Studiu la 35 de ani de la fenomenul Cernobil: Daunele asupra ADN-ului cauzate de radiatii nu sunt transmise copiilor

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 19:49
4019 citiri
Studiu la 35 de ani de la fenomenul Cernobil: Daunele asupra ADN-ului cauzate de radiatii nu sunt transmise copiilor
La Cernobil totul a incremenit in timp FOTO: Pixabay

Nu exista ''daune ADN suplimentare'' la copiii nascuti din parinti care au fost expusi la radiatii in urma exploziei de la Cernobil inainte ca ei sa fi fost conceputi, relateaza BBC.

Aceasta constatare este inclusa in primul studiu care a examinat genele copiilor ai caror parinti au fost inrolati pentru a ajuta la operatiunile de decontaminare dupa accidentul nuclear.

Participantilor, toti conceputi dupa dezastru si nascuti intre 1987 si 2002, li s-a facut screening-ul intregului lor genom.

Studiul nu a constatat mutatii care sa fi fost asociate cu expunerea parintelui. Constatarile sunt publicate in revista Science.

Profesorul Gerry Thomas, de la Imperial College din Londra, a studiat zeci de ani biologia cancerului, in special tumorile care sunt cauzate de radiatii. Ea a explicat ca acest nou studiu este primul care a demonstrat ca ''si atunci cand oamenii au fost expusi la doze relativ mari de radiatii - in comparatie cu radiatiile de fond - aceasta nu a avut niciun efect asupra viitorilor lor copii''.

Noul studiu a fost condus de profesor Meredith Yeager, de la Institutul National al Cancerului din SUA (NCI), in Maryland. Studiul s-a concentrat asupra copiilor celor care au fost inrolati pentru a ajuta la decontaminarea zonei de poluare radioactiva din jurul centralei nucleare si asupra copiilor evacuati din orasul abandonat Pripiat si alte asezari pe o raza de 70 km din jurul centralei.

Unul dintre cercetatorii principali, dr. Stephen Chanock, de asemenea de la NCI, a explicat ca echipa de cercetare a recrutat familii intregi, astfel incat oamenii de stiinta au putut compara ADN-ul mamelor, al tatilor si al copiilor.

"Aici nu ne uitam la ce s-a intamplat cu acei copii care se aflau (in uter) in momentul accidentului; ne uitam la ceva numit mutatii novo", a spus profesorul.

Acestea sunt noi mutatii in ADN - apar aleatoriu intr-un ovul sau intr-o celula din sperma. In functie de locul in care apare o mutatie in schema genetica a unui bebelus, aceasta nu ar putea avea niciun impact sau ar putea fi cauza unei boli genetice.

"Exista aproximativ 50-100 dintre aceste mutatii in fiecare generatie - si sunt aleatorii", a explicat dr. Chanock. ''In anumite privinte, acestea sunt elementele de baza ale evolutiei. Acesta este modul in care noi schimbari sunt introduse in populatie la nastere'', a mentionat dr. Chanock.

''Am examinat genomul mamelor si al tatilor si apoi pe cel al copiilor. Si am petrecut inca noua luni in cautarea oricarui semnal - in numarul acestor mutatii - care sa fie asociat cu expunerea parintilor la radiatii. Nu am gasit nimic'', a spus sursa citata.

Acest lucru inseamna, spun oamenii de stiinta, ca efectul radiatiilor asupra corpului unui parinte nu are niciun impact asupra copiilor pe care ii va concepe.

"Exista o multime de oameni carora le-a fost frica sa aiba copii dupa bombele atomice de la Nagasaki si Hirosima'', a declarat profesor Thomas pentru BBC News. ''Si oamenii carora le-a fost frica sa aiba copii dupa accidentul de la Fukushima, pentru ca au crezut ca copilul lor va fi afectat de radiatiile la care au fost expusi. Este atat de trist. Si daca putem arata ca nu exista niciun efect, speram ca putem atenua frica", a mentionat profesorul Thomas, care nu a fost implicata in studiul genomului. Ea si colegii ei au efectuat o alta cercetare asupra cazurilor de cancer care au fost legate de Cernobil. Au studiat cancerul tiroidian, deoarece se stie ca accidentul nuclear a cauzat aproximativ 5.000 de cazuri de cancer de tiroida, marea majoritate a cazurilor fiind tratate si vindecate.

La momentul accidentului, autoritatile nu au reusit sa impiedice vanzarea laptelui contaminat in regiune; multi care erau copii la acea vreme l-au baut, fiind contaminati cu doze mari de iod radioactiv, care a fost emanat din reactorul de la Cernobil.

"In esenta, am constatat ca nu exista nicio diferenta intre cazurile de cancer tiroidian cauzate de radiatiile de la Cernobil si orice alt tip de cancer tiroidian", a explicat prof. Thomas.

''Asadar, nu exista 'tumora demonica'' provenita de la Cernobil pe care sa nu o putem trata - putem trata exact in acelasi mod in care tratam alte cazuri''.

Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Stupefacția unui român care a descoperit că în registre soția apare cu 2 copii, iar el doar cu unul. "Nu e posibil să ai două mame, tați pot fi mai mulți"
Un român care a descoperit o eroare în registrele de stare civilă a cerut în mediul online sfaturi și soluții pentru o problemă încurcată. Potrivit acestuia, el apare în evidențele...
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Fără ecrane până la 2 ani. Expert: „Dacă îi mai spui unui părinte să stea copilul o oră pe zi la ecran, îţi râde în nas”
Un copil în vârstă de până la doi ani nu ar trebui să aibă acces la ecrane, iar între doi şi patru ani timpul petrecut la astfel de dispozitive poate fi cuprins între 30-60 de minute,...
#Cernobil dezastru nuclear, #radiatii, #studiu, #copii , #Cernobil
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Și dacă nu se ezigstă nici covide-n zonă, nu s-ar putea muta acolo-n