O dispută despre aprovizionarea cu alimente în Donbas a pus pe jar Europa și SUA

Marti, 16 Noiembrie 2021, ora 23:31
3626 citiri
O dispută despre aprovizionarea cu alimente în Donbas a pus pe jar Europa și SUA
Locuitorii din Hranitne locuiesc pe o fâșie-tampon, între forțele ucrainene și separatiști FOTO Brendan Hoffman/New York Times

Într-o nouă demonstrație a relațiilor volatile dintre Est și Vest, o dispută legată de aprovizionarea cu alimente în zona de conlict a Ucrainei s-a transformat într-o luptă care a stârnit Europei și Statelor Unite temeri de război.

Proiectile de artilerie trase de separatiștii proruși, într-o mică localitate din estul Ucrainei, au aruncat în aer șase case și au ucis un soldat ucrainean. Un răspuns obișnuit chiar și la cele mai mici provocări, scrie New York Times. În acest caz, o dispută legată de aprovizionarea cu alimente pentru aproximativ o sută de oameni care locuiesc într-o zonă-tampon, între separatiști și forțele guvernamentale ucrainene. În această zonă, astfel de episoade minore pot duce la lupte armate în toată regula.

Desfășurate pentru prima dată în luptă de către Ucraina și furnizate de o țară membră NATO, drona a lovit o mortieră folosită de separatiști. Lucrurile au degenerat rapid.

Dincolo de graniță, Rusia a mobilizat avioane. În ziua care a urmat, tancurile rusești s-au îndreptat spre granița ucraineană. Oficialii de la Berlin, Moscova și Washington au intrat în alertă.

Creșterea bruscă a ostilităților, de luna trecută, a subliniat încă o dată natura fragilă a armistițiului care există de-a lungul liniei de front din războiul ucrainean. Și a provocat o nouă rundă de amenințări din partea Moscovei, accentuantă de disponibilitatea lui Vladimir Putin de a escalada conflictul hibrid, inclusiv prin folosirea crizei umanitare de la granița Belarusului cu Polonia.

Occidentul, îngrijorat că Rusia ar putea folosi incidentul ca pretext pentru o invazie

Atacul cu dronă din Hranitne a stârnit preocupare în capitalele occidentale, că Rusia ar putea folosi incidentul ca un pretext pentru o nouă intervenție în Ucraina, lucru ce ar fi putut atrage SUA și Europa într-o nouă fază a acestui conflict.

„Îngrijorarea noastră este că Rusia ar putea face marea greșeală de a încerca să reia ceea ce a făcut în 2014, atunci când a masat forțe de-a lungul graniței, a încălcat suveranitatea Ucrainei și a făcut asta susținând, în mod fals, că a fost provocată”, a declarat Antony J. Blinken, șeful diplomației americane.

Lupta a venit într-un moment volatil din acest conflict. În această toamnă, fotografii și filmări comerciale prin satelit, postate pe rețelele sociale, au arătat vehicule blindate rusești masate în apropiere de granița ucraineană. Președintele de la Kiev, Volodimir Zelenski a estimat că aproximativ 100.000 de militari erau adunați în această zonă.

Putin amenință cu repercusiuni

Alarmat că Ucraina deține o astfel de capabilitate militară de înaltă eficiență, Kremlinul a catalogat atacul drept un act destabilizator care încalcă armistițiul încheiat în 2015.

Putin a spus clar, în repetate rânduri, că el consideră Ucraina de neseparat de Rusia. În iulie, liderul rus a publicat un articol care a evidențiat această doctrină, descriind Rusia și Ucraina ca „aceeași țară”, divizată de ingerințele Occidentului în perioada post-sovietică, practic o justificare pentru o unificare ruso-ucraineană. Rusia a anexat deja Peninsula Crimeea a Ucrainei.

„Nu vom permite niciodată teritoriilor noastre istorice și popoarelor apropiate nouă care trăiesc aici să fie folosite împotriva Rusiei”, a scris el.

Activitățile hackerilor, ingerințele în procesele electorale, politica energetică și criza migranților de la granița Belarus-Ucraina au răcit și mai mult relațiile dintre Vest și Rusia.

În majoritatea localităților de-a lungul liniei de front, doar câteva sute de metri despart combatanții. Însă în alte zone, precum Hranitne, distanța crește la câțiva kilometri. Și în aceste zone-tampon oamenii își duc viața de zi cu zi între cele două armate. Locuitorii sunt conștienți de pericole, dar prea săraci să se poată reloca.

În Hranitne, punctul de acces pentru cumpărăturile de partea ucraineană este un mic pod peste râu Kalmius River. Problemele au apărut acum aproximativ o lună, când separatiștii au închis un punct de control de partea lor – și acolo mergeau localnici să-și facă cumpărături.

Ca răspuns, administratorul localității a condus, pe 25 octombrie, un contingent de 10-12 soldați dincolo de pod. În aceeași zi, armata a amplasat blocuri de ciment pentru un nou pod, la câțiva metri mai încolo, accesibil pentru vehicule. Administratorul spune că acțiunea sa a fost în sprijinul cetățenilor, ca aceștia să aibă acces la alimente și aprovizionare cu cărbuni pentru iarnă.

Separatiștii au interpretat însă altfel lucrurile. Ca o acaparare de teren și la scurt timp zburau prin aer proiectile de artilerie. În replică, primarul a solicitat atacul cu dronă. La două zile după acesta, separatiștii și-au deschis punctul de control și au permis accesul alimentelor esențiale furnizate de Crucea Roșie.

Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
Rușii transformă în moloz fabricile ucrainene: ”E foarte dureros pentru țară sa piardă totul”
În epoca sovietică, centrala termică și electrică Kurahove a dat naștere orașului din jurul ei din estul Ucrainei, stimulând economia locală și susținând comunitatea cu salarii și...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Donbas, #Donbas razboi, #Ucraina razboi Rusia, #Ucraina separatisti , #Rusia-Ucraina