Retragerea trupelor americane din Afganistan, anchetată de Departamentul de Stat. Care sunt faptele urmărite de investigatori

Marti, 19 Octombrie 2021, ora 17:421848 citiri
Retragerea trupelor americane din Afganistan, anchetată de Departamentul de Stat. Care sunt faptele urmărite de investigatori
Administrația Biden va reloca, anul acesta, 65.000 de afgani în SUA FOTO Twitter

Inspectorul general al Departamentului american de Stat a informat Congresul că va deschide o serie de investigații în legătură cu felul cum administrația Biden a gestionat retragerea trupelor SUA din Afganistan.

Diana Shaw, inspectorul interimar al Departamentului de Stat, i-a informat pe șefii Comisiilor de Relații Internaționale ale Senatului și Camerei Reprezentanților, precum și pe cei ai Comisiilor de informații, că biroul său va deschide „mai multe proiecte de control” despre încheierea operațiunilor diplomatice în Afganistan.

Anchetele se vor concentra pe programul de vize pentru imigranți aflați în condiții speciale al Departamentului de Stat, pe afganii care au fost procesați pentru a intra în SUA ca refugiați, relocarea refugiaților afgani și a celor care au primit viză, precum și pe evacuarea urgentă a Ambasadei SUA din Kabul.

După ce forțele afgane au predat rapid puterea talibanilor, în august, mulțimi de oameni s-au adunat la aeroportul din Kabul, ca să părăsească țara. Imagini dramatice cu afgani disperați, care se prindeau de trenurile de aterizare ale avioanelor militare au făcut înconjurul planetei.

13 militari americani și în jur de 200 de afgani au fost uciși în urma unui atac sinucigaș la aeroport, în timpul operațiunilor de evacuare.

Președintele Biden și-a apărat decizia de a retrage trupele din Afganistan, în ciuda criticilor primite de ambele părți ale spectrului politic, care ridicau semne de întrebare despre felul cum administrația sa a gestionat ultimul capitol al celui mai lung război al Statelor Unite.

Administrația a sugerat că intenționa să relocheze 65.000 de afgani în Statele Unite, anul acesta, și 95.000 până anul viitor.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News