Ce semnificație au simbolurile misterioase din deșertul Qatarului. Ipotezele arheologilor după zeci de ani de cercetare

Vineri, 03 Decembrie 2021, ora 00:1519701 citiri
Ce semnificație au simbolurile misterioase din deșertul Qatarului. Ipotezele arheologilor după zeci de ani de cercetare
Gravură rupestra din deșertul Qatarului

Deșertul de pe coasta de nord-est a Qatarului nu și-a dezvăluit încă toate misterele, dar un arheolog vine astăzi pentru a aduce o nouă expertiză asupra gravurilor rupestre găsite acolo. Unele dintre cele 900 de simboluri descoperite în 1957 în situl Al Jassasiya sunt probabil legate de ritualuri antice de înmormântare, spune Ferhan Sakal, șeful șantierului arheologic.

Al Jassasiya este cel mai mare și mai important sit de artă rupestre din această țara din Golf. Gravurile pe rocă, sau petroglifele, au fost identificate și catalogate între 1973 și 1974 de o echipă de arheologi danezi. Cele mai reprezentate modele formează două rânduri paralele de șapte găuri. Arheologii le-au căutat de mult sensurile și au apărut multe ipoteze. Unii experți cred că este vorba de mancala, un joc de masă popular. Răspândit în lume în vremuri străvechi, doi jucător trebuiau să introducă un număr de pietre mici în găuri.

Dar această teorie a fost contestată de unii, subliniind că găurile găsite la situl Al Jassasiya sunt prea mici pentru a introduce pietre și că unele dintre aceste petroglife sunt situate pe pante - ceea ce ar îngreuna jocul.

Aceste gravuri rupestre au fost datate între neolitic și secolul al XIV-lea. Ferhan Sakal explică că este dificil să identifici cine sunt artiștii din spatele acestor lucrări. Simboluri enigmatice și reprezentări ale bărcilor tradiționale, văzute de sus, se amestecă în stânca de calcar sculptată. „Deși arta rupestre este comună în Peninsula Arabică, unele dintre gravurile lui Al Jassasiya sunt unice și nu pot fi găsite nicăieri altundeva”, explică el. Aceste petroglife rămân totuși dovada că artiștii vremii aveau mari abilități de observare.

Dacă nu există „nici un indiciu direct cu privire la motivele folosite la Al Jassasiya”, ele ar fi putut avea o funcție rituală foarte veche și atunci „nu ar putea fi explicate etnografic” în zilele noastre.

Aceste creații oferă totuși informații importante despre navele folosite la acea vreme și despre industria pescuitului. Reprezentările bărcilor au jucat un rol important în credințele popoarelor antice. Ei vedeau navele ca pe un mijloc simbolic de tranzit din lumea celor vii la cea a morților.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News