Protestatarii s-au adunat in marile orase din Belarus la 100 de zile de la declansarea miscarii de contestare

Luni, 16 Noiembrie 2020, ora 19:39
2440 citiri
Protestatarii s-au adunat in marile orase din Belarus la 100 de zile de la declansarea miscarii de contestare
Proteste de amploare in Belarus dupa alegrile din vara

Protestatarii s-au adunat luni in marile orase de pe teritoriul Republicii Belarus, marcand 100 de zile de la declansarea protestelor in masa dupa alegerile prezidentiale contestate de pe 9 august, au anuntat mass-media locale, informeaza dpa.

Miscarea de protest impotriva presedintelui Aleksandr Lukasenko, la putere din 1994, rezista in pofida interventiilor brutale ale politiei, condamnate de Uniunea Europeana drept un abuz de autoritate.

Dupa alegeri in Belarus au avut loc proteste in masa in fiecare weekend. Potrivit organizatiei belaruse pentru apararea drepturilor omului Viasna, cel putin 1.200 de persoane au fost arestate in timpul manifestatiei de duminica a opozitiei, dispersata aproape imediat de politie, care a facut uz de grenade asurzitoare si de gaze lacrimogene.

"Vreme de 100 de zile am avut sentimentul ca suntem poporul si liderii tarii noastre", a declarat lidera opozitiei Svetlana Tihanovskaia intr-un comunicat. "Stiu in mod sigur ca dupa aceste evenimente, poporul belarus nu va mai crede niciodata in Lukasenko. Chiar daca el se poate mentine la putere pentru alte cateva luni, va trai intr-o tara in care toti il urasc", a spus Tihanovskaia.

Svetlana Tihanovskaia s-a clasat pe locul doi in alegerile din august, potrivit rezultatelor oficiale contestate. Ea s-a refugiat in tara vecina Lituania, membra a UE, la cateva zile dupa vot, in urma presiunilor din partea autoritatilor.

Sustinatorii Svetlandei Tihanovskaia considera ca ea este adevarata castigatoare a alegerilor.

De la inceputul miscarii de contestare impotriva lui Aleksandr Lukasenko, in varsta de 66 de ani si aflat la putere din 1994, mii de persoane au fost arestate, cel putin patru au murit si alte cateva zeci au denuntat torturi si violente in timpul detentiei.

Sustinut de Moscova, Aleksandr Lukasenko refuza sa plece de la putere si nu a evocat decat vagi reforme constitutionale in incercarea de a calma protestele.

VIDEO Protest de amploare in Belarus: Politia a arestat 125 de manifestanti, iar tancurile au fost scoase pe strazile din Minsk. Lukasenko, fotografiat din nou cu o pusca in mana

Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Lukașenko discută despre un posibil atac asupra coridorului Suwalki, călcâiul lui Ahile al NATO
Autoproclamatul președinte al Belarusului Aleksander Lukașenko a discutat despre un posibil atac asupra coridoului Suwałki, teritoriul Lituaniei și Poloniei situat între Belarus și regiunea...
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarusul eludează sancțiunile UE. Ce a relevat o anchetă jurnalistică despre importurile de lemn
Belarus eludează sancțiunile exportând lemn în UE prin Polonia, folosind documente false care sugerează că provine din Kazahstan – o țară care nu are aproape deloc păduri – a constatat...
#Belarus, #proteste, #minsk, #Lukasenko, #dictaror, #Europa, #stiri externe , #stiri externe
Comentarii
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Ciudat! Televiziunile dau imagini în direct de la Piatra Neamț...