Responsabilii de la Seul cer vecinilor din Nord o ancheta aprofundata cu privire la uciderea oficialului sud-coreean

Sambata, 26 Septembrie 2020, ora 13:44
3113 citiri
Responsabilii de la Seul cer vecinilor din Nord o ancheta aprofundata cu privire la uciderea oficialului sud-coreean
Kim Jong Un, dictatorul nord-corean FOTO Hepta

Seulul cere Phenianului o ancheta mai aprofundata cu privire la circumstantele uciderii unui oficial sud-coreean pe mare, la o zi dupa ce dictatorul nord-coreean Kim Jong Un a prezentat scuze in mod exceptional, relateaza AFP.

Barbatul, un oficial din sectorul pescuitului in Coreea de Sud, a fost ucis prin impuscare, in apa, marti de catre militari nord-coreeni. Este prima oara de un deceniu cand un civil sud-coreean este ucis in acest fel.

Kim Jong Un a prezentat vineri scuze - un gest extrem de rar si exceptional - dupa aceasta crima "neprevazuta si rusinoasa", potrivit Seulului, cautand astfel sa-si calmeze vecinul din Sud, unde acest asasinat provoaca indignare.

Insa Coreea de Sud a anuntat sambata ca cere o ancheta mai aprofundata.

"Am decis sa cerem Nordului sa efectueze o noua ancheta si sa ceara o ancheta comuna, daca este nevoie", a anuntat intr-un comunicat Casa Albastra, presedintia sud-coreeana.

Ea a adaugat ca Sudul isi continua propria ancheta, din cauza "contradictiilor" versiunilor cu privire la incident.

Oficiali militari sud-coreeni sustin ca barbatul a fost supus unui interogatoriu in timp ce se afla in apa si ca si-ar fi exprimat alegerea de a dezerta, dupa care a fost ucis "din ordinul unei autoritati superioare".

Ei afirma ca graniceri nord-coreeni au stropit apoi cadavrul cu benzina si l-au ars, denuntand un act "abominabil".

Phenianul sustine, in schimb, intr-o scrisoare adresata vineri Seulului, in care Kim prezinta scuze, ca barbatul a "intrat ilegal" in apele teritoriale ale Coreei de Nord si a refuzat in mod clar sa identifice.

Coreea de Nord a recunoscut ca s-au tras zece focuri de arma catre oficial, care nu se mai vedea dupa tiruri.

Militarii au dat foc, atunci, dispozitivului de plutire - care era plin de sange -, conform reglementarilor in vigoare, in contextul in care tara se afla in alerta maxima impotriva covid-19, se arata in scrisoare.

Scuzele Coreei de Nord - si mai ales ale dictatorului Kim Jong un - sunt neobisnuite, iar ele au fost prezentate in contextul in care relatiile intercoreene se afla intr-un punct mort, la fel ca negocierile in dosarul nuclear ale Phenianului cu Washingtonului.

Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Șeful spionilor ruși, în vizită la Phenian pentru discuții despre cooperare împotriva ”comploturilor tot mai numeroase ale forţelor ostile”
Şeful Serviciului rus de Informaţii Externe (SVR), Serghei Narîşkin, a vizitat Phenianul la începutul acestei săptămâni pentru a discuta despre cooperarea în domeniul securităţii, a...
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Fotbalist de națională eliberat din închisoare după zece luni
Mijlocaşul sud-coreean Son Jun-ho, care a participat la ultima Cupă Mondială şi era reţinut într-o închisoare în nord-estul Chinei, fiind suspectat de corupţie, a fost eliberat şi a...
#Kim Jong Un, #Coreea de Sud, #Coreea de Nord, #oficial mort coreea de nord , #Coreea