Revolta la Moscova: Nu vrem 200 de noi biserici ortodoxe!

Vineri, 29 Martie 2013, ora 20:10
3917 citiri
Revolta la Moscova: Nu vrem 200 de noi biserici ortodoxe!
Foto: Itar-Tass

Planurile Bisericii ortodoxe ruse de a construi in Moscova doua sute de noi lacasuri sfinte a generat nemultumirea unora dintre locuitorii capitalei ruse, in special ateii si reprezentantii altor religii.

In cadrul programului "200 de temple", aprobat de Biserica ortodoxa rusa in urma cu doi ani, au fost deja construite opt lacasuri de cult in cinci districte ale Moscovei. In plus, alte 36 de viitoare biserici au primit autorizatia de constructie, transmite La Russie d'Aujourd'hui.

Patriarhul Kiril al Rusiei a anuntat, in vara anului 2012, necesitatea construirii in capitala rusa a cel putin 200 de noi lacasuri de cult ortodoxe.

Multi considera punerea in aplicare a programului "200 de temple" drept o expansiune ideologica a Bisericii ortodoxe ruse, acest lucru semanand deja confuzie in randul unor credinciosi ortodocsi.

Cei nemultumiti sunt in special locuitorii din zonele in care au fost construite sau urmeaza sa se construiasca bisericile. Acestia nu sunt impotriva unei astfel de constructii, insa propun sa fie ales un loc pentru viitoarele biserici fara a afecta parcurile si pietele.

De asemenea, multi moscoviti nu inteleg de ce este nevoie construirea unor noi lacasuri de cult ortodoxe, constatandu-se ca bisericile aflate in apropiere sunt goale si nu sunt umplute nici macar cu ocazia principalelor sarbatori ortodoxe.

Potrivit rusilor, ar fi fost mai logic ca banii folositi pentru constructia bisericilor sa fie redirectionati pentru cei fara domiciliu fix.

Reprezentantii Bisericii ortodoxe ruse insista, pe de alta parte, ca nemultumitii reprezinta doar o minoritate. Acestia sustin ca, in perioada conducerii sovietice, 1.000 de biserici au fost distruse in Moscova, iar constructia a 200 de temple nu constituie decat o revenire partiala a atributiilor Bisericii.

In Moscova, Biserica catolica are doua temple si 12 parohii, evreii au cinci sinagogi, musulmanii au patru moschei, in timp ce Biserica luterana are trei temple.

Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Candidatul PSD - PNL la Capitală promite „liniște” în București. „Trebuie să ajungi să te simţi bine, să fie un oraş cochet”
Medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, a declarat vineri, 29 martie, despre viziunea sa cu privire la Bucureşti, că trebuie să ajungi să te simţi...
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Cîrstoiu îi răsucește cuțitul în rană Gabrielei Firea: „Poate și eu aș fi trăit mai visceral ceea ce a simțit domnia sa”
Candidatul alianţei PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a declarat vineri, într-o întâlnire cu organizaţia PSD Sector 6, că vrea să îi mulţumească personal Gabrielei...
#scandal biserici Rusia, #biserici construite Moscova, #rusi scandal construire biserici , #Moscova