Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic

Miercuri, 13 Octombrie 2021, ora 21:17
2184 citiri
Republica Moldova intră în stare de alertă în sectorul energetic
Guvernul de la Chișinău caută soluții pentu a-și proteja cetățenii de efectele crizei energetice

Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) din Republica Moldova a decis miercuri, 13 octombrie, să declare stare de alertă în sectorul energetic, pentru a evita o eventuală criză, relatează Unimedia.

Anunţul a fost făcut de către ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu. "Mâine decizia CSE va fi publicată integral, după redactare, pentru a putea vedea fiecare instituţie ce are de făcut. Cetăţenii nu vor fi (afectaţi) de această stare de alertă. Sunt mai multe grupuri de lucru şi un plan de acţiuni, care va fi realizat", a declarat Spînu.

"Am promis că vom face tot ce ne stă în puteri pentru a proteja cetăţenii de efectele crizei energetice, o situaţie care se manifestă în toată lumea", a mai spus acesta.

"Situaţia şi preţurile la nivel global cunosc evoluţii fără precedent. Vedeţi şi dumneavoastră ce se întâmplă în alte ţări ale lumii. Peste tot sunt dificultăţi privind livrarea gazelor şi preţul acestora. Republica Moldova este inevitabil afectată de aceste evoluţii", a explicat oficialul de la Chişinău, promiţând că "guvernul pregăteşte o serie de ajutoare pentru perioada de dificultate".

Este introdusă stare de alertă pentru ca toate instituţiile responsabile să fie pregătite de perioada care urmează, se va elibera păcură din rezerva de stat pentru a reduce consumul de gaze naturale, iar societatea Energocom este mandatată să iniţieze negocieri cu statele vecine privind resursele alternative, a detaliat ministrul citat.

Cât despre gazele ruseşti, "preţul propus de partea rusă, noi considerăm că preţul de piaţă nu este acceptabil pentru Republica Moldova", a menţionat Andrei Spînu. "Există o relaţie istorică între MoldovaGaz şi Gazprom, bazată pe nişte formule şi noi considerăm că pe acestea ne putem baza, poate cu unele intervenţii", a indicat el.

Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Chișinăul avertizează Transnistria să respecte Constituția. ”Tiraspolul să manifeste prudenţă în declaraţii”
Biroul pentru politici de reintegrare din cadrul Guvernului Republicii Moldova, condus de vicepremierul Oleg Serebrian, a emis miercuri un comunicat în care îndeamnă Tiraspolul să manifeste...
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Ce șanse are Maia Sandu să câștige un nou mandat. Prorusul Igor Dodon îl dezamăgește pe Putin SONDAJ
Principalul contracandidat al Maiei Sandu la prezidențiale, prorusul Igor Dodon, a scăzut în preferinţele alegătorilor, conform rezultatelor unui sondaj prezentat joi, 28 martie, de compania...
#Chisinau, #Republica Moldova, #criza energie, #stare de alerta, #sector energetic, #gazprom , #Republica Moldova