Razboi la granita Romaniei: SUA ameninta cu sanctiuni. Rusia a testat o racheta intercontinentala

Miercuri, 05 Martie 2014, ora 00:44
79429 citiri
Razboi la granita Romaniei: SUA ameninta cu sanctiuni. Rusia a testat o racheta intercontinentala

Tensiunea in Crimeea creste din nou. SUA, prin vocea secretarului de stat John Kerry, au acuzat Moscova ca incearca prin minciuni sa convinga Occidentul ca, de fapt, Kievul incearca sa destabilizeze regiunea si au amenintat cu izolarea Rusiei si sanctiuni economice dure.

Kremlinul nu s-a lasat intimidat, Ministerul de Externe transmitand ca Rusia va riposta fata de orice sanctiuni: "Vom fi nevoiti sa raspundem. La fel ca intotdeauna in astfel de situatii, provocate de iesirile si actiunile iresponsabile ale Washingtonului, trebuie sa subliniem: nu este alegerea noastra", a spus un purtator de cuvant.

La scurt timp de la acest mesaj, Ministerul rus al Apararii a anuntat ca Rusia a testat cu succes o racheta balistica intercontinentala RS-12M Topol, postand si imagini ale acestei operatiuni.

Pentagonul a linistit, insa, aratand ca acest test era programat cu mult inainte de evenimentele recente din Crimeea si SUA erau informate.

Rusia devine un stat paria. Cortina de Fier va atinge granitele Romaniei - Interviu cu politologul O. Milewski

Ramaneti pe Ziare.com pentru a urmari, in format LIVE TEXT, evolutiile din Crimeea:

00:44 - Persoanele inarmate care nu au reusit in cursul zilei de marti sa ocupe baza militara de la Ievpatoria s-au intors cu "aproximativ 300 de rusi radicalizati" care au incercat sa ii provoace pe soldatii ucrainieni, a declarat, pentru presa locala, comandantul Oleksandr Lomaka.

00:26 - Acelasi tribunal care a anulat o decizie a parlamentului din Crimeea a decis si ca referendumul pentru viitorul Peninsulei este ilegal.

00:21 - Ministrul de Externe al Ucrainei a arborat langa resedinta sa steagul fortelor navale ale Ucrainei pentru a-si arata sprijinul pentru soldatii care apara bazele militare din Crimeea.

00:15 - In Donetsk Espreso TV transmite ca s-au strans in jur de 2.000 de protestatari pro-europeni. Oamenii tin in mana steaguri ucrainiene si pancarte cu mesaje ca "Putin, du-te acasa" sau "Donetsk este Ucraina"

00:11 - Un tribunal din Kiev a anulat o decizie a parlamentului din Crimeea de a destitui guvernul anterior si de a-l numi ca prim ministru pe liderul pro-rus Sergi Aksionov, informeaza BBC.

23:57 - Granicerii de la frontiera Ucrainei spun ca a fost inregistrata o reducere considerabila a numarului oamenilor care trec granita Ucraina-Rusia.

23:40 - Cantareata Ruslana Lizhichko, care timp de mai multe luni a fost alaturi de protestatarii pro-europeni, s-a aflat printre cele 10 femei care au primit marti onorurile SUA pentru curajul de care au dat dovada.

"Luptam cu o dictatura si acum putem sa vedem chipul acestei dictaturi. Imi pare rau, este Putin", a spus ea, potrivit BBC.

23:20 - Cel putin 1.000 de demonstranti cu steaguri ucrainiene in maini au iesit pe strazile din orasul din estul Ucrainei Donetsk. Este pentru prima oara cand tinerii care manifesteaza pentru Moscova sunt depasiti numeric de pro-europeni, informeaza Reuters.

22:49 - Premierul Canadei, Stephen Harper, a postat pe Twitter o imagine in care steagul Ucrainei poate fi vazut fluturand pe sediul Parlamentului din Ottawa. Acesta a scris ca arborarea steagului ucrainean pe sediul institutiei canadiene este modul prin care tara sa incearca sa-si arata solidaritatea fata de ucrainieni.

22:41 - Secretarul de stat american John Kerry a plecat, in urma cu putin timp, din Ucraina. "Tot ceea ce se intampla in lume afecteaza securitatea, economia si valorile SUA", a scris oficialul american, pe Twitter, la parasirea teritoriului ucrainean.

22:35 - Comisarul European pentru Energie, Gunther Oettinger, a afirmat, marti, dupa o intrunire a Consiliului European pentru Transport, Telecomunicatii si Energie, ca Uniunea Europeana are nevoie de gazul rusesc.

Oettinger a spus ca Rusia si Uniunea Europeana depind una de cealalta, astfel ca UE are nevoie de gazul rusesc, in vreme ce economia Rusiei are nevoie ca Europa sa ii cumpere gazul.

22:28 - Republicanii din Congresul american lucreaza la elaborarea unui proiect de lege care sa-l "forteze" pe presedintelui Barack Obama sa impuna Rusiei sanctiuni precum restrictii in acordarea vizelor. Potrivit The Guardian, Casa Alba ar incerca sa amane momentul aplicarii unor sanctiuni, in speranta ca se va putea ajunge la un consens pe cale diplomatica.

22:18 - Un cititor The Guardian a dat publicitatii o inregistrare in care pot fi vazuti soldatii rusi instalati in baza militara ucraineana din Feodosia.

22:10 - Cu prilejul vizitei sale la Madrid, acolo unde s-a intalnit cu sefa diplomatiei europene Catherine Ashton, ministrul de Externe rus, Serghei Lavrov, a fost primit si de Maiestatea Sa, regele Juan Carlos I al Spaniei. Ulterior, Lavrov se va intalni si cu omologul sau spaniol, Jose Manuel Garcia-Margallo.

22:04 - Un echipaj am marinei militare ucrainene a fost atacat de mai multi indivizi inarmati ce purtau uniforme cu insemne ale armatei ruse. Acestia au incercat sa ia sub stapanire nava ucraineana Slavutici, insa tentativa de preluare a esuat si nu s-a lasat cu schimb de focuri.

21:59 - Pentagonul transmite ca SUA erau la curent cu testarea rachetei balistice de la Marea Neagra de catre Rusia si adauga faptul ca aceasta lansare era programata cu mult inaintea evenimentelor recente din Crimeea.

Incepe razboiul? Rusia a testat cu succes o racheta balistica intercontinentala

21:23 - "Fortele strategice aeriene au lansat racheta balistica RS-12M Topol din sudul regiunii Astrahan, situata la Marea Caspica, iar focosul a lovit tinta, un teren de testare din Kazahstan", a transmis agentia de stiri Ria Novosti, citandu-l pe purtatorul de cuvant Igor Iegorov, dand publicitatii si imagini de arhiva cu racheta Topol.

21:13 - Rusia a testat cu succes o racheta balistica intercontinentala (ICBM), informeaza un purtator de cuvant al Ministerului rus al Apararii.

21:10 - Reprezentantii Uniunii Europene se vor intalni, joi, pentru a discuta despre eventuale sanctiuni ce ar trebui impuse Rusiei. Anterior, UE a anuntat ca a trecut deja la sanctionarea a 18 oficiali de la Kiev, acuzati de fapte de coruptie si tradare, carora li s-a pus sechestru pe conturile bancare si bunurile pe care le aveau in state precum Austria, Elvetia si Lichtenstein.

21:05 - "Actiunile ilegale ale trupelor armate ruse pe teritoriul ucrainean si pericolul unei interventii in forta reprezinta o amenintare grava la adresa securitatii Ucrainei si a infrastructurii sale nucleare", a declarat Igor Procopciuk, ambasador al Ucrainei la IAEA.

20:59 - Ucraina isi intareste apararea la centralele nucleare din intreaga tara, motivul fiind "o grava amenintare la adresa securitatii" nationale, a declarat un trimis al Ucrainei in cadrul Agentiei Internationale de Energie Atomica (IAEA), potrivit Reuters.

20:55 - Intre timp, baroneasa Ashton a anuntat incheierea discutiei avute la Madrid cu ministrul de Externe rus Serghei Lavrov. Potrivit unei surse diplomatice, discutia a fost una "practica" si a durat mai bine de o ora.

20:44 - Purtatorul de cuvant al Ministerului rus de Externe, Alexandr Lukasevici, a declarat ca Moscova va riposta fata de orice sanctiuni unilaterale impuse de Statele Unite.

"Vom fi nevoiti sa raspundem. La fel ca intotdeauna in astfel de situatii, provocate de iesirile si actiunile iresponsabile ale Washingtonului, trebuie sa subliniem: nu este alegerea noastra", a spus Lukasevici.

20:37 - Prezentatoarea Russia Today care a indraznit sa critice Kremlinul, spunand, in timpul unei transmisiuni in direct, ca "Rusia a gresit" prin interventia sa militara in regiunea autonoma ucraineana, a fost trimisa in Crimeea.

O prezentatoare de la Russia Today, trimisa in Crimeea dupa ce a criticat invazia in Ucraina (Video)

Reprezentantii postului de televiziune finantat de Kremlin au motivat trimiterea prezentatoarei in Crimeea ca fiind "necesara pentru o mai buna intelegere a situatiei" de catre aceasta.

Mai mult, reprezentantii postului de televiziune au transmis ca jurnalistii lor au dreptul la libera exprimare, insa tanara Abby Martin a fost "indusa in eroare de presa internationala".

20:31 - Barack Obama a declarat, intr-o conferinta de presa, ca afirmatiile lui Vladimir Putin despre Crimeea "nu insala pe nimeni". "Daca Rusia va interveni militar, se va expune diminuarii influentei in regiune", a spus seful statului american.

20:23 - Sistemul de telecomunicatii din Ucraina a fost bruiat cu echipamente instalate de rusi in Crimeea. Potrivit sefului serviciului ucrainean de Securitate, Valentin Nalivaicenko, au fost afectate mai multe retele de Internet si de telefonie mobila, vizati de acest sabotaj fiind parlamentarii ucraineni.

20:13 - Ucraina nu isi va rechema ambasadorul din Rusia, a declarat purtatorul de cuvant al Ministerul ucrainean de Externe, Evgheni Perebeinos. "Este important sa pastram contactul cu Moscova", a spus Perebeinos.

Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti: Nu-l recunosc pe Ianukovici ca presedinte

19:50 - Demonstratii au avut loc si in Canada, marti, in fata sediului Ambasadei ruse din Ottawa, unde protestatarii i-au cerut lui Vladimir Putin sa lase Ucraina in pace. Amintim ca, in urma cu doar o zi, Canada a amenintat Rusia cu excluderea din G8.

19:43 - Iulia Timosenko raspunde declaratiilor lui Vladimir Putin, care a chemat-o pentru discutii la Moscova. Fostul premier ucrainean cere statelor occidentale sa impuna sanctiuni Moscovei, adaugand ca eforturile diplomatice nu sunt suficiente.

19:38 - Ministrii de Externe ai Suediei si Danemarcei vor ajunge, miercuri, in Ucraina. Cei doi ministri vor vizita Kievul, dar si estul Ucrainei. Oficialii se vor intalni cu premierul Arseni Iateniuk si cu mai multi parlamentari ucraineni.

19:10 - Ulterior, John Kerry a inceput sa enumere pasii care ar urma sa duca la izolarea Rusiei: anularea pregatirilor pentru summitul G8, suspendarea legaturilor militare, suspendarea dialogului pe teme economice.

Totodata, Kerry a spus ca SUA vor sustine guvernul de la Kiev prin imprumuturi, prin experti care sa ajute Ucraina sa-si intareasca economia, sa combata coruptia si sa recupereze ceea ce i s-a furat.

19:04 - "Ma aflu astazi aici, la cererea presedintelui Barack Obama, pentru a sublinia faptul ca guvernul SUA vrea detensionarea acestui conflict. (...) Dar daca Rusia nu alege detensionarea lui, atunci partenerii nostri nu vor avea de ales alta cale decat aceea de a ne urma pasii in izolarea politica si economica a Moscovei", a continuat Kerry.

SUA acuza Moscova si promit ajutor Kievului: Ucraina sa recupereze ce i s-a furat!

19:00 - John Kerry a vorbit despre minciunile Moscovei, declarand ca rusii "vor sa credem ca Kievul incearca sa destabilizeze Crimeea. Nu exista nicio urma de dovada care sa sustina acest lucru. Niciuna."

Mai mult, Kerry a indemnat la folosirea diplomatiei, adaugand ca aceasta este solutia pentru rezolvarea disputelor in secolul XXI.

"Noi nu cautam confruntare. Este mai bine ca Rusia sa isi urmeze interesele in Ucraina", a continuat Kerry.

18:44 - Secretarul de stat american a transmis condoleantele sale fata apropiatii celor care au luptat cu lunetistii de pe acoperisurile cladirilor si a continuat prin a-si arata aprecierea fata de siguranta de care a dat dovada guvernul de tranzitie de la Kiev.

"Au dat dovada de siguranta, in pofida invaziei teritoriului ucrainean si a guvernului rus care a ales calea intimidarilor. Rusia se ascunde in spatele minciunilor, intimidarilor si provocarilor.

Demonstratie incredibila de curaj in Ucraina: In mars in fata gloantelor rusilor (Foto si Video)

In ochii ucrainenilor nu este nicio dovada de putere ceea ce face Rusia in prezent", a mai spus John Kerry, amintind si de fuga presedintelui Viktor Ianukovici, care si-a incalcat datoria prin semnarea angajamentului cu Moscova si prin abandonarea propriului popor.

18:36 - Secretarul de stat american John Kerry sustine o conferinta de presa la Kiev. Acesta si-a inceput discursul prin a spune ca a fost foarte emotionat sa le aduca un omagiu victimelor decedate in confruntarile de stada.

"Am vazut baricadele, am vazut anvelopele, am vazut sarma ghimpata. Am vazut gaurile lasate de gloante in felinarele de iluminat stradal... Imaginea invaluita in nori si in ceata a cladirilor din care au fost trase focurile de arma... Fotografiile celor care si-au pierdut vietile... Oamenii care s-au asezat in prima linie pentru viitorul Ucrainei", si-a inceput Kerry discursul.

Cimitirul de tancuri de la granita Ucrainei cu Rusia (Galerie Foto)

18:27 - Agentia de stiri turca Anatolia transmite ca doua vase rusesti de razboi au trecut prin Stramtoarea Bosfor si au intrat in Marea Neagra, aflandu-se, cel mai probabil, in drum spre Crimeea.

Anterior, armata turca a transmis ca a fost nevoita sa ridice de la sol opt avioane de lupte F-16, dupa ce un avion rusesc s-a apropiat de tarmul Marii Negre, fara a depasi insa limitele spatiului aerian international.

18:11 - Abby Martin, o jurnalista de la postul Russia Today (RT), finantat de Kremlin, a spus, in timpul unei transmisiuni in direct, ca simte nevoia sa zica ceva "din tot sufletul" ei despre criza politica din Ucraina si despre ocupatia militara rusa din Crimeea.

"Doar pentru ca lucrez aici, pentru RT, nu inseamna ca nu am independenta editoriala si ca nu pot sa spun ca sunt impotriva oricarei interventii militare in natiunile suverane. Ceea ce face Rusia este gresit", a spus jurnalista, in timpul unei transmisiuni in direct.

17:57 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, aflat la Madrid pentru o intalnire cu Catherine Ashton, a declarat ca amenintarea Moscovei cu eventuale sanctiuni este un lucru "contraproductiv" si ca ele "nu duc niciodata la nimic bun".

17:47 - Premierul ucrainean Arseni Iateniuk a confirmat faptul ca guvernul sau a inceput discutii la nivel inalt cu guvernul rus. "Consultarile au inceput la nivel de ministere", a declarat acesta reporterilor Reuters, fara a da mai multe detalii.

Amintim ca Vladimir Putin a declarat, intr-o conferinta de presa, faptul ca Rusia are relatii bune cu o serie de persoane importante de la Kiev, adaugand ca aducerea la putere a unor "figuri necunoscute" ar putea avea "consecinte grave".

Totodata, liderul de la Kremlin a transmis ca fostul premier Iulia Timosenko este binevenita la Moscova, insa a amintit ca aceasta nu mai face parte din Guvernul de la Kiev.

Pe Internet a aparut si o inregistrare tradusa in engleza a conferintei de presa sustinute de Putin:

17:53 - Letonia a transmis prin Ministerul sau de Externe ca va impune restrictii de calatorie si ca va ingheta activele ucrainenilor care au incalcat drepturile omului si ale celor care sunt implicati in fapte de coruptie. Restrictiile vor fi aplicate in cazul a 18 oficiali ai administratiei presedintelui demis al Ucrainei, Viktor Ianukovici, acesta din urma aflandu-se, la randul sau, pe lista, transmite Reuters.

Rusia devine un stat paria. Cortina de Fier va atinge granitele Romaniei - Interviu cu politologul O. Milewski

17:47 - Referitor la discutia avuta la telefon intre cei doi sefi de stat, serviciul de presa al Kremlinului a transmis ca "XI Jinping si-a exprimat speranta ca masurile luate de liderii Rusiei vor ajuta la detensionarea situatiei socio-politice si vor garanta securitatea populatiei rusofone din Crimeea si regiunile estice ale Ucraine", potrivit Itar Tass.

17:42 - Desi au aparut semne de distantare a Chinei de Rusia, Kremlinul a transmis printr-un comunicat ca presedintele Vladimir Putin a vorbit la telefon cu Xi Jinping, omologul sau chinez, si pozitiile celor doi in ceea ce priveste tema Ucrainei sunt apropiate.

17:35 - Secretarul de stat John Kerry (centru) da mana cu Aleksandr Turcinov, presedintele interimar al Ucrainei, si cu premierul de la Kiev - Arseni Iateniuk.

17:31 - Uniunea Europeana ar putea ajuta Ucraina sa-si plateasca datoria de 2 miliarde de dolari pe care o are la compania ruseasca Gazprom, a declarat comisarul european pentru energie, Gunther Oettinger.

Decizia ar urma sa fie adoptata miercuri, in cadrul planului de ajutorare implementat de Uniunea Europeana in cazul Ucrainei.

Ajutorul vine pe fondul avertismentelor lansate de reprezentantii companiei Gazprom, care au atras atentia ca nu vor mai furniza gaze la pret redus Ucrainei si ca furnizarea de gaze catre tarile europene ar putea avea de suferit din cauza situatiei tensionate din Ucraina.

Sarah Palin, in 2008: Daca Obama a lasat Rusia sa intre in Georgia, urmeaza Ucraina

17:21 - Presedintele republicii ruse Tatarstan, Rustam Minnikanov, va intreprinde o vizita in Crimeea, miercuri, 5 martie.

17:15 - Militarii rusi din Transnistria sunt in "alerta de razboi" din cauza situatiei din Crimeea, fiind dotati cu veste antiglont, casti si munitie de lupta, transmite Jurnal.md.

Presa de la Tiraspol relateaza ca autoritatile transnistrene se tem ca tensiunile din teritoriul ucrainean ar putea depasi granitele, motiv pentru care un deputat rus a adresat deja o cerere de recunoastere si de integrare a Transnistriei la Federatia Rusa.

Parlamentarul din Duma de Stat de la Kremlin invoca faptul ca si Romania ar putea apela la diverse manevre militare pentru a atasa Republica Moldova.

17:06 - Secretarul de stat John Kerry s-a adresat multimii de oameni pe care a intalnit-o la locul de comemorare a victimelor violentelor din Kiev.

"Va vom ajuta. Va ajutam. Presedintele Obama pregateste un plan de ajutorare", le-a spus Kerry oamenilor adunati in Piata Independentei din Kiev.

17:00 - Navele marinei militare Ruse au blocat ambele capete ale Stramtorii Kerci, care separa Crimeea de Rusia, transmit vamesii ucraineni, citati de Reuters.

Amintim ca luni, premierul rus Dmitri Medvedev a spus ca ar trebui construit un pod de 4,5 kilometri care sa uneasca cele doua tarmuri ale stramtorii.

16:44 - Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a declarat ca statele occidentale preocupate de situatia din Ucraina ar trebui sa aiba in vedere si problema Poloniei, care se confrunta cu pretentii teritoriale din partea ultranationalistilor.

Acesta a spus ca ei sunt dirijati de liderii unor grupari extremiste precum ucrainenii de la Sector Dreapta, insa, "din anumite motive", nimeni nu aminteste de solicitarile lor si nici nu ia masuri impotriva lor.

16:36 - Intalnirea dintre sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, si ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, incepe peste mai putin de o ora, la Madrid.

16:34 - Secretarul de stat american John Kerry a mers sa aduna un omagiu persoanelor decedate in confruntarile violente de la Kiev si a stat de vorba cu Patriarhul Filaret al Ucrainei.

Kerry a depus un buchet de flori si a aprins o lumanare in memoria victimelor.

16:28 - Rusia este pregatita sa preia ranitii in confruntarile violente care au avut loc in Ucraina si sa le asigure asistenta medicala, a declarat Vladimir Putin.

Mai mult, liderul de la Kremlin i-a indemnat pe activistii pentru drepturile omului sa mearga in spitalele din Ucraina si sa vada cat de rau sunt tratati ranitii acolo sau sa vada nici macar nu sunt hraniti corespunzator.

16:18 - Organizatia pentru Securitate si Cooperare in Europa (OSCE) se pregateste sa isi trimita observatorii pentru drepturile omului in Ucraina, a declarat secretarul generalul al organismului, Lamberto Zannier, pentru BBC.

16:10 - O demonstratie pro-rusa are loc in orasul ucrainean Harkov.

Protestul a fost organizat de Miscarea pentru Estul Rus, al carei lider a comentat cele mai recente declaratii ale presedintelui Vladimir Putin: "Nu consideram ca este nevoie de trupe rusesti in Horkov pentru moment, insa pericolul atacurilor fasciste asupra noastra nu a trecut. Iar daca vom fi atacati, atunci ne bazam pe sprijinul si protectia trupelor rusesti, nu pe cel al autoritatilor de la Kiev".

16:04 - Presedintele Vladimir Putin a declarat ca rechemarea ambasadorului Rusiei din Statele Unite ar fi o masura extrema.

"Secretarul american de stat este o figura importanta, desigur, dar nu reprezintra autoritatea suprema, nu are ultimul cuvant. Rechemarea ambasadorului ar fi o masura extrema si se va recurge la ea numai in cazul in care va fi neaparat nevoie.

Nu as vrea sa fac asta, cred ca nu doar Rusia, ci si partenerii sai sunt interesati de cooperarea economica, politica si de securitatea la nivel international. Este foarte usor sa distrugem acest lucru, insa va fi mult mai greu sa il recladim", a declarat Vladimir Putin, potrivit Itar Tass.

15:56 - Ucraina spera ca vizita lui John Kerry sa "reconfirme faptul ca partea americana este un garant al sigurantei si integritatii teritoriale", a declarat Evghen Perebinis, din cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe.

"Ne asteptam ca Statele Unite sa sustina eforturile poporului ucrainean de a dezvolta un stat european democratic si sa confirme pozitia de garant al securitatii si integritatii teritoriale, ceea ce partea americana a facuta inca de la renuntarea la armamentul nuclear", a spus oficialul MAE ucrainean.

15:51 - Seful serviciului ucrainean de Securitate, Valentin Nalivaicenko, le-a cerut colegilor rusi sa il predea pe Ianukovici.

15:45 - Rusia va discuta situatia din Ucraina, miercuri, cu reprezentantii NATO, arata purtatorul roman de cuvant al organizatiei nord-atlantice, Oana Lungescu, pe Twitter.

15:34 - Turcia a fost nevoita sa isi ridice avioanele de lupta luni, dupa ce un avion rusesc a zburat aproape de coasta sa la Marea Neagra, insa aparatul de zbor strain a ramas in spatiul aerian international.

15:15 - Din nou despre ajutorul promis de SUA Ucrainei: America va trimite consilieri care sa ajute autoritatile ucrainene sa gestioneze presiunile financiare urgente de pe piete si sa localizeze activele furate, a precizat un reprezentant al Casei Albe.

14:50 - Situatia de la baza Belbek pare a se fi rezolvat, potrivit corespondentilor straini de la fata locului. Soldatii ucraineni au fost de acord sa paraseasca pista pe care se instalasera, dupa ce s-a ajuns la un acord cu trupele ruse privind patrularile in comun si accesul la aparatele de zbor, pentrul lucrarile necesare de intretinere.

14:41 - Secretarul american de Stat John Kerry a ajuns la Kiev pentru discutii cu noua conducere a Ucrainei. Aduce cu sine promisiunea ca SUA vor oferi un miliard de dolari ajutor, dupa ce Gazpromul a anuntat ca nu mai vine gaze naturale la pret redus Ucrainei.

13:56 - Pe Youtube, gruparea EuroMaidan a postat inregistrarea momentului cand soldatii ucraineni de la Belbek, neinarmati si incolonati, cantand imnul Ucrainei, au continuat sa se indrepte hotarat spre locul lor de munca, in pofida faptului ca rusii au tras focuri de avertisment pe deasupra capetelor lor.

13:41 - La baza militara aeriana de la Belbek continua situatia tensionata. Se asteapta inca raspunsul Moscovei la cererea ucrainenilor de a conduce baza in comun cu trupele ruse. In plus, au aparut la fata locului trupele de auto-aparare din Crimeea.

13:28 - Putin nu poate sa nu fie "de acord cu unii experti in Rusia care spun ca este posibila aparitia unui nou stat pe teritoriul Ucrainei".

13:04 - Conferinta lui Putin continua: Daca are loc totusi o interventie a armatei ruse, va fi legitima si in concordanta cu dreptul international. Va fi o misiune umanitara.

12:58 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a purtat marti o convorbire telefonica cu omologul sau ucrainean, Andrii Descita, la initiativa partii romane. Potrivit unui comunicat remis redactiei Ziare.com, seful diplomatiei romane a reiterat pozitia Romaniei, care a sustinut necesitatea configurarii rapide a unui pachet substantial de asistenta economica pentru Ucraina din partea comunitatii internationale, prin intermediul FMI si al altor institutii financiare si in stransa coordonare SUA-UE.

Andrii Descita a adresat multumiri in numele guvernului sau pentru sprijinul de ansamblu al Romaniei in aceasta perioada dificila si, in mod particular, a exprimat gratitudinea pentru ajutorul de urgenta oferit de Romania in ce priveste preluare si tratarea in sistemul medical romanesc a cetatenilor ucraineni raniti in evenimentele de la Kiev.

Cei doi ministri de externe au impartasit preocuparea comuna fata de posibile evolutii care ar putea duce la un cerc de conflicte prelungite in zona. Ministrul Corlatean si ministrul Descita au convenit sa ramana in stransa consultare inclusiv cu privire la reglementarea conflictului din Transnistria, avand in vedere calitatea Ucrainei de membru al formatului "5+2" si interesul direct al Romaniei.

Titus Corlatean a exprimat preocuparea fata de situatia creata in privinta sistemului de protectie a persoanelor apartinand minoritatilor nationale prin abrogarea Legii privind principiile politicii de stat in domeniul lingvistic.

Titus Corlatean va intreprinde o vizita la Kiev in perioada imediat urmatoare.

12:50 - Desfasurarea militara de la granitele Ucrainei este un exercitiu militar planificat in avans ce nu are legatura cu situatia din aceasta tara, explica Putin. Nu e nevoie ca Rusia sa trimita trupe acum pentru a proteja cetatenii rusi din Crimeea, insa ramane deschisa aceasta posibilitate. Ucraina nu este doar cel mai apropiat aliat ci fratele nostru. Si trupele noastre sunt prietene. Nu se vor lupta de parti diferite ale baricadei.

12:40 - "Bineinteles ca oamenii doreau schimbarea, dar nu poti incuraja schimbarea ilegala in statiul post-sovietic. I-am spus lui Ianukovici ca nu are nicio sansa sa ramana la putere. Cu totii o stiam", continua Putin. Ianukovici este singurul presedinte legitim al Ucrainei. Parlamentul este partial legitim, insa restul noilor autoritati de la Kiev nu.

12:38 - Vladimir Putin si-a inceput conferinta de presa cu cuvintele: "Este foarte clar ca ce s-a petrecut in Ucraina este o lovitura de stat".

12:31 - Incepand cu luna aprilie, Gazprom nu va mai vinde gaze naturale cu discount de pret Ucrainei.

12:16 - China pare sa se distanteze de Rusia. Luni, a cerut in plenul adunarii ONU o solutie pasnica in conflictul din Ucraina. Declaratia Chinei, care de obicei adopta pozitii apropiate Rusiei in alte probleme internationale, a venit dupa ce in zilele anterioare mai multi oficiali rusi au declarat ca Rusia este sprijinita de China.

11:56 - Anna Gherman, unul din cei mai loiali colaboratori ai fostului presedinte Viktor Ianukovici, se indoieste ca acesta a cerut ca trupele rusesti sa fie detasate in Crimeea, asa cum a relatat ambasadorul rus la ONU, Vitali Ciurkin. "E necesar sa verificati daca exista aceasta cerere. Imi e greu sa cred ca Ianukovici a cerut trupelor straine sa fie folosite impotriva propriei tari, propriului popor", a spus Gherman.

11:42 - Ambasadorul Ucrainei la Bucuresti, Teofil Bauer, a aratat, intr-o conferinta de presa tinuta marti, ca Ucraina nu va provoca Federatia Rusa in Crimeea, insa cere ajutorul comunitatii internationale pentru a pune capat acestei agresiuni.

"Se face tot posibilul pentru a reactiona adecvat in cazul escaladarii situatiei. Pana in momentul de fata din partea fortelor ucrainene nu a avut loc nicio provocare la adresa fortelor rusesti", a spus Teofil Bauer.

"Fortele militare ucrainene sunt in stare de alerta maxima, trupele fac fata misiunii. Toate autoritatile statului ucrainean lucreaza pentru a nu raspunde la provocarile din partea fortelor ruse", a dat acesta asigurari.

11:08 - Situatia exploziva de la baza Belbek nu este dezamorsata, in pofida atitutudinii curajoase a trupelor ucrainene. Reporterii occidentali aflati la fata locului relateaza ca grupuri de cetateni pro-rusi din Crimeea se indreapta spre baza, pentru a-i evacua pe ucraineni. Trupele ucrainene marsaluiesc in formatiune si, de pe margine, sunt urmarite cu incordare de sotiile venite sa formeze, la nevoie, scut uman.

10:54 - O alta zona de confruntare din Crimeea, unde observatorii spun ca se poate naste scanteia conflictului, e baza militara Perevalnoie. Aici, noaptea a trecut fara evenimente, trupele ruse continua insa sa inconjoare complexul ucrainean, cerand ca soldatii sa schimbe taberele. Nu exista deocamdata semnale ca vreuna din tabere doreste sa faca prima miscare.

10:45 - Noi detalii cu privire la situatia cu potential exploziv de la baza ucraineana Belbek, de la corespondentul Time, Simon Schuster. Ucrainenii au continuat sa marsaluiasca spre trupele ruse, chiar daca acestea au tras focuri de avertisment inspre coloana lor.

Ucrainenii purtau steagul rosu al pilotilor de lupta care s-au batut cu nazistii in 1941 si au pazit conferinta de la Yalta. Atitudinea lor neclintita a reusit sa dezamorseze situatia. Rusii au cedat, dupa o discutie tensionata intre comandantul ucrainean, Iuli Mamciuk, si ofiterul rus care a ocupat baza Belbek.

Zece soldati ucraineni si-au reocupat posturile in baza ocupata iar comandantul lor a cerut rusilor sa pazeasca baza in comun. Rusii asteapta ordine de la Moscova si vor comunica raspunsul lor in doua ore.

10:34 - Ministerul rus de Finante a stopat achizitiile de valuta pentru rezerva nationala incepand de marti.

10:27 - Presedintele rus, Vladimir Putin, va vorbi in scurt timp pe tema Ucrainei.

10:26 - Serghei Glaziev, consilier la Kremlin, a declarat ca daca SUA impun sanctiuni Rusiei din cauza Ucrainei, atunci Moscova ar putea fi fortata sa renunte la dolar ca moneda in care Rusia isi tine rezerva valutara si va refuza sa plateasca datoriile bancilor americane.

10:13 - Pe drumul ce leaga Simferopol de Sevastopol se deplaseaza iar vehicule armate ruse.

09:52 - Mihail Lebed, activist ucrainean pentru drepturile omului, unul dintre liderii EuroMaidanului, a lansat, luni, stirea ca fostul presedinte Viktor Ianukovici ar fi murit, dupa o criza cardiaca, in Rusia. Insa niciun spital din Rostov-pe-Don, unde se stie ca se adapostea Ianukovici, nu confirma decesul fostului lider de la Kiev.

09:32 - Primele focuri de arma in Crimeea: Trupele pro-ruse care controleaza baza aeriana Belbek trag focuri de avertisment, intrucat cei aproximativ 300 de soldati ucraineni isi cer slujbele inapoi. Soldatii rusi avertizeaza ca ii impusca pe ucraineni daca isi continua marsul.

09:30 - Trei regimente ale apararii aeriene ucrainene au trecut de partea autoritatilor locale din Crimeea. Este vorba despre regimentele aeriene 50, 55 si 147, din orasele Evpatoria, Feodosia si Fiolenta, care au peste 700 de soldati si ofiteri.

09:28 - Autoritatile din Crimeea sustin ca reprezentantii oraselor Kerson, Nikolaev si Odesa si-au exprimat dorinta de a se alatura republicii autonome Crimeea.

09:19 - Mitinguri ample sunt programate marti in cinci orase rusesti importante - Volgograd, Voronej, Rostov pe Don, Irkutk si Kostroma. Rusii isi vor exprima sustinerea fata de "fratii" din Ucraina. Mitingurile vor fi organizate sub sloganurile "Suntem pentru pace in tara infratita" si "Noi nu abandonam pe ai nostri".

09:08 - Ministrul rus al Apararii le acorda timp pana pe 7 martie trupelor ruse implicate in exercitiile militare de amploare din ultima saptamana sa revina la bazele lor, dupa ordinul emis marti dimineata de presedintele Vladimir Putin. Nu se spune nimic despre soarta celor peste 13.000 de soldati aflati pe teritoriul republicii autonome ucrainene Crimeea.

08:59 - Sefa diplomatiei europene, Catherine Ashton, se intalneste marti cu ministrul rus de Externe, Serghei lavrov, la Madrid, pentru a discuta criza din Ucraina.

08:49 - Activistii pro-rusi formeaza un lant uman la intrarea in sediul Statului Major al Marinei ucrainene din Sevastopol. In acelasi timp, langa ei se afla persoane inarmate, in uniforme fara insemne, anunta BBC.

08:31 - Ministrul roman al Afacerilor Externe, Titus Corlatean, a condamnat incalcarea de catre Federatia Rusa, prin actiuni militare, a legislatiei internationale si a subliniat necesitatea ca aceasta sa respecte prevederile Cartei ONU si principiile OSCE, care constituie fundamentul pacii si stabilitatii in Europa.

Aflat luni la Bruxelles, la reuniunea extraordinara a ministrilor afacerilor externe din statele membre ale UE, seful diplomatiei romane a facut apel la oprirea imediata a agresiunii militare si la detensionarea situatiei.

Corlatean a subliniat ca este absolut necesara refacerea, cat mai grabnica si, in orice caz, pana la momentul scrutinului din 25 mai, de catre autoritatile de la Kiev, a cadrului juridic privind drepturile persoanelor apartinand minoritatilor nationale, inclusiv utilizarea limbilor minoritare.

08:20 - Asa-zisele forte de auto-aparare ale republicii autonome Crimeea au impiedicat patrunderea in peninsula a unei mari cantitati de arme de foc si explozibili. "Radicalii de la Kiev" doreau sa aduca aici echivalentul a 400 de kilograme de TNT si grenade, pusti si pistoale, cu ajutorul unui camion.

08:09 - Intr-o evolutie surprinzatoare, presedintele rus, Vladimir Putin, a ordonat trupelor trimise saptamana trecuta intr-un exercitiu militar de amploare in vestul tarii, la granita cu Ucraina, sa se intoarca la bazele lor. Ministerul Apararii a raportat ca exercitiile s-au desfasurat cu succes.

08:00 - SUA au suspendat cooperarea militara cu Rusia.

Razboi la granita Romaniei: Ianukovici i-a cerut lui Putin sa foloseasca forta. Obama ameninta

07:45 - Canada ameninta Rusia cu excluderea din G8.

07:30 - Congresul american pregateste masuri de ajutor economic pentru Ucraina.

Tulburarile din Crimeea au inceput dupa ce Opozitia a preluat puterea la Kiev. In urma a patru luni de proteste violente, presedintele Viktor Ianukovici a fugit in Rusia. Acesta a preferat relatii mai stranse cu Moscova, in defavoarea relatiilor cu Uniunea Europeana, ceea ce a declansat valul de proteste din tara.

Rusia, care are o baza navala la Sevastopol, in Crimeea, unde este gazduita flota sa la Marea Neagra, are interese strategice aici. Aproape 60% din populatia peninsulei este de origine rusa si ar prefera sa fie condusa de la Moscova, nu de noua putere de la Kiev, pro-europeana.

Peninsula Crimeea este o republica autonoma a Ucrainei, aflata pe coasta nordica a Marii Negre, cu capitala la Simferopol. Trecuta de-a lungul timpului de la Rusia la Ucraina, populatia majoritar rusa ar dori acum intoarcerea la stapanirea rusa.

97% din populatia peninsulei utilizeaza limba rusa drept limba principala si a fost lovita direct de una din primele masuri luate de noua putere de la Kiev, ce a decretat anularea legii ce permitea folosirea rusei si altor limbi minoritare, printre care si romana, si recunoasterea lor drept limbi oficiale in regiunile multiculturale.

Dupa ce presedintele fugar Viktor Ianukovici a fost demis de Parlamentul de la Kiev, majoritatea rusa din Crimeea a inceput sa protesteze in fata Parlamentului regional, cerand parlamentarilor sa nu sustina autoritatile centrale.

Oamenii vor ca Regiunea Autonoma Crimeea sa se intoarca la constitutia din 1992, cand a avut, pentru scurt timp, propriul presedinte. Unii vorbesc chiar despre alipirea la Rusia.

In acelasi timp, comunitatea tatara si-a exprimat sustinerea fata de autoritatile de la Kiev.

De ce Rusia nu vrea sa cedeze Crimeea

Revenita, dupa 1991, la granitele din secolul XVII, Rusia are un interes strategic sa pastreze Crimeea. Are acces limitat la Marea Baltica si Marea Neagra. In portul Sevastopol din Crimeea se afla flota sa la Marea Neagra, care joaca rolul de protectie pentru granita sud-vestica a Rusiei. Securitatea nu este asigurata astfel doar pentru Rusia continentala, ci si pentru zona Caucazului.

In plus, atata vreme cat flota rusa se afla in Crimeea, Ucraina nu poate adera la NATO, intrucat gazduieste baza militara a unui stat non-membru pe teritoriul sau.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Crimeea ocupatie Rusia, #Rusia conflict Crimeea , #Ucraina