Revolutia umbrelelor la Hong Kong se reaprinde: Zeci de arestari si sute de raniti

Sambata, 18 Octombrie 2014, ora 13:37
2265 citiri
Revolutia umbrelelor la Hong Kong se reaprinde: Zeci de arestari si sute de raniti
Foto: BBC

Protestatarii pro-democratie din Hong Kong au umplut din nou, sambata dimineata, strazile din zona in care s-a desfasurat pana acum "Revolutia umbrelelor", dupa ce politistii eliberasera perimetrul cu doar cateva ore inainte.

Aproximativ 9.000 de manifestanti au reusit sa indeparteze fortele de ordine din zona, "recucerind" teritoriul unde zeci de mii de oameni au protestat in ultimele saptamani, transmite BBC.

Vineri seara, politistii au arestat 26 de persoane. In plus, jurnalisti care transmiteau de la fata locului au vazut cum protestatari erau trantiti la pamant de catre politisti.

In ultimele 24 de ore, circa 240 de persoane au fost ranite in strada, dintre care 18 politisti, informeaza CNN. Conform sursei, pana la aceasta ora numarul celor arestati a ajuns la 33.

Cele mai violente ciocniri

Protestele de la Hong Kong au fost, miercuri, marcate de cele mai violente ciocniri cu fortele de ordine, de la debutul manifestatiilor. Autoritatile au arestat miercuri dimineata mai multi participanti la "Revolutia umbrelelor", iar zeci de politisti si protestatari au ajuns la spital.

"Revolutia umbrelelor" din Hong Kong: Cele mai violente ciocniri de pana acum (Video)

Flacara protestelor parea sa se stinga marti. Politistii au indepartat barierele metalice care au fost instalate de catre protestatari in mai multe cartiere in care se afla cladiri guvernamentale.

Flacara revolutiei din Hong Kong incepe sa se stinga

Zeci de mii de oameni, majoritatea tineri, ies in strada la Hong Kong de mai multe saptamani, incercand sa obtina drept de vot universal si o dependenta mai scazuta de Beijing.

Fosta colonie britanica, Hong Kong s-a alaturat Chinei in anul 1997, iar Beijingul a promis ca va oferi regiunii autonomie. Recent, insa, autoritatile au anuntat ca locuitorii isi vor putea alege liderul dintr-o lista de candidati propusa de chinezi.

Zeci de mii de oameni isi cer in strada dreptul la vot. Marturiile unui roman de la "Revolutia umbrelelor"

In replica, oamenii au iesit pe strada si au cerut organizarea, in 2017, a unor alegeri libere pentru functia de primar, care in prezent este numit prin intermediul unui colegiu electoral. Autoritatile centrale din China promit schimbarea procedurii, astfel incat locuitorii sa poata vota pentru unii dintre candidatii propusi de colegiul electoral. Protestatarii vor, insa, o democratie reala si reclama ca membrii colegiului promoveaza doar candidati pro-guvernamentali, numiti de Beijing.

”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
”Foloseşte-ţi votul. Sau alţii vor decide pentru tine”. Clipul prin care europenii sunt chemați la alegeri VIDEO
Parlamentul European (PE) a lansat luni, 29 aprilie, videoclipul de promovare a alegerilor europene din 6-9 iunie, în cadrul celei de a doua etape a campaniei sale de comunicare care se...
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan o ignoră pe Firea: „În acest moment, principalul contracandidat este Cristian Popescu Piedone” VIDEO
Nicuşor Dan, primarul Capitalei a declarat luni, 29 aprilie, că în acest moment, principalul contracandidat al său este Cristian Popescu Piedone. El a arătat că şi-ar dori ca PNL să facă...
#revolutie Hong Kong, #proteste Hong Kong , #Hong Kong
Comentarii
Poza Salamcusoia
Salamcusoia
rank 5
China este liderul mondial in transplantul de organe.