Sansa Republicii Moldova: o putere monocolora pentru reforme profunde

Autor: Cristian Hrituc - analist politic
Joi, 24 Iunie 2021, ora 20:12
3447 citiri

Republica Moldova a fost ajutata in ultimii ani de catre Uniunea Europeana atat financiar, prin fonduri puse la dispozitie, cat si prin asistenta tehnica pentru a se putea dezvolta. Pana si cei mai eurosceptici cetateni moldoveni nu pot contesta cifrele si dovezile, nu pot nega realitatile.

Atunci cand vine vorba de o comparatie intre ajutorul dat de UE, Romania sau SUA versus ajutorul primit din Federatia Rusa exista o balanta total dezechilibrata. Sunt date statistice care dovedesc cu varf si indesat ca partenerii vestici au pompat masiv in Republica Moldova si au tinut-o pe linia de plutire.

Parcursul european al Republicii Moldova a inceput odata cu semnarea la 28 noiembrie 1994 a Acordului de Cooperare si Parteneriat, care a intrat in vigoare la 1 iulie 1998. In mai 2004, Republica Moldova a fost inclusa in Politica Europeana de Vecinatate a UE. Planul de Actiuni RM-UE a fost semnat la 22 februarie 2005. La 4 mai 2006, Republica Moldova a fost acceptata in calitate de membru cu drepturi depline in cadrul Procesului de Cooperare in Europa Sud Est.

Pe 24 ianuarie 2011 Republica Moldova a primit in mod oficial un plan de actiune pentru instituirea unui regim fara vize pentru calatoriile de scurta sedere.

La cel de-al III-lea Summit al Parteneriatului Estic de la Vilnius, care a avut loc pe 28 si 29 noiembrie 2013, Republica Moldova a semnat Acordul de Asociere, inclusiv pentru o Zona de liber schimb aprofundat si cuprinzator (ZLSAC) si de liberalizare a regimului de vize cu Uniunea Europeana.

In fine, pe 27 februarie 2014 Parlamentul European a votat regulamentul care permite eliminarea vizelor de intrare pe teritoriul Uniunii Europene pentru cetatenii Republicii Moldova.

Aderarea Republicii Moldova la UE este insa inca un proces foarte lung si anevoios. Chiar daca UE ar dori acum sa deschida aceasta poarta pentru Chisinau, acesta nu ar fi in stare sa se integreze. Republica Moldova trebuie sa faca reforme in aproape toate domeniile, sa dovedeasca ca statul moldovean este capabil sa se auto-administreze, ca are capacitatea de a impune domnia legii si ca este o democratie consolidata. Nimeni din interiorul UE nu isi doreste in interior un stat problema, mai ales acum, in anii in care fenomenul migratiei, Brexitul, politica Budapestei au condus la o slabire a Uniunii in ansamblul sau. Daca mai pui si importul unei populatiei de origine rusa, ai un tablou total defavorabil.

Dar, chiar daca UE nu este deschisa acum primirii Republicii Moldova, aceasta trebuie sa isi faca treaba, sa reformeze statul, sa intre pe drumul consolidarii societatii si sa incerce sa devina un stat care traieste pe picioarele lui.

Este prima oara in istoria moderna, dupa deschiderea parteneriatului Republicii Moldova cu UE, cand exista toate premisele favorabile unui proces de reforma.

Daca scoatem din calcul regimul Voronin, atunci cand s-a depus cererea Acordului de Parteneriat, regim ce era unul autocrat si in care regulile democratiei erau doar de forma, dupa acea perioada guvernarile care s-au succedat nu au avut premisele actuale.

Guvernul Filat si perioadele Aliantei de Integrare Europeana au fost dominate de certuri politice, de interese de partid. Desi au fost multe lucruri bune facute in acea perioada, lucru care pana la urma a condus la semnarea Acordului de Asociere, nu s-a reusit o reformare a statului, ci mai mult o peticire pe ici pe colo.

Am avut perioade in care partidele care compuneau Alianta pro europeana se santajau reciproc, de multe ori existau conditionalitati si amenintari cu ruperea Aliantei, iar in momentul de maxima tensiune s-a ajuns si la acest lucru.

In acele vremuri, presedintele Republicii avea o legitimitate si mai mica, el fiind ales de Parlament, iar rolul acestuia era extrem redus.

Chiar daca Guvernul Filat a pornit cu un sprijin mare al populatiei, clinciurile din coalitie, certurile politice au dus destul de rapid la o scadere a credibilitatii acestuia.

A urmat perioada regimului Plahotniuc, cand chiar daca exista un Guvern sustinut de o majoritate parlamentara si care putea initia multe reforme, a lipsit sprijinul populatiei.

Plahotniuc reusise sa cumpere la bucata parlamentari si sa isi asigure o majoritate, dar acest lucru a condus tocmai la o lipsa de legitimitate. Au fost anii in care chiar daca Guvernul Filip a fost laudat pentru progresele facute in reforma bancara, nu s-a reusit mare lucru nici in justitie, nici in alte domenii.

Chiar daca Dodon era platit si sustinut financiar de Plahotniuc, de multe ori acestia facand jocuri in doi, faptul ca exista un presedinte pro-rus si un guvern pro-european a condus la un proces greoi de guvernare, cu multe scandaluri, uneori doar mimate, dar care nu faceau decat sa induca o stare de tensiune in societate.

Intre 2009 si pana acum s-au succedat 8 guverne, au fost nenumarate probleme: criza miliardului, manifestatii de strada, proteste, criza anularii alegerilor locale, crize guvernamentale, ce au creat o viata politica si sociala extrem de tensionata.

Acum, odata cu aceste alegeri anticipate, Republica Moldova are o sansa imensa. Are un presedinte cu o legitimitate puternica, are o sustinere din Vest extrem, extrem de mare, poate la cea mai mare cota din istorie si are sansa sa aiba un Parlament dominat de PAS, partidul Maiei Sandu.

Un guvern monocolor format din PAS da o sansa reformarii Republicii Moldova. Este dovedit in istoria politica ca atunci cand exista un singur partid la guvernare este mult mai usor sa impui masurile pe care le vrei, sa faci reformele necesare. In conditiile care se prefigureaza acum, cu PAS obtinand o majoritate parlamentara dupa redistribuire, vom putea avea o guvernare stabila. Daca in 2009 existau 3 partide in AIE, ceea ce a ingreunat procesul guvernarii, acum, cu un singur actor politic majoritar, s-ar putea realiza mult mai multe lucruri.

Tandemul Presedinte-Guvern ar putea functiona foarte bine, nu ar mai exista disensiuni majore si nici fracturi provenite din pozitionari ideologice diferite. Pana la urma, Maia Sandu este liderul PAS si stim foarte bine ca partidul si-ar urma Presedintele tarii si ar fi de acord cu propunerile venite.

Un alt factor important este sustinerea populara, legitimitatea pe care o are Maia Sandu si pe care o va avea noul parlament. Intotdeauna ai nevoie de un suport masiv din partea populatiei atunci cand te apuci sa faci reforme si stim bine ca unele masuri sunt mai dure, cu consecinte negative pentru populatie pe termen scurt. Ar fi prima oara dupa "momentul Filat", cand ar exista o sustinere si o efervescenta in societatea moldoveneasca. Daca PAS va reusi sa ia 51 de mandate, atunci vom avea un procent majoritar din partea populatiei Republicii Moldova care va sustine pentru o perioada destul de lunga noul Guvern.

Este sansa Republicii Moldova ca dupa aceste alegeri sa intre intr-un proces de dezvoltare si reformare, un proces de pregatire a unei eventuale aderari la UE in viitor, chiar si un viitor mai indepartat.

Presedintele, Guvernul, majoritatea parlamentara, sustinerea larga in societate, sustinerea extrem de puternica din Vest reprezinta premisele unui nou inceput. Daca Maia Sandu si PAS vor dovedi si ca pot guverna bine, atunci vor domina scena politica timp de 8 ani. In cazul in care acestia vor esua, dupa ce au "totul in mana", atunci PSRM va putea reveni la putere si va castiga usor urmatoarele alegeri, iar Republica Moldova va ramane in continuare un "stat tinut pe perfuzii" de catre Vest.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Captură impresionantă pe aeroportul din Chișinău. Susţinătorii proruşi ai opoziţiei care se întorceau de la Moscova au rămas fără 1 milion de euro
Poliţia Republicii Moldova a făcut marţi, 23 aprilie, o captură de zile mari, pe aeroportul din Chișinău. Oficialii moldoveni au anunțat că au confiscat echivalentul sumei de un milion de...
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
Putin pregătește scena pentru revolte în Republica Moldova, avertizează Institutul pentru Studiul Războiului din Washington
O nouă grupare politică, susținută de Moscova, are sprijinul lui Vladimir Putin pentru a destabiliza Republica Moldova, în contextul în care aceasta încearcă să devină membră a Uniunii...
#Republica Moldova UE, #Republica Moldova, #Guvernul Filat, #brexit , #Republica Moldova