Companiile Pfizer, BioNTech și Moderna au un profit colosal în campania anti-COVID: peste 1.000 de dolari pe secundă

Joi, 18 Noiembrie 2021, ora 04:482533 citiri
Companiile Pfizer, BioNTech și Moderna au un profit colosal în campania anti-COVID: peste 1.000 de dolari pe secundă
Pfizer/BioNTech și Moderna au dezvoltat vaccinuri anti-COVID pe bază de ARN mesager FOTO Pixabay

Pfizer, BioNTech şi Moderna fac un profit combinat de 65.000 de dolari pe minut, din vaccinurile lor anti-COVID, în timp ce ţările cele mai sărace ale lumii au o rată extrem de mică de vaccinare.

Companiile au vândut marea majoritate a dozelor produse statelor bogate şi au ignorat ţările slab dezvoltate, potrivit People's Vaccine Alliance (PVA), o coaliţie care face campanie pentru un acces mai larg la vaccinurile anti-COVID.

Alianţa estimează că cele trei companii vor face împreună profituri înainte de impozitare de 34 de miliarde de dolari, anul acesta. Adică peste 1.000 de dolari pe secundă, 65.000 de dolari pe minut sau 93,5 milioane de dolari pe zi.

"Este obscen faptul că doar câteva companii fac milioane de dolari de profit în fiecare oră, în timp ce doar 2% dintre oamenii din ţările slab dezvoltate au fost complet vaccinaţi împotriva coronavirusului”, a afirmat Maaza Seyoum, reprezentant al Alianţei Africane.

„Pfizer, BioNTech şi Moderna şi-au folosit monopolurile pentru a prioritiza cele mai profitabile contracte cu guvernele bogate, lăsând statele sărace pe dinafară”.

Pfizer şi BioNTech au distribuit mai puţin de 1% din totalul lor de vaccinuri statelor slab dezvoltate, iar Moderna doar 0,2%.

PVA a spus că, deşi au primit finanţare publică de peste 8 miliarde de dolari, Pfizer, BioNTech şi Moderna au refuzat apelurile de a transfera tehnologia vaccinurilor în ţări slab sau mediu dezvoltate, prin intermediul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, „o acţiune care ar putea creşte rezerva globală, ar putea reduce preţurile şi ar putea salva milioane de vieţi”.

Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook   sau pe  Google News