Scandal politic la nivel inalt in Iordania. Vicepremierul il acuza pe printul Hamza ca a adus atingere securitatii regatului

Luni, 05 Aprilie 2021, ora 01:36
Autor: Alina Toma
Scandal politic la nivel inalt in Iordania. Vicepremierul il acuza pe printul Hamza ca a adus atingere securitatii regatuluiPrintul Hamza. Foto: captura video BBC

Printul Hamza si mai multe persoane, dintre care doua ocupau posturi de raspundere in Iordania, au adus atingere securitatii regatului hasemit, a declarat duminica vicepremierul iordanian, informeaza AFP si dpa.

Doua personalitati, Bassem Awadallah si Sharif Hassan bin Zaid, precum si "alte 14-16 persoane" au fost arestate, a precizat in timpul unei conferinte de presa Ayman Safadi, care ocupa si postul de ministru al afacerilor externe al Iordaniei.

"Serviciile de securitate au urmarit in decursul unei lungi perioade activitatile si miscarile printului Hamza bin Hussein, ale lui Sharif Hassan bin Zaid si ale lui Bassem Awadallah, precum si ale altor persoane, (activitati) ce au vizat securitatea si stabilitatea patriei", a spus Ayman Safadi. "Anchetele au permis supravegherea interventiilor si contactelor cu parti straine, menite sa destabilizeze securitatea Iordaniei", a adaugat el.

Potrivit lui Ayman Safadi, serviciile de securitate i-au recomandat regelui Abdullah al II-lea sa trimita toate aceste persoane in fata Curtii de Securitate a Statului.

Fostul print mostenitor si frate vitreg al regelui Abdullah al II-lea al Iordaniei a anuntat sambata ca se afla "in arest la domiciliu" in palatul sau din Amman, dupa ce a fost acuzat de armata de activitati impotriva "securitatii regatului".

Hamza, in varsta de 41 de ani, este fiul cel mic al regelui Hussein si al sotiei sale americane, regina Noor, nascuta Lisa Halaby. Conform dorintei tatalui sau, Hamza a fost desemnat print mostenitor atunci cand fratele sau vitreg Abdullah a devenit rege in 1999. In 2004, acesta l-a deposedat de titlu, atribuindu-i-l fiului sau cel mare, Hussein.

 Articol citit de 1753 ori

    Citeste si:
    Comentarii