Joe Biden, mutare-șoc la Ierusalim, ce anulează politica lui Trump: Israelul protestează vehement

Vineri, 03 Septembrie 2021, ora 00:30
11377 citiri
Joe Biden, mutare-șoc la Ierusalim, ce anulează politica lui Trump: Israelul protestează vehement
Joe Biden a schimbat politica față de Israel, față de Trump FOTO: Facebook

Administrația americană anterioară, a lui Donald Trump, a hotărât mutarea Ambasadei SUA de la Tel Aviv la Ierusalim, capitala revendicată de către Israel. Acum, Joe Biden va face o mutare indezirabilă pentru israelieni și va redeschide Consulatul Statelor Unite din Ierusalim, un birou oficial pentru relațiile diplomatice cu palestinienii.

Israelul a protestat în privința acestui plan al Washingtonului, prin vocea ministrului de Externe, Yair Lapid, considerându-l o ”idee greșită”, care ar putea destabiliza noul guvern al lui Naftali Bennett, care recent a fost în vizită la Casa Albă, potrivit Reuters.

În anul 2019, Donald Trump a decis închiderea Consulatului american din Ierusalim, măsură aprobată de guvernul lui Netanyahu, dar criticată de Palestina, care dorește să stabilească în Ierusalimul de Est o viitoare capitală a sa, în viitor.

Relația SUA-Israel fără Netanyahu: Biden – Bennett, înțelegerea din spatele ușilor închise VIDEO

După preluarea mandatului de la Casa Albă, în ianuarie 2021, noul președiente al SUA, Joe Biden, s-a angajat să restabilească relațiile cu Palestina și să sprijine o soluție cu două state, avansând și ideea de redeschidere a Consulatului american din Ierusalim.

Consulatul SUA, care este situat în Ierusalimul de Est, zonă ocupată de Israel, a servit ca un birou autonom, care a avut relații diplomatice cu Palestina, conform Al Jazeera.

”Credem că este o idee greșită. Ierusalimul este capitala suverană a Israelului și doar a Israelului, și prin urmare, nu credem că este o idee bună. Știm că administrația (Biden) are un mod diferit de a privi acest lucru, dar din moment ce se întâmplă în Israel, suntem siguri că ne ascultă foarte atent”, a declarat Yair Lapid, ministrul de Externe al Israelului, într-o conferință de presă.

La rândul său, Wasel Abu Youssef, înalt oficial al Organizației pentru Eliberarea Palestinei, a declarat că era de așteptat ca Israelul să respingă propunerea de redeschidere a Consulatului american, adăugând că ”ei (israelineii - n.a.) încearcă să mențină status quo-ul și să blocheze orice soluție politică”.

Întrebat de comentariile lui Lapid, purtătorul de cuvânt al Ambasadei SUA în Israel a declarat: ”După cum a anunțat Secretarul de Stat Blinken în luna mai 2021, Statele Unite vor continua procesul de redeschidere a Consulatului nostru de la Ierusalim. Nu avem informații suplimentare în acest moment”.

Oficialul american a mai spus că SUA nu anulează decizia (din vremea lui Trump) de a muta Ambasada la Ieruslaim și nici recunoașterea orașului, drept capitală a Israelului.

SUA, parteneriat strategic ce împinge Ucraina spre NATO: Stoparea agresiunii Rusiei

Trebuie menționat faptul că Israelul a ocupat Ierusalimul de Est, împreună cu Cisiordania și Gaza, în timpul Războiului din Orientul Mijlociu, din anul 1967. Insă, statutul Ierusalimul după acel război nu este recunoscut pe plan internațional.

Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Ultimul mesaj al lui Piedone despre posibila retragere din cursa pentru Capitală: ”Îi las pe contracandidaţi să facă campanie când cerurile sunt deschise”
Cristian Popescu Piedone a anunțat joi, 25 aprilie, că rămâne în cursa pentru Primăria Bucureștiului, în ciuda tuturor zvonurilor. "Haideţi să închidem odată... Retragere, mesaje,...
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Orban acuză Biroul Electoral Central că favorizează alianța PSD-PNL: ”Le-a dat voie să desfacă alianţa împotriva firii”
Liderul Forţa Dreptei, Ludovic Orban, a acuzat joi, 25 aprilie, Biroul Electoral Central că ar fi modificat „în mod ilegal” o hotărâre de guvern şi că instituţia ar fi...
#SUA Israel Consulat SUA Ierusalim, #Ierusalimul de Est, #ambasada SUA Ierusalim, #SUA Israel disputa , #Statele Unite
Comentarii