Relația SUA-Israel fără Netanyahu: Biden – Bennett, înțelegerea din spatele ușilor închise VIDEO

Miercuri, 01 Septembrie 2021, ora 00:302903 citiri
Relația SUA-Israel fără Netanyahu: Biden – Bennett, înțelegerea din spatele ușilor închise VIDEO
Joe Biden și Naftali Bennett s-au întâlnit la Casa Albă FOTO: Times of Israel

Pentru prima dată după 12 ani, prim-ministrul Israelului care a vizitat Casa Albă nu a mai fost Benjamin Netanyahu. De astă-dată, Joe Biden s-a întâlnit în premieră cu noul lider de la Tel Aviv, Naftali Bennett, președintele american spunând că ”am devenit prieteni apropiați”.

La rândul său, liderul israelian a declarat că ”aduc cu mine un spirit nou, de bunăvoință, de speranță, de decență și onestitate, de unitate și bipartizanat, al oamenilor care au opinii politice foarte diferite, dar cu toții împărtășim pasiunea profundă pentru a lucra împreună, pentru a construi un viitor mai bun pentru Israel”, conform CNN.

Deși Biden a remarcat faptul că în prezent coaliția condusă de Bennett reprezintă ”cel mai divers guvern al Israelului din istorie”, președintele SUA l-a asigurat pe partenerul său de discuții că Washingtonul nu va permite ca Iranul să dezvolte arme nucleare.

”Noi vom pune diplomația pe primul plan. Dacă diplomația va eșua, noi suntem gata să ne îndreptăm spre alte opțiuni”, a spus Joe Biden. El s-a referit și la probleme existente în regiunea Orientului Mijlociu, afirmând că intenționează să discute despre ”modalități de menținere a păcii și de creștere a prosperității pentru israelieni și palestinieni”.

Bennett a sosit la Washington cu gândul de a reseta relațiile dintre cele două țări, după ce în utlima perioadă Netanyahu nu a mai avut contacte intense cu Biden, așa cum o făcuse cu Donald Trump.

SUA au dezvoltat arme secrete care pot distruge orice din spațiu. Rusia și China, alertate de forța americană VIDEO

Noul lider israelian a reactivat legăturile cu Washingtonul, iar un prim semnal a fost vizita în Israel a directorului CIA, William Burns.

Deși Bennett are o poziție diferită față de Biden legată de conflictul dintre Israel și Palestina, totuși discuțiile dintre cei doi lideri au dus la o apropiere a părerilor.

Fără îndoială, în spatele ușilor închise, între SUA și Israel s-a stabilit o ”poziție comună” asupra problemei nucleare a Iranului. În cadrul întâlnirii de la Casa Albă, Bennett a afirmat că ”deși este împotriva întoarcerii SUA la acodul nuclear cu Iranul din 2015”, el nu va face o campanie publică contra acestuia, scrie Axios.

SUA au pierdut o comoară de 1 trilion de dolari din Afganistan: China ar putea pune mâna pe ea VIDEO

Astfel, Biden a căzut la înțelegere cu Bennett, că dialogul dintre Statele Unite și Israel va aduce rezultate mai bune, față de ”era” Netanyahu. Iar rezolvarea divergențelor să se realizeze doar în conversații private directe și nu în mass-media.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News