Proteste în Turcia după ce lira s-a prăbuşit. Oamenii cer demisia guvernului susținut de președintele Erdogan VIDEO

Miercuri, 24 Noiembrie 2021, ora 08:433481 citiri
Proteste în Turcia după ce lira s-a prăbuşit. Oamenii cer demisia guvernului susținut de președintele Erdogan VIDEO
Mii de oameni au ieșit în stradă, în Turcia FOTO Twitter

În urma prăbușirii istorice a lirei au loc proteste la Istanbul și Ankara. Manifestanții cer demisia guvernului în fața crizei economice.


Mii de oameni au ieșit în stradă, în Turcia, cerând guvernului președintelui Recep Tayyip Erdogan să demisioneze, după ce lira s-a prăbușit cu 15% față de dolarul american.

Protestatarii au scandat: „AKP în mormânt, oamenii la putere”, AKP fiind Partidul Justiției și Dezvoltării al lui Erdogan.

Au avut loc demonstraţii în districtul Cankaya din Ankara şi în zonele Kurtulus şi Kadıkoy din Istanbul, inclusiv lângă Piaţa Taksim. În zonele unde s-a protestat, transportul în comun a fost afectat. În locurile unde se protestează au fost desfăşurate trupe de securitate care au intervenit împotriva manifestanţilor, scrie Reuters.

Mulţimea a scandat că „va veni timpul ca Partidul Justiţiei şi Dezvoltării să răspundă în faţa poporului”.

Printre protestatari s-au aflat şi studenţi de la Middle East Technical University. Ei au mărşăluit în faţa campusului cerând demisia guvernului. Un şofer de autobuz le-a susţinut protestul tinerilor prin claxonul maşinii, dar poliţia a intervenit şi a anunţat că nu va permite acestora să părăsească şcoala pentru a protesta.

Pe lângă Istanbul şi la Ankara, au existat, de asemenea, rapoarte despre proteste în oraşul din nord-vestul Turciei, Eskişehir.

Turcii s-au luptat să țină pasul cu o prăbușire uluitoare a monedei lor, iar principalul lider al partidului de opoziție a declarat că țara se confruntă cu cea mai întunecată „catastrofă”, în timp ce lira a scăzut cu 15% față de dolar, scrie Reuters.

Lira turcească era marţi în cădere liberă, doborând un nou record, după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi-a reluat apelurile pentru reducerea dobânzilor, potrivit Bloomberg. Astfel, s-a atins un minim istoric de 12,49 lire pentru un dolar, iar cele 11 zile consecutive de scădere reprezintă cel mai grav declin înregistrat în ultimii 20 de ani.

Ultima depreciere a venit după ce preşedintele Recep Tayyip Erdogan a salutat recenta decizie a Băncii Centrale de a reduce şi mai mult costul creditului.

Deprecierea rapidă a monedei duce la creşterea preţurilor la bunuri pentru cetăţenii obişnuiţi, iar baza alegătorilor lui Erdogan este cea mai afectată şi de asemenea reprezintă un risc pentru sectorul bancar.

Ultima dată când lira a înregistrat o tendinţă de depreciere atât de îndelungată a fost în 2011, când ţara a cunoscut o spirală de hiperinflaţie şi creştere a datoriilor care în cele din urmă au adus la putere partidul AK al lui Erdogan.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News
Comentarii