Prima companie din lume care a ajuns la faza finala a testelor clinice pentru vaccinul impotriva COVID-19

Miercuri, 15 Iulie 2020, ora 17:31
1623 citiri
Prima companie din lume care a ajuns la faza finala a testelor clinice pentru vaccinul impotriva COVID-19
Seringa FOTO: Pixabay

Compania americana in domeniul biotehnologiei, Moderna, va trece la faza finala a testelor clinice in vederea unui vaccin impotriva COVID-19 de pe 27 iulie. Moderna este prima companie din lume care ajunge la aceasta etapa, relateaza AFP.

Aproximativ 30.000 de persoane urmeaza sa participe la aceasta faza, determinanta, in Statele Unite. Jumatate dintre ele urmeaza sa primeasca o doza de 100 de micrograme, iar celelalte un placebo.

Principalul obiectiv al acestui test este sa se stabileasca daca vaccinul este sigur si previne infectia cu SARS-CoV-2.

In cazul in care o persoana este infectata, obiectuvul este sa se stabileasca daca vaccinul poate preveni avansarea catre simprome.

In pofida constatarii unor simptome, vaccinul poate fi considerat un succes, in cazul in care impiedica cazuri grave de covid-19.

Studiul urmeaza sa dureze pana la 27 octombrie 2020.

Acest anunt plaseaza Moderna in plutonul din frunte in cursa mondiala in vederea gasirii unui vaccin impotriva covid-19, care a infectat peste 13 milioane de oameni in lume si a ucis 570.000 de persoane.

El intervine dupa publicarea, marti, in New England Journal of Medicine a rezultatelor primei faze a testelor clinice efectuate de Moderna.

Potrivit acestor rezultate, vaccinul experimental a declansat anticorpi impotriva noului coronavirus la toti participantii - in total 45.

Compania chineza SinoVac se afla de asemenea intr-un stadiu avansat al cercetarilor, iar agentia oficiala rusa de presa Tass a anuntat ca cercetartori rusi au incheiat teste clinice in vederea unui vaccin, insa rusii nu au facut publice datele.

Cu toate acestea, oameni de stiinta avertizeaza ca primele vaccinuri care vor ajunge pe piata nu vor fi neaparat cele mai eficiente sau cele mai sigure.

Tehnologia folosita de catre Moderna - care are la baza ARN-ul mesager - nu si-a demonstrat - niciodata - eficacitatea impotriva unui virus.

Ea vizeaza sa dea corpului informatii genetice de care are nevoie pentru a declansa in mod prevenitv protectia fata de noul coronavirus.

Moderna a facut publice "rezultate interimare" din faza 1, printr-un comunicat de presa postat pe site in mai, potrivit caruia vaccinul a provocat un raspuns imunitar la opt pacienti.

Aceste rezultate au fost catalogate drept "incurajatoare" de catre epidemiologul Anthony Fauci, iar studiul complet este asteptat cu nerabdare de catre comunitatea stiintifica.

Compania a trecut, intre timp, in etapa urmatoare a testelor, cu 600 de persoane.

Potrivit articolului publicat marti, cei 45 de participanti din faza 1 au fost impartiti in trei grupuri de 15 persoane, carora li s-au administrat doze de 25 de micrograme, 100 de micrograme si 250 de micrograme.

Ei au primit a doua doza 29 de zile mai tarziu.

Dupa prima administrare, s-a constatat ca nivelul anticorpilor era mai mare in cazul dozelor mai mari.

Dupa a doua administrare, particpantii prezentau niveluri mai mari de anticorpi decat majoritatea pacientilor care au avut covid-19 si s-au vindecat cu proprii anticorpi.

Peste jumatate dintre participanti au prezentat efecte secundare usoare si moderate, fara sa atinga un nivel care impune anularea testului.

Intre aceste efecte secundare se afla oboseala, frisoane, dureri de cap, dureri la locul injectarii vaccinului si dureri musculare.

Trei participanti nu au primit a doua doza. Unul dintre ei a prezentat o roseata pe ambele picioare, iar ceilalti doi au ratat feneastra de oportunitate, deoarece au dezvoltat simptome de covid-19. Insa testele lor au fost negative.

Moderna este una dintre primele in cursa mondiala catre un vaccin. Ea a fost finantata cu 483 de milioane de dolari de catre Guvernul american.

In cazul in care doza retinuta in vederea testelor - cea de 100 de micrograme - se dovedeste eficienta, Moderna preconizeaza ca poate produce 500 de milioane de doze pe an, "posibil pana la un miliard".

Moderna este primul grup care a lansat teste pe om - la 16 martie -, la 66 de zile de publicarea codului genomic al noului coronavirus.

Actiunile grupului american au crescut cu 15% marti dupa-amiaza, scrie Reuters.

Anthony Fauci, un consilier al Casei Albe si directorul institutului National de Alergii si Boli Infectioase - ai carui cercetatori au dezvoltat vaccinul experimental - a catalogat rezultatele drept o "veste buna" si a notat ca studiul nu anunta niciun element de nedorit grav.

"Daca vaccinul vostru poate induce un raspuns compatibil cu cel al unui infectii naturale, este un castigator", a declarat el.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#vaccin COVID 19, #coronavirus , #stiri externe