Regele Iordaniei se teme ca atitudinea Israelului ''favorizeaza extremismul''

Sambata, 15 Mai 2021, ora 23:16
2724 citiri
Regele Iordaniei se teme ca atitudinea Israelului ''favorizeaza extremismul''
Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei. FOTO Jordan Times

Regele Abdallah al II-lea al Iordaniei si-a exprimat sambata temerea ca atitudinea Israelului fata de palestinieni favorizeaza "extremismul" si destabilizeaza regiunea, in cursul unei videoconferinte care a reunit liderii semnatari ai "Apelului de la Christchurch" impotriva terorismului online, potrivit AFP.

In cursul acestei conferinte organizate de Franta si de Noua Zeelanda, el a avertizat "impotriva consecintelor care ar putea surveni daca conflictul israeliano-palestinian ramane fara solutie justa si globala", informeaza un comunicat al palatului regal.

Potrivit autoritatilor palestiniene, cel putin 139 de persoane au fost ucise in Gaza in ultimele zile dupa ce Israelul a bombardat enclava controlata de miscarea islamista Hamas, care lanseaza rachete asupra statului israelian ca represalii la violenta reprimare a manifestantilor palestinieni in Ierusalimul de Est.

"Nedreptatea si absenta solutiei politice favorizeaza extremismul", a subliniat regele, adaugand ca actiunile israeliene in teritoriile palestiniene ameninta "stabilitatea si securitatea" in regiune.

"Apelul de la Christchurch" fusese lansat dupa masacrul din 2019, soldat cu 51 de morti in doua moschei in acest oras neozeelandez.

Paralel cu declaratiile regelui hasemit, sute de iordanieni au manifestat sambata in a sasea zi consecutiv la Amman si in apropierea frontierei cu Cisiordania, in semn de solidaritate cu palestinienii.

Circa 400 de persoane au participat la o manifestatie in apropierea moscheii Kalouti, situata la circa 500 de metri de cladirea ambasadei israeliene la Amman, arborand drapele iordaniene si palestiniene si mari bannere pe care se putea citi "Nakba" (catastrofa in araba) si "Naksa" (infrangere).

In fiecare an la 15 mai, palestinienii comemoreaza Nakba, care marcheaza pentru ei "catastrofa" pe care a reprezentat-o crearea statului israelian in 1948.

Manifestantii au scandat in special:"Vom continua pana cand Palestina va fi eliberata" si "Revolutie pana la victorie!".

In regiunea Karameh, situata la 50 de km de Amman, in apropierea frontierei cu Cisiordania, 1000 de persoane s-au adunat, la fel ca in ajun, pentru a cere deschiderea frontierelor cu teritoriul palestinian.AGERPRES/(AS-editor:Lilia Traci, editor online: Andreea Preda)

Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Universitățile de top din SUA se luptă să țină în frâu protestele faţă de războiul din Gaza
Protestele faţă de războiul din Gaza s-au extins de la Columbia şi Yale la alte universităţi, în timp ce oficialii se străduiesc să disperseze o mişcare de protest în plină expansiune,...
Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul construiește un imens oraș de corturi și se pregătește să evacueze un milion de palestinieni înainte de invazia în Rafah din mai
Israelul se pregătește să evacueze cei un milion de palestinieni din Rafah și a început să construiască un imens oraș de corturi pentru a găzdui refugiații. Imaginile din satelit arată...
#Regele Abdallah al II lea al, #Israel, #Iordania, #palestinieni , #stiri externe
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Stiu ca asta il va enerva rau de tot pe Bizon, dar eu sunt
Poza HillBilly
HillBilly
rank 5
o fi avind vreo legatura cu mutarea lui george maior