nevoie de o societate unita. Acesta este primul lucru pe care trebuie sa-l facem dupa alegeri. Prima sarcina este sa unim societatea in jurul obiectivelor comune. Cu totii vrem sa traim bine, aici, acasa, sa avem un stat care sa ne protejeze, sa lucreze pentru oameni, nu pentru hoti. Avem nevoie de o economie dezvoltata, care sa ofere oportunitati aici, acasa, asa incat oamenii nostri sa nu fie fortati sa plece departe de cei dragi. Avem aceasta agenda comuna si trebuie sa muncim cu totii asa, incat sa realizam aceste obiective".

La randul sau, Igor Dodon a multumit celor care au venit la urne si a facut un apel la calm.

"Ma bucur ca majoritatea cetatenilor constientizeaza responsabilitatea pentru soarta tarii, acest lucru fiind demonstrat de prezenta la vot, care a fost mai mare atat in tara, cat si in strainatate. Urmeaza sa fie facute rezultatele scrutinului. Doresc membrilor comisiilor electorale sanatate si rabdare. Ii indemn pe toti la calm, indiferent de rezultatele alegerilor", afirma el.

UPDATE 1.10 La 98,27% de voturi numarate, Maia Sandu conduce cu 55,51%.

UPDATE 23.55 La numararea a 96,5% dintre voturile valabil exprimate, Maia Sandu s-a distantat in frunte - la 53,34%, si mai sunt doar sanse teoretice sa piarda lupta electorala. Acum se numara voturile exprimate in Europa, unde candidata Partidului Actiune si Solidaritate (PAS) beneficiaza de o sustinere covarsitoare.

UPDATE 23.25 La un procent de aproape 95% din totalul voturilor, respectiv 2.022 de procese verbale din 2.143, situatia este urmatoarea: Maia Sandu - 51,64%, Igor Dodon - 48,36%. Diferenta dintre cei doi va creste semnificativ pe masura ce vor fi centralizate procesele verbale din Romania si din tarile vest-europene. In 45 din 139 de sectii centralizate, din Diaspora, Maia Sandu conduce cu 71,4%.

UPDATE 22.45 Dupa centralizarea a 90% din procesele verbale, Maia Sandu are 51,5%, iar Igor Dodon - 49,5%. Diferenta dintre cei doi este de circa 40.000 de voturi. Urmeaza sa fie numarate si voturile din Europa unde Maia Sandu are peste 90%.

UPDATE 22.35 La 85% dintre voturi numarate, Maia Sandu conduce cu doar 51,48%.

UPDATE 22.20 Comisia Electorala Centrala din Moldova a procesat deja peste 76% din procesele verbale - 1.633 de procese verbale dintr-un total de 2.143. Maia Sandu a obtinut 52,14% - aproximativ 500.000 de voturi, iar Igor Dodon are 47,86% - respectiv 457.8881 voturi.

UPDATE 21.45 Primele declaratii dupa alegerile din Republica Moldova. Igor Dodon: "Sunt pregatit pentru orice scenariu".

UPDATE 21.40 Primele declaratii dupa alegerile din Republica Moldova. Maia Sandu: "In urmatoarele ore se vor pune presiuni pentru fraude".

Numaratoarea voturilor in timp real:

In turul doi al alegerilor prezidentiale s-au confruntat candidata PAS, Maia Sandu si Igor Dodon, presedintele in functie care a candidat independent, sustinut de PSRM. Potrivit datelor statistice de pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, pana la ora 21.00 au votat un numar de 1,64 de milioane de cetateni moldoveni cu drept de vot, reprezentand 57,7% din totalul alegatorilor. Sectiiile de vot de pe teritoriul Republicii Moldova s-au inchis cu prezenta la vot de 48,44%. In Diaspora au votat pana la ora 21.00 (ora Republicii Moldova) peste 252.000 de persoane, cu mai mult 100.000 de alegatori mai mult fata de primul tur. In tarile din vestul Europei votul continua inca doua sau trei ore, in functie de fusul orar.

After-poll-ul telefonic realizat de Comunitatea WatchDog.md si Institutul de Politici Publice, indica faptul ca Maia Sandu a obtinut 54,7% dintre voturi, iar Igor Dodon - 45,3%. Datele exit-pollului Intellect Group" si SPERO o fac, de asemenea, castigatoare pe Maia Sandu in alegerile prezidentiale cu 54,8% din alegatorii participanti la sondaj, iar pentru Igor Dodon - 45,2%.

In primul tur, desfasurat pe 1 noiembrie, Maia Sandu a obtinut 36,16% din voturi, iar Igor Dodon 32,61%. Prezenta la vot a fost de 48,54%.

Scrutinul nu a fost lipsit de incidente. In estul tarii, mascatii au intervenit pentru a-i proteja pe cetatenii veniti la vot din Transnistria. Au votat, in total, peste 30.000 de transnistreni, numar dublu fata de primul tur. De asemenea, in cateva sectii din Europa numarul buletinelor de vot a fost insuficient. Cele 5.000 de voturi nu au ajuns la trei sectii din Germania, Marea Britanie si Franta, unde procesul de votare a fost inchis mai devreme. La sectia de vot din Frankfurt pe Main a existat chiar si o amenintare cu bomba, iar oamenii au protestat timp de mai multe ore solicitand sa fie lasati sa voteze.

La fel ca in urma cu doua saptamani, autoritatile de la Chisinau au organizat 2.143 de sectii de votare pe teritoriul Republicii Moldova si 139 in strainatate, dintre care cele mai multe in Italia (30), Federatia Rusa (17), Romania (13) si Statele Unite ale Americii (12).

Cititi si:

LIVETEXT Alegeri in Republica Moldova Prezenta la vot la ora 20.00: 52%

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Incidentele din Transnistria au scopul ”să semene neliniște, să mențină o stare de alertă”, susține vicepremierul Republicii Moldova
Vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, susține că situația în stânga Nistrului este una complicată, mai ales de la invazia rusă, în condițiile în care teritoriul se află în...
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Republica Moldova se pregătește pentru alegeri prezidențiale și referendum pentru aderarea la Uniunea Europeană
Alegerile prezidenţiale şi referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană (UE), iniţiat de şefa statului, Maia Sandu, vor fi organizate în aceeaşi zi, pe 20 octombrie 2024, a anunţat...
#alegeri, #Moldova, #prezenta, #diaspora, #incidente, #presedinte, #Maia, #Dodon , #Maia Sandu