Razboi in declaratii pe tema crizei din Venezuela: Rusii le cer americanilor sa renunte la "planurile iresponsabile". Reactia lui Pompeo

Duminica, 05 Mai 2019, ora 20:36
5156 citiri
Razboi in declaratii pe tema crizei din Venezuela: Rusii le cer americanilor sa renunte la "planurile iresponsabile". Reactia lui Pompeo
Foto: Arhiva Pixabay

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a facut apel duminica la SUA "sa renunte la planurile iresponsabile" din Venezuela, in contextul in care Washingtonul si-a intensificat in aceasta saptamana presiunea asupra aliatilor Caracasului si nu a exclus o solutie militara, relateaza AFP.

"Facem apel la americani si la toti cei care ii sustin renunte la planurile lor iresponsabile si sa actioneze exclusiv in cadrul Dreptului international", a declarat Lavrov in debutul unei intalniri la Moscova cu omologul sau venezuelean Jorge Arreaza.

"Suntem martorii unei campanii fara precedent a SUA pentru rasturnarea autoritatilor legitime din Venezuela", a acuzat ministrul rus al afacerilor externe.

In ceea ce il priveste, Jorge Arreaza a multumit Moscovei pentru sprijinul acord regimului de la Caracas. "Relatia dintre Moscova si Caracas a devenit mai importanta, nu doar pentru tarile noastre, ci si pentru intreaga lume", i-a spus el omologului sau rus.

Situatia din Venezuela este tensionata dupa o tentativa de revolta militara condusa de opozantul Juan Guaido, sustinut de SUA si recunoscut presedinte interimar de circa 50 de tari din intreaga lume.

Autoritatile americane au lansat o ampla ofensiva pentru a spori presiunea asupra presedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro. Secretarul de stat american Mike Pompeo a afirmat ca presedintele Donald Trump ar putea fi dispus, daca va fi nevoie, sa lanseze o interventie a armatei americane in Venezuela.

Duminica, Mike Pompeo a spus ca rusii "trebuie sa plece" din Venezuela, adaugand ca "toate tarile care se amesteca in dreptul poporului venezuelean de a-si restaura democratia trebuie sa plece de acolo".

Intr-un interviu la postul de televiziune ABC, Pompeo a mai declarat ca va avea "cele mai ample discutii" asupra prezentei ruse la Caracas cu omologul sau rus Serghei Lavrov cu care urmeaza sa se intalneasca "in cateva zile", cu ocazia unei reuniuni in Finlanda.

"Obiectivul este clar. Vrem ca iranienii, rusii, cubanezii sa plece", a subliniat el.

Donald Trump a afirmat totusi vineri ca Vladimir Putin nu incearca "deloc sa se implice in Venezuela dincolo de faptul ca i-ar placea sa vada evolutii pozitive", dupa o discutie telefonica prelungita cu omologul sau rus.

"Nu am vazut contextul intreg al acestei fraze", s-a eschivat duminica Pompeo, subliniind in acelasi timp ca "presedintele a spus clar ca vrem ca toata lumea sa plece, deci inclusiv rusii".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#Venezuela SUA Rusia , #Venezuela