Proteste in Republica Moldova dupa demiterea unui judecator al Curtii Constitutionale. Tensiunea este maxima peste Prut in urma actiunii deputatilor pro-rusi controlati de Igor Dodon

Vineri, 23 Aprilie 2021, ora 23:01 3220 citiri
Deputatii pro-rusi au luat o masura neconstitutionala FOTO Facebook Igor Dodon

Majoritatea parlamentara PSRM-SOR, controlata de Igor Dodon si deputatul fugar Ilan Sor, au votat o declaratie in Parlament privind "caracterul captiv al Curtii Constitutionale", prin care au solicitat demisia a trei judecatori ai Curtii Constitutionale care au votat in favoarea avizului pentru dizolvarea Parlamentului.

Intelegand ca declaratia respectiva nu are efecte juridice, socialistii au mers mai departe. Deputatul Vasile Bolea a prezentat Parlamentului o initiativa prin care Domnica Manole ar fi fost revocata din functia de judecator al CCM.

Din cauza ca Parlamentul nu poate demite judecatorii constitutionali, socialistii au anulat actual administrativ prin care Manole a fost numita in functie de Parlament, invocand ca s-a incalcat procedura in vara anului 2019, cand ea a fost numita in functie.

Reprezentantii PAS, PDM si ai Platformei DA nu recunosc revocarea din functie a Domnicai Manole si spun ca actul votat de Parlament nu are efecte juridice. Cu toate acestea, majoritatea parlamentara considera ca Manole a fost demisa. Mai mult, Parlamentul a numit deja un alt judecator la CCM, fiind vorba despre Boris Lupascu, fost procuror si actual avocat.

Acesta a depus juramantul in fata Parlamentului, in lipsa membrilor CSM si a presedintelui tarii, Maia Sandu. Pe acest fundal, liderul PAS, Igor Grosu, a chemat oamenii in strada, in fata Curtii Constitutionale, pentru nu-i permite lui Igor Dodon "sa forteze intrarea in Curtea Constitutionala", relateaza adevarul.md

"Indemn toti cetatenii, acum venim cu totii la CCM. Ma adresez si altor partide sa faca acelasi lucru. PSRM, Dodon, Sor, Plahotniuc au ales calea confruntarii, este calea cea mai proasta. Noi ne vom apara institutiile statului si CCM, iar ei nu fac altceva decat sa fuga de alegeri anticipate", a spus Grosu.

La ora 15.30, zeci de simpatizanti ai Platformei DA si PAS s-au adunat la un protest in fata Curtii Constitutionala. Prin aceasta actiune, cele doua partide incearca sa nu-i permita noului judecator sa intre in institutie.

Presedintele Maia Sandu a reactioant pe Facebook, subliniind gravitatea evenimentelor petrecute astazi.

Ne puteți urmări și pe  pagina noastră de Facebook   sau pe   Google News
Comentarii
Poza profesoru
profesoru
rank 3
Până la urmă singura soluție ar fi să atace parlamentul cu tancurile