Putin cate putin, Volodea isi asigura al treilea mandat (Opinii)

Duminica, 04 Martie 2012, ora 15:35
7570 citiri
Putin cate putin, Volodea isi asigura al treilea mandat (Opinii)

Mama Rusia se afla in plina competitie electorala. Una spre care sunt atintiti ochii tuturor cancelariilor mapamondului. De forma, ca la o cursa cu handicap si start lansat. De fapt, lumea stie ca va asista la rocada mare. Cneazul Dmitri schimba cu tarul Vladimir, conform prevederilor unei constitutii croite parca anume.

Aproximativ 109 milioane de rusi au luat startul aseara la ora 22 in Kamceatka Extremului Orient. Ultimii vor legifera concursul astazi la 19. Cea mai vasta intinsura statala a globului (17 milioane kmp) penduleaza intre speranta schimbarii si cea a stabilitatii. In dreptul celei dintai, este trecut numele comunistului Ziuganov (asta da "schimbare"!).

Cealalta il reprezinta pe fostul KGB-ist, al Directiei a 5-a contraspionaj, cu servicii la Dresda, Vladimir Putin. Aceeasi "stabilitate". S-or fi gandit alegatorii ca si tatal sau a facut parte din NKVD. Gratie aceluiasi grobian statu quo, in Romania, Ion Iliescu isi zdrobea nociv si fara drept de apel pentru tara adversarii politici din anii '90.

Pe undeva, intre ape chioare de robinet neglijabil, inoata surferul multimilardar Prohorov, ultranationalistul Jirinovski si un centrist categoric insignifiant, Mironov. In primele doua finale, inca actualul premier a castigat sefia statului cu 53% (2000), respectiv 71% (2004). Acum este creditat cam cu doua treimi din sufragii.

Contestatarii

Perceput uneori ca un personaj cu mana de fier in manusa de catifea a democratiei disimulate, Vladimir Putin nu pare sa arate ca l-ar deranja imaginea ce i-a fost atribuita. Doi dintre cei mai importanti oponenti ai sai nu si-au ascuns ostilitatea ori de cate ori a fost nevoie.

Bunaoara, Garri Kasparov a afirmat ca Putin, prin climatul pe care l-a creat in Rusia, poarta cel putin raspunderea morala pentru asasinarea in octombrie 2006 a celei mai apreciate si respectate ziariste din Rusia in relatiile occidentale, Anna Politkovskaia. Ea dezvaluise crimele comise de trupele rusesti in Cecenia. Ingrijorator, daca avem in vedere ca intre 1996-2006 au fost ucisi 23 de jurnalisti, in cel putin 12 cazuri fiind vorba de omoruri comandate in aceasta tara.

La randul sau, Mihail Hodorkovski afima, intr-un mesaj publicat de International Herald Tribune, Le Monde si The Guardian ca: "Votul din 4 martie va oferi o sansa de a opri monopolul puterii lui Putin." Presa de peste tot a lansat unele presupuneri potrivit carora blondul leningradean ar putea fi catalizatorul declansarii unui nou Razboi Rece. Lucru respins cu promptitudine de catre cel vizat. Alte acuze ce i se atribuie sunt acelea ca recurge la metode de intimidare si aducere la tacere a adversarilor politici.

Lui Vladimir Putin, influenta la orice nivel nu ii poate fi contestata. In decursul celor doua mandate detinute ca sef al statului se spune ca a redat Rusiei demnitatea si forta politica pe plan international. Aspect ce denota prin ricoseu lacunele atribuite predecesorilor sai, Eltin si Gorbaciov. Andropov- de asemenea ex lider KGB- si Cernenko nu intra in ecuatia comparatiilor, fiind in afara asa-zisei democratii rusesti.

Dispute si viitor

Pe plan extern, actualul favorit la tronul Kremlinului nu a ramas impasibil, exprimandu-si nemultumirea la Conferinta de la Helsinki, din noiembrie 2006, ca Rusia nu a fost consultata in ceea ce priveste admterea Romaniei si Bulgariei in UE. De asemenea, la presiunile lui, Georgia si Ucraina (ultima fiind din punct de vedere istoric leaganul Marii Rusii) nu au fost admise ca membre NATO la Summit-ul din 2008 de la Bucuresti.

In acest registru, este de urmarit atitudinea viitoare fata de Romania a virtualului premiant al prezidentialelor de astazi. Mai vechii dispute legate de tezaur, pe care-l vom avea in tara odata cu reincarnarea integrala a dinastiei Romanovilor, relatiile s-au tensionat pe fondul discutiilor despre gasirea unei alternative la petrolul rusesc. Ca si pe cel al incercarii oficialitatilor romane de a atrage Basarabia din zona de influenta a Moscovei spre cea a Uniunii Europene.

Au mai cantarit greu la zbarcirea orgoliului celor de la Kremlin acordul dintre tara noastra si Statele Unite pentru baza miltara de la Constanta, precum si declaratiile lui Traian Basescu calificate drept "neprietenoase." Presedintele roman a criticat constant "santajul cu gaze" practicat de Rusia, dar si prezenta trupelor acestui stat in Georgia si Moldova. Poate nu in ultimul rand, admonestarea ca Federatia Rusa trateaza Marea Neagra "ca pe un lac rusesc."

De atunci, lucrurile s-au mai ponderat. Oricum, Dimitri Medvedev nu este un batailleur. Totusi, la sfarsitul celui de-al doilea sau mandat, Vladimir Putin s-a aflat alaturi de George Bush, de Hoop Scheffer, Angela Merkel, Juan Barosso, la Hilton Bucuresti, cu ocazia unui dineu dat de Traian Basescu pentru sefii de stat si de guvern.

Liderul roman era aproape lipit de Putin, caruia incerca sa-i povesteasca ceva, in vreme ce rusul era usor amuzat. O destindere a relatiilor economice cu Rusia ar fi mai mult decat binevenita. In acest sens, amintesc o discutie din 2002 la care au luat parte delegatiile romana si rusa, cu tema principala, negocierea contractelor de import gaz.

Partea rusa a spus: "noi vindem gazul cu 120 $ pentru cine intreaba, cu 100, pentru cine cumpara, cu 80 pentru prieteni si cu 60 pentru Belarus. Voi unde vreti sa va plasati?" Revenind la alegerile "continentale" de astazi detractorii celui ce calareste la bustul gol prin stepa, pozeaza in hocheist, conduce motoare in geci tintuite, spun ca dispretuieste democratia.

Daca va fi asa, Rusia isi va confirma statutul oficial de cea mai rece tara din lume. La propriu, cu o medie de -5,5 grade Celsius. Figurativ, nu ar mai fi cazul.

Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Strada surpată la Slănic s-a construit peste o mină. Ciolacu: ”Ce vreţi să fac? Să ştiu unde s-au făcut drumurile peste mine?”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a afirmat, întrebat despre situaţia de la Slănic, Prahova, unde o stradă s-a surpat, formându-se un crater de doi metri, că a fost făcut un drum peste o mină....
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Ciolacu anunță că implementarea salariului minim european va începe de la 1 iulie: ”Am dat și ordonanța”
Şeful Guvernului Marcel Ciolacu a precizat că mecanismul de implementare a salariului minim european va începe de la 1 iulie. El a amintit că, în acest sens, a fost emisă ordonanţa....
#Vladimir Putin alegeri Rusia, #alegeri Rusia rezultate , #alegeri Rusia