R. Moldova declara "nul si neavenit" decretul liderului de la Tiraspol privind aderarea la Rusia

Vineri, 09 Septembrie 2016, ora 10:40
3707 citiri
R. Moldova declara "nul si neavenit" decretul liderului de la Tiraspol privind aderarea la Rusia
Foto: Captura YouTube

Biroul pentru Reintegrare al Republicii Moldova a reactionat joi noaptea fata de decretul semnat de liderul separatist Evgheni Sevciuk privind lansarea procesului de aderare a Transnistriei la Rusia, sustinand ca actul este unul nul si neavenit.

Evgheni Sevciuk a semnat joi decretul privind punerea in aplicare a rezultatelor referendumului din Transnistria din 2006, cand aproape 97% dintre participanti au votat pentru independenta si aderare la Federatia Rusa. Miscarea ar putea fi primul pas catre aderarea regiunii separatiste Rusia.

Reprezentantii Biroului pentru Reintegrare al Republicii Moldova au catalogat actul drept unul nul pentru ca a fost emis de o autoritate neconstitutionala in baza unui referendum care s-ar fi desfasurat ilegal in urma cu aproape un deceniu pe teritoriul Republicii Moldova.

De asemenea, ei si-au exprimat regretul ca un asemenea act submineaza eforturile depuse de autoritatile moldovenesti si partenerii internationali in procesul de negocieri menite sa gaseasca o solutie viabila privind problema transnistriana.

O solutie viabila ar trebui sa respecte suveranitatea si integritatea teritoriala a Republici Moldova, in timp ce un statut juridic este elaborat pentru Transnistria, au mai transmis autoritatile moldovenesti.

De asemenea, reprezentantii Biroului pentru Reintegrare au facut un apel catre partenerii internationali implicati in negocieri pentru a lua atitudine fata de decretul emis de catre Evgheni Sevciuk. In acest sens, luarea unei atitudini ar duce la evitarea aparitiei unor noi tensiuni in estul Europei.

Anterior, premierul moldovean Pavel Filip a catalogat decretul liderului separatist drept o actiune electorala si populista.

Referendumul din 17 septembrie 2006 nu a fost recunoscut de nicio institutie internationala.

Regiunea Transnistria si-a proclamat "independenta" fata de Republica Moldova in anii '90, in urma unui razboi sangeros, care s-a soldat cu aproximativ 1.500 de morti. Insa, regiunea separatista nu este recunoscuta de comunitatea internationala, inclusiv Moscova.

Rusia a desfasurat trupe in zona: circa 1.300 de militari, dintre care 350 fac parte din trupe de mentinerea pacii.

Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Fenomene fără precedent în istoria alegerilor. Politolog: „Vom vedea niște scoruri foarte interesante"
Se anunță o prezență-record la alegerile europarlamentare, programate pentru 9 iunie 2024. Fenomenul a fost explicat de către politologul Andrei Țăranu, într-un interviu pentru Ziare.com....
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
#Transnistria decret Republica Moldova , #Transnistria