Principalele atacuri teroriste comise in Franta in ultimii 20 de ani

Vineri, 26 Iunie 2015, ora 22:35
4359 citiri
Principalele atacuri teroriste comise in Franta in ultimii 20 de ani
Foto: Hepta.ro

Atacul de vineri, de la instalatia de gaz industrial din Isere, cand un barbat a fost decapitat, e departe de a fi singurul atac terorist al ultimilor ani in Franta. AFP prezinta principalele atacuri atribuite unor islamisti, comise in Franta in ultimii 20 de ani.

Atentat sangeros in Franta: Presupusul terorist e musulman - cine e victima decapitata

2015

- 22 aprilie: un student la informatica cu dubla cetatenie franceza si algeriana este arestat la Paris in timp ce pregateste, potrivit politiei, un atentat "iminent" impotriva unor biserici. El are armament de razboi asupra sa si este cunoscut faptul ca vrea sa plece sa se alature jihadistilor in Siria.

Vinerea sangeroasa: Zeci de oameni ucisi intr-un al treilea atentat - Statul Islamic revendica atacul (Video) UPDATE

- 3 februarie: trei militari aflati in post in fata unui centru comunitar evreiesc din Nisa sunt agresati cu cutitul. Moussa Coulibaly, care locuieste la Mantes-la-Jolie (Yvelines), este arestat. El isi exprima, in timpul arestului preventiv, ura fata de Franta, politie, militari si evrei.

Franta: Nivel maxim de alerta terorista in regiunea Lyon

- 8 ianuarie: Amedy Coulibaly omoara o politista municipala si raneste un agent municipal la Montrouge (Hauts-de-Seine), dupa care ia mai multe persoane ostatice, o zi mai tarziu, intr-un magazin alimentar kasher de la Porte de Vincennes, in arondismentul al XX-lea din Paris. El ucide patru persoane si este impuscat intr-un asalt RAID pe 9 ianuarie. Anchetatorii ii imputa agresarea unui barbat care facea jogging, ranit grav prin impuscare la Fontenay-aux-Roses (Val-de-Marne) pe 7 ianuarie, si detonarea unei masini-capcana la Villejuif (Val-de-Marne) pe 9 ianuarie.

- 7 ianuarie: fratii Cherif si Said Kouachi patrund in sediul revistei Charlie Hebdo, in arondismentul al XI-lea din Paris, si omoara cu pusti de tip Kalasnikov 12 persoane, inclusiv pe desenatorii Wolinski, Cabu, Charb si Tignous si doi politisti. Se baricadeaza, o zi mai tarziu, intr-o intreprindere din Dammartin-en-Goele (Seine-et-Marne), si sunt omorati intr-o interventie GIGN.

2014

- 20 decembrie: un barbat in varsta de 20 de ani agreseaza politisti, cu un cutit, strigand "Allah Akbar", la comisariatul din Joue-les-Tours (Indre-et-Loire), dupa care este impuscat.

2013

- 25 mai: un tanar militar aflat in post este agresat cu un cutter, in La Defense (Hauts-de-Seine), de catre un tanar convertit la islam. Acesta din urma, arestat cateva zile mai tarziu, recunoaste ca a actionat din motive islamiste.

2012

- 11-19 martie: Mohamed Merah, un delincvent marunt care reclama legaturi cu Al-Qaida, ucide prin impuscare trei militari, pe 11 si 15 martie, la Toulouse si Montauban, iar pe 19 martie omoara trei copii si un cadru intr-un colegiu evreiesc de la Toulouse. El este impuscat mortal intr-o interventie RAID, pe 22 martie.

- In perioada 1995-1996, o campanie de atentate lansata din Algeria de catre fostul "emir" al Grupului islamic armat (GIA) Djamel Zitouni se soldeaza, in Franta, cu 12 morti si aproape 200 de raniti:

- 3 decembrie 1996: o bomba artizanala explodeaza la bordul unei rame apartinand RER-B, in statia Port-Royal, in arondismentul al V-lea din Paris, ucide patru persoane si raneste alte 91.

- 17 octombrie 1995: explozia unei butelii de gaz, intr-o rama, pe linia C a RER, intre statiile Musee d'Orsay si Saint-Michel, raneste aproximativ 30 de persoane.

- 7 septembrie: o masina-capcana explodeaza in fata unei scoli evreiesti la Villeurbanne (Rhone) si raneste 14 persoane.

- 3 septembrie: patru femei sunt ranite in explozia unei bombe improvizate intr-o oala sub presiune, intr-o piata de pe bulevardul Richard-Lenoir (arondismentul al XI-lea din Paris).

- 17 august: explozia unei minibutelii, intr-o pubela, pe bulevardul Friedland, in apropiere de Place de l'Etoile, la Paris, raneste 17 persoane.

- 25 iulie: o butelie, umpluta cu suruburi si cuie, explodeaza intr-o rama RER-B, in statia Saint-Michel, omorand opt persoane si ranind alte 119.

- 11 iulie 1995: seicul Abdelbaki Sarhaoui, imamul moscheei de pe strada Myrha, in arondismentul al XVIII-lea din Paris, este asasinat cu un glont in cap, impreuna cu unul dintre adeptii sai.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#atacuri teroriste islamisti Franta, #istoric atacuri teroriste Franta, #atentate teroriste Franta , #terorism
Comentarii