Razboiul nevazut cu Rusia (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Martie 2015, ora 19:36
15813 citiri
Razboiul nevazut cu Rusia (Opinii)
Foto: banatulmeu.ro

Cei care credeau ca razboiul lui Vladimir Putin cu lumea civilizata se reduce la ofensiva din Ucraina si declaratii belicoase ar trebui sa ia aminte la un recent semnal de alarma venit de la Londra.

El ne arata ca suntem in plin razboi, extrem de dur, chiar daca cerul NATO nu este brazdat de bombardiere rusesti. Putin a trimis deja in UE arme cu mult mai periculoase si cu mult mai greu de prins pe "radar".

Prestigioasa publicatie britanica The Sunday Times, citata de site-ul paginaderusia.ro, a dat publicitatii o nota de informare emisa de MI6, potrivit careia spionii rusi supravegheaza indeaproape institutiile UE de la Bruxelles prin agenti infiltrati in cadrul serviciilor secrete din Bulgaria si Romania.

"Orice discutie in cadrul UE, fiecare colt este cunoscut de rusi", se arata in documentul MI6.

Acesta avertizeaza ca activitatea spionilor rusi in Marea Britanie este mai intensa decat in timpul Razboiului Rece, iar una dintre metodele predilecte de actiune consta in presiuni la adresa personalului si familiilor serviciilor secrete britanice.

Acestea sunt "bombardierele" de mare putere ale Moscovei si infiltrarea lor in inima Europei isi are originile in anii de adormire a UE si NATO, care considerau Razboiul Rece incheiat si Rusia un animal domesticit.

Ani de zile atentia aproape exclusiva a Occidentului a fost orientata catre Orientul Mijlociu, catre terorismul exportat de acolo, un pericol real bineinteles, dar care nu ar fi trebuit sa puna in umbra si pericolul rusesc.

E drept, Vladimir Putin parea atunci potolit, cooperarea Rusiei in zona antiterorismului parea veridica, dar in spatele acestei aparente Moscova reactiva si chiar amplifica veriga cu veriga retele de influenta si spionaj din tarile UE. Exista avertismente de la cel mai inalt nivel ca statele baltice sunt sub asediu. Relatia dintre Budapesta si Moscova nu mai este un secret pentru nimeni.

Bulgaria este mereu pe muchie intr-o ambiguitate traditionala. Vedem, cred, cu ochiul liber felul in care Moscova stimuleaza miscarile extremiste de pe teritoriul UE, si nu numai in tari foste comuniste. Nu este vorba doar despre Jobbik. Ci si despre Syriza, Podemos si Frontul National din Franta ale caror legaturi cu Rusia sunt deja documentate.

Romania nu avea cum sa scape de acest tip de atac. Cat de grava este infiltrarea cred ca va trebui sa se lamureasca SRI, daca nu a facut-o deja. Si cred ca o ampla asanare ar trebui sa fie una dintre prioritatile mandatului lui Eduard Hellvig.

Nu exclud ca inlocuirea intempestiva a lui George Scutaru din functia de consilier prezidential pentru Securitatea Nationala cu generalul Oprisor sa aiba legatura si cu aceste realitati extrem de dure din razboiul nevazut cu Rusia. Nu spun, si subliniez acest lucru, ca asupra lui George Scutaru ar exista suspiciuni de colaborare cu Moscova, nu am niciun fel de informatii in acest sens, dar este posibil ca in zona atat de sensibila a legaturii directe dintre presedintele Romaniei si structurile NATO, cu acces la informatii de maxima importanta, sa fi fost preferat de ambele parti un militar de cariera, care prezinta garantii totale inclusiv de intelegerea deplina situatiei.

Iar continuarea cu inversunare a anticoruptiei nu cred ca este o chestiune care priveste doar statul de drept, ci si securitatea nationala a Romaniei, prin extensie chiar o devulnerabilizare a flancului estic al NATO.

Coruptia este unul dintre principalele instrumente folosite de Moscova pentru a penetra structurile statelor europene si, implicit, structurile NATO.

In urma cu ceva vreme, Anne Applebaum publica in Washington Post un editorial intitulat "The myth of Russian humiliation", in care scrie asa: "Greseala noastra nu a fost ca am fi umilit Rusia, ci faptul ca am subestimat pontentialul revansard, revizionist si distructiv al Rusiei".

A fost o eroare generata, cred, de incapacitatea Occidentului de a intelege mentalitatea imperiala a Rusiei, si nu ma refer aici doar la mentalitatea liderilor ei, o eroare care ar trebui macar acum, spre finalul ceasului al 12-lea, reparata.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#spioni Rusia UE, #Putin partide extremiste , #Rusia