Prima cursa aeriana dupa atentate a decolat in siguranta de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles

Duminica, 03 Aprilie 2016, ora 15:52
2595 citiri
Prima cursa aeriana dupa atentate a decolat in siguranta de pe aeroportul Zaventem din Bruxelles
Foto: Hepta - Arhiva

Prima cursa de pe aeroportul Zaventem, din Bruxelles, dupa atentatele teroriste din 22 martie, a decolat fara incidente duminica, la ora locala 13.40 (14.40 ora Romaniei), cu destinatia Faro, in sudul Portugaliei, relateaza BFMTV.

Conducerea aeroportul a publicat pe Twitter un mesaj de bun venit pasagerilor. "Bucurosi sa le urmam bun-venit inapoi pasagerilor pe aeroportul din Bruxelles. Multumim tuturor angajatilor, iar gandurile noastre sunt intotdeauna alaturi de victime", scrie pe contul aeroportului.

Cusa care a decolat catre Faro se va intoarce la Bruxelles in cursul serii de duminica.

Vor urma un zbor catre Atena (15.55 ora locala, 16.55 ora Romaniei) si un altul catre Torino, in Italia (19.40 ora locala, 20.40 ora Romaniei). Toate cursele sunt dus-intors si sunt operate de Brussels Airlines.

"Un semn de speranta care dovedeste vointa si forta noastra de a depasi aceasta incercare si a nu ceda", a descris directorul executiv al aeroportului, Arnaud Feist, deschiderea partiala a Zaventem.

Aceasta reluare timida a activitati "simbolizeaza o intoarcere la normal pentru aeroport", un pol al economiei belgiene care asigura 20.000 de locuri de munca, in 260 de companii.

Masurile de securitate de pe aeroport, decise vineri seara, in cursul unei reuniuni de urgenta a Guvernului cu sindicatele din politie, sunt drastice. Numai pasagerii cu bilet si act de identitate vor putea intra, pe jos, din parcare in zona temporara de check-in. Ei vor trece prin detectoare de metale, iar bagajele le vor fi scanate.

Aeroportul nu va fi deservit deocamdata de mijloace de transport in comun, astfel ca pasagerii vor putea ajunge numai cu masina personala sau cu taxiul.

Mai mult, placutele de inmatriculare ale autovehiculelor din jurul aeroportului, inclusiv din parcari, vor fi vericate. De asemenea, toti angajatii Zaventem vor fi evaluati, dupa ce presa a citat surse din serviciile de securitate, potrivit carora cel putin 50 dintre ei sunt simpatizanti ai Statului Islamic.

Aeroportul din Bruxelles este unul dintre cele mai mari aeroporturi din Europa, cu un trafic anual de 23,5 milioane de pasageri si peste 489.000 tone de marfa transportate. Zaventem leaga metropola belgiana de 226 de destinatii si pe piste aterizeaza 77 de companii.

Aeroportul este pregatit de cateva zile, din punct de vedere tehnic, pentru redeschidere, dupa ce au fost amenajate zone temporare pentru check-in. Astfel, in doar cateva zile a fost pusa la punct o structura temporara pentru a permite un trafic de pana la 800 de pasageri pe ora, pana ce terminalul de plecari va fi refacut, ceea ce ar putea sa dureze cateva luni.

La 22 martie, doua explozii au zguduit aeroportul Zaventem din Bruxelles, iar statia de metrou Maelbeek a fost lovita de o alta deflagratie. In cele doua atentate separate si-au pierdut viata peste 30 de persoane, iar circa 300 au fost ranite, dintre care cateva zeci sunt in stare critica.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
#aeroport Zaventem reluare curse, #atentate Bruxelles reluare curse Zaventem , #explozii Bruxelles